S.Hawkingas nevynioja žodžių į vatą: „Ateiviai gali būti plėšrūs grobikai, kurie ieško planetų užkariavimui“ (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

RamasX 2016-09-27 11:01
Pavadinime gramatinė klaida akis bado (ne nevinioja, o nevynioja).
Eddie8664 2016-09-27 11:19
"Svarbeuse kaška dariti"
immortallt 2016-09-27 11:30
Ateivių rasė, kuri sugeba keliauti tarp žvaigždžių, bet nesugeba pasigaminti ko reikia negyvose planetose?
Audrius 2016-09-27 11:48
Esu 99.99.....9% tikras, kad egzistuoja ne zemiska gyvybe (net musu saules sistemoj), bet esu lygiai tiek pat tikras, kad musu galaktikoj esam vienintele protinga gyvybes forma (t.y. sukurusi technologine civilizacija). Pora faktu. 1. Zemeje gyvybe evuliucionuoja jau pora milijardu metu ir is simtu milijonu kazkada gyvenusiu rusiu TIK VIENA tapo protinga. 2. Yra grubiai paskaiciuota, kad issivysciusiai civilizacijai reiktu poros simtu milijonu metu kolonizuoti visa galaktika. Musu galaktikai yra virs 13 milijardu metu, bet kol kas neturime jokiu irodymu apie intelektulia gyvybe uz zemes ribu... 3. Musu galatikai jau virs 13 milijardu metu. Per tiek laiku galejo issivystyt simtai civilizaciju, kurios laisvai galetu buti milijonais metu senesnes nei mes. Pauksciu tako skersmuo yra apie 100k sviesmieciu, t.y. labai trumpas laikotarpis pasklisti radijo signalams. Grubiai tariant turime apie 100k metu paveluota visos galaktikos vaizda ir kol kas galaktikoj nieko nematom..
Rukis 2016-09-27 12:54
Akivaizdžiai pervertini mūsų gebėjimus stebėti visą Paukščių Tako galaktiką. Variantas kad 3 tipo (ar tai 3 lygio) civilizacija egzistuoja kitoje galaktikos pusėje ir mes tiesiog jų nematom. Tarp kitko atmink kiek trumpai mes stebime dangų, palyginus su tais 13 milijardų metų. Manau ateis laikas ir mes juos ar jų darbus pamatysime. Tiesiog nereikia nustoti ieškoti. Rasime.
Audrius 2016-09-27 12:59
Taip, musu skleidziamas radio horizontas dar tebera tik 100 metu, todel apie mus kitos civilizacijos dar nieko nezino. Bet as kalbu apie kitas, potencialiai milijonu metu senumo civilizacijas, kuriu radio horizontas jau senai turetu perspinduliuot visa galaktika. Deje kol kas nieko neaptikom ir nemanau, kad aptiksim..
mobilunkas 2016-09-27 13:37
manau kad egzistuoja kazkoks desnis, kad didejant civilizacijos technogeniniam lygiui, mazeja gimstamumas- tiesiog maziau laiko lieka dauginimuisi, nes reikia kelt ir palaikyt technogenini lygi, o klonavimas netinka, nes tai didina individu skaiciu, bet jie buna neprisitaike prie kintancios aplinkos, todel issivysciusioms civilizacijoms nelabai ir reikia nauju zemiu ploto, o resursus gali semt ir is savos planetos. analogija su senstancia europa- jai jau nebereikia koloniju, jai reikia zmoniu is buvusiu koloniju, kad issilaikyt
immortallt 2016-09-27 13:51
Visi skubat daryti prielaidą, kad kelionė už šviesą greičiau įmanoma (tikiuosi, kad taip). Skubat daryti prielaidą, kad jie mūsų nerado. Skubat daryti prielaidą, kad pažangesnė civilizacija vis dar naudoja radio ryšį. Skubat daryti prielaidą, kad mes patikrinome bent 1% mūsų galaktikos. Variantai, kaip yra iš tikrųjų: a) Mes esame rezervatas ir draudžiama užmegzti su mumis kontaktą, kol nepasieksime aukštesnio lygio b) Kelionės greičiau už šviesą neįmanomos arba labai brangios, net ir turint technologijas c) Mes esame tiesiog neįdomūs kitiems d) Mūsų galaktikos kampe neišsivystė protinga gyvybė e) Mūsų tipo gyvybė yra itin reta, ir egzistuoja kitokia gyvybės forma, AKA mes jiems neįdomūs, o mums juos aptikti beveik neįmanoma, nes mes jų nesuprantame f) Dar n+1 variantų, kurių visų nei išvardinsiu, nei sugalvosiu. Bet jei manot, kad visatoje, kurios ribų mes net teoriškai negalime matyti, net jei turėtume tokius radioteleskopus, kad matytume pačius pakraščius, be mūsų daugiau nieko nėra, tai jums tikrai prastai su matematika. Vien mūsų galaktikoje yra apie 300mlrd žvaižgdžių, tai yra gali būti apie 30 trilijonų dangaus kūnų (įskaitant palydovus, darant prielaidą, kad tėra tik 10 planetų/palydovų per žvaigždę), kur gali egzistuoti gyvybė. Žemėje gyvybė išsivystė pakankamai greitai. Padauginkit iš laiko santykio, per kiek atsirado gyvybė žemėje ir visatoje, tai tikimybė, kad esame vieninteliai protingi mūsų galaktikoje - vienas iš 30 trilijonų. Visatoje yra pie 100mlrd galaktikų, taigi, kad visatoje vieni protingi esame tikimybė vienas iš 4 kvadrilijonų. Čia labai grubūs primetimai ir tiksliai skaičiuojant reiktų imti atitinkamas formules, bet čia jau nebesvarbu tai, vienu ženklu daugiau ar mažiau po kablelio, vis tiek nulių eis tiek daug, kad įtaka nykstamai maža.
