FTB pasiduoda: per 45 metus taip ir neįminė paslaptingiausio lėktuvo užgrobimo mįslės  (4)

Paskutinį kartą, kai kas nors matė Daną B. Cooperį, jis su parašiutu ir 200 tūkst. JAV dolerių išpirkos pinigų iššoko iš į Sietlą skrendančio lėktuvo. Jis pranyko iš akiračio ir taip prasidėjo viena galingiausių žmogaus paieškų JAV istorijoje, rašo CNN.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-07-13 FTB pasiduoda: per 45 metus taip ir neįminė paslaptingiausio lėktuvo užgrobimo mįslės  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau 45 metai tyrimo nedavė vaisių – FTB antradienį paskelbė aktyviai nebesiekianti ištirti šią bylą.

„Šiandien mes esame priėję išvadą, kad atėjęs laikas užversti bylą, nes nebėra nieko naujo, – sakė specialusis agentas Frankas Montoya Jaunesnysis. – Yra daug aplinkybių, kodėl priimtas toks sprendimas, bet iš tikrųjų – galiausiai atėjo tam laikas.“

FTB teigimu, 1971 m. įvykdytas lėktuvo užgrobimas tapo ilgiausiu ir labiausiai varginančiu biuro tyrimu. Agentai vis manydavo radę siūlo galą, buvo sulaukta daug visuomenės pagalbos, tačiau atsakymų šioje byloje taip ir nebuvo rasta.

„Kaskart, kai FTB gauna papildomų užuominų, šiai bylai yra nukreipiami žmogiškieji ir kiti ištekliai iš kitų programų, kurioms iš tikrųjų reikėtų skirti daugiau dėmesio“, – teigė agentas.

1971 m. lapkričio 24 dieną tamsiaplaukis vyras, prisistatęs kaip D.Cooperis, Portlende, Oregono valstijoje, oro uoste įsigijo bilietą į Sietlą, į vieną pusę.

„D.Cooperis buvo tylus vyras, atrodė esantis įžengęs į penktąją dešimtį, vilkėjo kostiumą su juodu kaklaraiščiu ir baltais marškiniais, – teigiama FTB bylos santrumpoje. – Jis užsisakė išgerti, kol laukė savo skrydžio.“

Pakilus lėktuvui, jis palydovei perdavė raštelį, sakydamas, kad savo lagamine turi bombą – jį atidaręs parodė, kad ten yra galybė laidų. Kai lėktuvas nusileido Sietle, užgrobėjas paleido 36 keleivius mainais į 200 tūkst. JAV dolerių grynais ir keturis parašiutus.

Jis orlaivyje pasiliko keletą įgulos narių, ir lėktuvas vėl pakilo. D.Cooperis liepė jį skraidinti į Meksiką. Pakilus į maždaug 3 kilometrų aukštį, D.Cooperis dramatiškai dingo – tebevilkėdamas kostiumą jis prie kūno prisirišo pinigus ir iššoko į nakties dangų.

„Jeigu kas nors pasirodytų – parašiutai ar pinigai – bylą vėl atvertume, pradėtume tirti, padarytume viską, kad nusikaltėlis sulauktų bausmės. Tačiau po 45 metų mes tiesiog nebemanome, kad taip gali nutikti“, – sakė F.Montoya.

1980 m. buvo gauta bene realiausių radinių byloje – berniukas buvo radęs pūvančią pakuotę su 5,8 tūkst. JAV dolerių 20 dolerių kupiūromis. Banknotų numeriai sutapo su tais, kurie buvo duoti D.Cooperiui kaip išpirka.

Manoma, kad rasta ir parašiuto liekanų, taip pat – D.Cooperio juodo kaklaraiščio, kurį jis nusiėmė prieš iššokdamas, skiautės.

Ilgus metus pareigūnai ir tyrėjai-mėgėjai narpliojo teorijas, kokia tikroji D.Cooperio tapatybė, ir kur jis galėtų slėptis.

Niekas nežino, ar jis išgyveno naktį iššokęs į negyvenamą vietovę iš 3 kilometrų aukščio, taip pat nežinia, koks tikrasis užgrobėjo vardas. 45 metus rinkti įrodymai bus išsaugoti istoriniais tikslais, laikomi FTB būstinėje Vašingtone.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(51)
(2)
(49)

Komentarai (4)