„Tigrai purve“: vieno iš garsiausių tankistų atsiminimai apie II-ąjį pasaulinį karą  ()

Otto Carius – vienas iš garsiausių Vermachto ir viso pasaulio tankistų asų. Jis per Antrąjį pasaulinį karą sunaikino daugiau nei 150 priešo tankų. Pelnė daugybę apdovanojimų, taip pat ir Riterio kryžių su ąžuolo lapais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Leidykla „Briedis“ pristato naujieną – Otto Carius memuarų knygą „Tigrai purve“, išleistą serijoje „II pasaulinis karas“.

Nuo 1943 m. kovojo vadovaudamas sunkiajam tankui Pz VI („Tigras“), vėliau – ir tankų kuopai  Rytų fronte. O. Carius dalyvavo pačiuose sunkiausiuose šio fronto mūšiuose ir dėl kovinio meistriškumo bei drąsos tapo tikra legenda, tad jo vardą Trečiasis reichas naudojo propagandai. 1944 m. buvo sunkiai sužeistas, o pasveikęs dar kovojo Vakarų fronte. 1945 m. pavasarį, vykstant paskutiniams mūšiams, pateko į amerikiečių nelaisvę.

Po karo įgijo vaistininko profesiją ir dirbo vaistinėje iki gyvenimo pabaigos (mirė 2015 m. sausio 24 d.). Jo atsiminimų knyga „Tigrai purve“ („Tiger im Schlamm“), pirmąkart  išleista      1960 m. vokiečių k., vėliau buvo verčiama į kitas kalbas.

Joje itin realistiškai ir patraukliai aprašoma kario kasdienybė nepaprastai sunkiomis fronto sąlygomis, reiškiama humanistinė idėja, kad bet koks karas, o ypač tokio masto, kokį buvo pasiekęs Antrasis pasaulinis, yra didžiausia nelaimė, kurios visomis pastangomis žmonija privalo mėginti išvengti.  Dėl šių savybių „Tigrai purve“ tapo viena geriausių memuarinio pobūdžio knygų apie praėjusįjį pasaulinį karą.  

Politikoje karas yra pati blogiausia alternatyva!
Otto Carius

Otto Carius. Tigrai purve. Iš vokiečių kalbos vertė Vytautas Leščinskas. – Vilnius: Briedis [2016]. – 320 p.: iliustr.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(29)
(9)
(20)

Komentarai ()