Audrius 2016-09-27 14:21
musu mistikas. Kur cia prisiklausei tokiu "variantu"? Kaip alternatyva tavo horoskopams, siulyciau pasidomet ir moksliniu metodu. Pamatysi, kad susiformuot gyvybei yra butinos tam tikros salygos, pvz tam tikras radiacijos lygis. Tada matai, kad beveik visi galaktiku centro regionai (kur didziausias kiekis zvaigzdziu) turi milziniskus radiacijos lygius del ten vykstanciu supernovu, esanciu juoduju skyliu, pulsaru, magnetaru ir quazaru. Tokioj radiacijoj gali egzistuotiti tik visiskai sterilizuotos uolos ir metalai. Kitaip tariant, kaip ir zvaigzdziu sistemos, taip ir galaktikos turi taip vadinamas "zalias zonas". Del radio rysio, as nekalbu apie FM ar AM , o apie elektro magnetine radiacija-pradedant radio ir baigiant gama spinduliuote. Bet koks dirbtinis tokios spinduliuotes pakeitimas galimai rodytu civilizacijos buvima. Kitokie rysiai teoriskai (gal ir) galimi, bet apart horoskopiniu blevyzgu nesu niekur nieko apie juos girdejes. Gal pakonkretink. Del statistikos apie gyvybe, tai ji labai labai aiskiai rodo, kad tikymybe, kad egzistuoja gyvybe uz zemes ribu yra labai didele, bet tikimybe, kad egzistuoja civilizacijos musu galaktikoje yra labai artima nuliui (apie kitas galaktikas nekalbu). Kaip jau sakiau per milijardus metu kol gyvybe evuliucionavo zemeje ir simtu milijonu rusiu tik viena sukure civilizacija deka virtines atsitiktinumu, pradedant dinozauru meteoritu, tobos super ugnikalniu ir n-kitu. Taip pat, evoliucija rodo, kad intelektas nera butinas kad rusis butu sekminga (case in point-rykliai). plius radio signalu paeiska.. Moksle nieks niekada nekalba 100% uztikrintumu, bet skaiciai yra labai nepalankus bet kokios civilizacijos egzistavimui..
Hmz 2016-09-27 16:44
Iš "statistikos" mes turime vienetinį gyvybės atsiradimo faktą. Vienetinis faktas NIEKO apie reiškinio tikimybę nepasako, išskyrus tai, kad ji nėra nulinė.
