Ketvirtojo „Facebook“ nario likimas – milijardais nė nekvepia  (1)

Kai prieš 12 metų Markas Zuckerbergas ėmė kloti „Facebook“ pamatus, prie jo prisidėjo ir du kambario draugai. Tuo metu trečiasis nusprendė siekti kito tikslo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis pasiryžo tapti rabinu Izraelyje. Dabar Arie Hasitas šį tikslą pasiekė. Visgi 33 metų vyras prisipažįsta pagalvojantis, kaip gyvenimas būtų susiklostęs, jei tuo metu jis būtų priėmęs kitokius sprendimus.

„Facebook“ buvo įkurtas 2004 metų vasarį Harvardo universiteto bendrabutyje. Trys jo įkūrėjai – M.Zuckerbergas, Chrisas Hughesas bei Dustinas Moskovitzas – tapo ir pirmaisiais socialinio tinklo nariais, o ketvirtas svetainėje užsiregistravo jų kambario draugas A.Hasitas.

Pastarąjį dešimtmetį tiek draugai, tiek nepažįstami jo dažnai klausinėjo, kodėl šis nepasinaudojo proga prisijungti prie kambario draugų startuolio, kuris išaugo į 360 mlrd. dolerių vertės kompaniją.

A.Hasitas ir pats apie tai kartais pagalvoja. Jis prisimena, kad svetainei išpopuliarėjus Harvarde pasisiūlė padėti, tačiau istorijos ir hebrajų kalbos studentas, nesidomėjęs kompiuteriais, buvo mandagiai atstumtas.

„Jie sakė: „Arie, tu mums patinki ir esi mūsų draugas (ir tai buvo visiška tiesa, mes toliau kartu leisdavome laiką), bet ne, iš tavęs čia nebūtų naudos“, – prisiminė A.Hasitas.

Šiuos komentarus jis priėmė ramiai, ir toliau ignoravo savo tėvų raginimus rinktis su kompiuteriais susijusias studijas. Jis vadovavo žydų maldos bendruomenei universiteto miestelyje ir rašė straipsnius žurnalui „Harvard Political Review“.

M.Zuckerbergas tų mokslo metų pabaigoje buvo išspirtas iš Harvardo ir persikėlė į Silicio slėnį. A.Hasitas liko studijuoti ir 2005-aisiais gavo dvigubą magistro laipsnį.

„Facebook“ augimą vyras stebėjo per atstumą – baigęs studijas jis emigravo į Izraelį ir pradėjo tarnauti šios šalies kariuomenėje, kurioje įsidarbino atstovu spaudai užsienio žiniasklaidai. Jis niekada nesigyrė studijų metu turėjęs žinomą kambario draugą, tačiau ši žinia greit pasklido.

„Žmonės jam kartojo: „Tu pakvaišęs. Ką tu sau galvojai?“ – teigė kartu su juo kariuomenėje tarnavusi amerikietė Aliza Landes.

Tiesa, A.Hasitas gavo savo penkias minutes šlovės. Filme „Socialinis tinklas“, pasakojančiame apie „Facebook“ įkūrimą, buvo parodytas A.Hasitą įkūnijęs veikėjas su jarmulka (plona apvali kepuraitė, kurią privalo dėvėti žydai), grojantis būgnais.

A.Hasitas taip pat yra būgnininkas-mėgėjas. Nors netapo vienu iš „Facebook“ įkūrėjų, vyras sugebėjo šiek tiek pasipelnyti iš socialinio tinklo, sukurto jo bendrabučio kambaryje. Netrukus po to, kai 2012-ųjų gegužę buvo pradėta vieša „Facebook“ akcijų prekyba, A.Hasitas į jį investavo ir iš to išlošė. Be to, vyras „Facebook“ turi per 93 tūkst. sekėjų.

Visgi svarbiausiu pasiekimu A.Hasitas vadina tapimą rabinu. Praėjusią savaitę jis baigė penkerių metų trukmės rabino studijas ir buvo įšventintas į rabinus Schechterio seminarijoje Jeruzalėje. Vyras neseniai vedė, turi dukrą, o rugpjūtį persikėlė į nedidelį Izraelio miestelį, kuriame tarnaus kaip rabinas.

Jo metinis atlyginimas sieks apie 25 tūkst. dolerių – ne milijardai, kuriuos galėjo atsiriekti iš „Facebook“ pyrago, bet vis šis tas...

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(20)
(-7)

Komentarai (1)