Brangieji metalai kelio dulkėse: kam vogti katalizatorius, jei galima šluoti kelius? (Video)  ()

Platina – vienas iš rečiausių ir naudingiausių metalų. Naujame Cody’s Lab siužete paaiškinama, kodėl nemažai šio brangaus metalo atsiduria pakelės purve ir dulkėse ir kaip jį iš ten galima iškrapštyti


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Brangiųjų metalų išgavimas iš kelio dulkių yra savotiškas ganymasis mieste. Bet kaip rodoma vaizdo siužete, pakelėse nemažai platinos guli ir laukia, kol bus surinkta ir išskirta. Žinoma, reikės šiek tiek pašluoti ir nemažai chemijos išmanymo.

Platina čia kaupiasi, nes šiuolaikinių automobilių katalitiniuose konverteriuose [„katalizatoriuose“] yra 2 – 3 gramai platinos. Skaičiuojama, kad automobiliui nuvažiavus ~160 000 kilometrų, katalizatorius būna netekęs maždaug pusės jame buvusios platinos. Nesunku paskaičiuoti, kad laikui bėgant, šios netektys kaupiasi, ypač šalia intensyviai naudojamų kelių. Aišku, dalį platinos nupučia vėjai ir nuplauna lietūs, bet dalis vis viena lieka pakelės purve ir dulkėse.

Norėdamas patikrinti šią teoriją, Cody'is su bičiuliu Arthuru iš Ask Arthur kanalo surinko dulkių pavyzdžius iš populiaraus kelio pakraščio. Atlikę testus ir pritaikę įvairius cheminius procesus, jie galėjo patvirtinti, kad rado šalikelėje besimėtančią platiną ir kad šiame iš pažiūros beverčiame purve esama labai vertingos rūdos.

Tai ne šiaip tuščia spekuliacijas. Platina, naudojama visur, nuo katalitinių konverterių ir laboratorijų įrangos iki termometrų ir juvelyrikos, yra vienas iš rečiausių Žemės plutos elementų. Kasmet pasaulyje jo išgaunama vos keletas šimtų tonų, todėl tai vienas iš svarbiausių brangiųjų metalų.

George Dvorsky

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(33)
(4)
(29)

Komentarai ()