immortallt 2016-09-27 17:19
Audrius, taip, yra tokių zonų, kur pripažįstu, kad gyvybė negali atsirasti, bent jau mums suvokiama, bet tai ne 99%. Bet aš nebūčiau tikras, kad nėra gyvybės formų, kuriems milžiniškos radiacijos dozės gali būti nekėnksmingos, arba net kaip energijos šaltinis. Ar tai pagrįsta kažkuo? Tik supratimu, kad gyvybė gali būti nebūtinai anglies pagrindo, ir nebūtinai užsitikrinti energiją mums suprantama fotosinteze ar fotosinteze užsiimančių organizmų valgymu. Elektromagnetinė radiacija - kodėl toks tikras, kad ją skleistų? Tai yra energetiniai nuostoliai. Gal išmoko juos minimizuoti? O gal jų technologija tiek pažangi, kad jie "neišmeta" jokios elektromagnetinės spinduliuotės. Tavo bėda ta, kad bandai vertinti ką civilizacijos gali pasiekti per milijardus metų pagal tai, ką žmonija išmoko per kokius 200-300 metų. Anksčiau buvęs mokslas, nors ir svarbus, bet realiai labai primityvus. Per paskutinius 80 metų pasaulis taip neatpažįstamai pasikeitė, kad niekas nebūtų patikėjęs tuo, kaip dabar viskas vyksta. Po galais, prieš 40 metų SSRS žmonės negalėjo suvokti, kaip televizorius gali būti plokščias, ar kaip agurką užaugino žiemą ir dar įkišo į plėvelę. Dabar jau porini, kad žmonės gali suprasti milijardu metų pažengusią technologiją, kurios nei matė, nei girdėjo, bet užfiksuoti gali, net nežinant kaip ji sąveikauja su aplinka, ir ar iš viso sąveikauja. Vėlgi, tu darai prielaidą, kad atsitiktinumai vyksta vienu metu - jie nuolat kartojasi ir jie kartojasi jau 14mlrd metų +-. Mosklas vėlgi, jis skaičiuoja, bet reiktų ir skaityti ką skaičiuoja. Jie skaičiuoja panašios gyvybės į mūsų, kuri sektų panašų į mūsų išsivystymo kelią, ir įvertinant atstumą nuo žemės, tuo periodu, kurį stebime, jų technologija buvo mums suvokiama. Beje, pagal tuos kriterijus, panašiai į mūsų gyvybei atsirasti sąlygas, žemė nėra tobula vieta gyvybei. Patenka į žaliąją zoną, bet prie
mobilunkas 2016-09-27 17:37
vienetinis faktas begalineje visatoje sako kad gyvybes visatoje begalybe. O jei teigiam kad visata nebegaline, tai kas yra uz visatos ribos?
Shinigami 2016-09-27 17:43
Gali būti, kad Apple akcijos rytoj kils. Gali būti, kad Apple akcijos rytoj kris. Gali būti, kad Apple akcijos rytoj liks kaip šiandien. Dabar pagalvokim, ką tas "gali būti" mums duoda? O gi nieko. Gali būti kad Haris Poteris Marse gyvena. Gali būti, kad dinozaurai neišnyko, bet iškeliavo gyventi į Jupiterį. Ir t.t. ir t.t. Prieš kiek laiko Žemėje atsirado gyvybė? Prieš kiek laiko žmonija išsiuntė pirma radio signalą į kosmosą. Kokius seniausius vaizdus matome (visose elektromagnetinėse zonose)? Atsakius į šiuos klausimus suprasime, kad jei protinga gyvybė atsirado už kokių 2 milijardų šviesmečių nuo žemės prieš viena milijardą metų Žemės laiku, tai jų radijo bangų mums dar reiks laukti visa milijardą metų. Kaip galime savo prietaisais fiksuoti tai kas iki musų dar nespėjo ateiti? Dabartiniais metodais galime rasti tik protingas gyvybės formas kurios atsirado ne anksčiau nei nuo jų einančiam radijo signalui reikia ateiti iki mūsų. Visų kitų matyti negalime.
immortallt 2016-09-27 21:31
Shinigami, o jei nesukonkretizuojam, kad Apple akcijos?
Shinigami 2016-09-28 06:28
Nu ir? Ką tai pakeis?
DJ_LFS 2016-09-28 09:42
Aš tai susidomėjau teorija, kad dinozaurai iškeliavo gyventi į Jupiterį. Originalu
immortallt 2016-09-28 10:23
Kad tikimybė, jog bent viena akcija šiandien kils yra 99.(9) Kad tikimybė, jog bent viena akcija šiandien kris yra 99.(9) Kad tikimybė, jog bent viena akcija šiandien nesikeis yra 99.(9) DJ_LFS, vat jei teigčiau, kad Europoje po ledynais gyvena protinga civilizacija, tavo teiginys būtų adekvatus manajam. Bet aš teigiu, kad 1 iš 300 milijardų žvaigždžių sistemų mūsų galaktikoje ir dar bent 300 milijardų galaktikų, kurių yra ir daug didesnių už mūsiškę. Vat jei teigtum, kad kažkurioje kitoje planetoje išsivystė gyvybė panaši į mūsų dinozauris, jie tapo protingi ir persikėlė gyventi į kitas planetas - tada taip, visai įmanoma.
Hmz 2016-09-28 11:21
Jei teigiame, kad kamuolio paviršius nėra begalinis, tai kur kamuolio paviršiaus riba?
sub 2016-09-28 13:25
Shinigami +++ Mobilunkas +++ O kodėl niekas nekelet klausimo: gal mes ęsame eteiviai?
immortallt 2016-09-28 15:06
Galbūt ir esame. Kodėl ne? Laisvai kokia kometa galėjo užnešti pirmąsias gyvybes formas į žemę.