Ekonomikos ekspertai apie tai, kas pasikeis pasaulyje po JAV prezidento rinkimų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sub 2016-11-10 14:21
"D. Trumpas importui iš Meksikos ketina taikyti 35 proc. tarifą, importui iš Kinijos – net 45 proc." jei tarifas bus taikomas - JAV technologijų gigantams bus ne pyragai, ir taip jų produktų ir paslaugų kainos - kosminės, palyginus su Kinija. Tai po tokių tarifų bus gal dar ne nokautas, bet nokdaunas for sure.
Salubri 2016-11-10 15:00
O gal to ir nepadarys, bet kad darbus reikia grazinti is Kinijos ir Meksikos tai net ne klausimas.
hamann 2016-11-10 15:46
Įsibėgėjant ketvirtąjai pramonės revoliucijai visi gamintojai kelsis iš trečiūjų šalių atgal, o pati Kinija beaugant išaugs iš gamintojo į vartotoją. Tad tas darbų gražinimas yra savaime neišvengiamas, čia jau tik laiko klausimas.
Rukis 2016-11-10 18:05
Laukiam straipsnio apie D. Trumpo išrinkimo fakto įtaką mūsų šalies saugumui.
immortallt 2016-11-11 08:12
Jūs įsivaizduojate, kad staiga amerikonai pradės masiškai siūti rūbus, kurie kainuoja po 5 dolerius? Ten vien žmogaus darbas tiek kainas JAV, o kur kiti kaštai? Na nebent supirkti automatizuotą gamybos liniją, bet ir čia bėda, tam, kad automatizuota linija atsipirktų, reikia dešimtis tūkstančių vienodų prekių gaminti, o individualizmas auga. Negana to, tokios automatinės technikos pagamintos prekės kainuotų vis tiek bent 3-4 kartus daugiau. Protekcionizmas siekiantis panaikinti bet kokią konkurenciją, kad neveikia, jau prieš 50 metų suprato Europa. Verslininkas, kuris per 20 metų turi vien nuostolius, žinoma to nesupras. Laisva prekyba, jei visur būtų mokestinė aplinka, yra geriausias sprendimas. Laisvos prekybos metu pasaulis bendrai sukuria daugiau, nes vyksta specializacija ten, kur kiekviena šalis turi bent jau santykinį pranašumą. P.S. niekas nesikelia atgal į skandinaviją.
Arns 2016-11-11 09:17
Žmonių pajamos mažėja, nesenai praūžusi krizė visiems įrodė, kad valstybės savo ekonomiką pastačiusios tik ant burbulų pūtimo itin nestabilios. Ne viena tokia valstybė, net JAV su Obama priešaky, verslų iškėlimą pradėjo vertinti kaip itin neigiamą dalyką. Žinoma viskas kainuoja, tačiau gamindamas pas save ir mažiau pinigų į užsienį išveži. Įvedęs importo kvotas (kaip pvz ES taiko Kinijos, Rusijos net ištisom sritim), paremi savas įmones. Trampo vizija gi nesusideda tik iš "vėl gaminkime čia", kalbėjo ir apie verslo centrų užsienyje apmokestinimą, didesnius muitus, užsienio prekybos sutarčių peržiūrą ir net galimą išstojimą iš PPO, kas leistu JAV rinką radikaliai ginti. Tai net perteklinės priemonės padaryti gamybą valstijose atsiperkančią. Tie patys Samsung be viso pasaulio, labiausiai nori įlysti į JAV rinką. Kas iš to jog dalis amerikietiškų prekių pabrangtu pasaulyje, jei pelningiausia rinka tiesiog neįsileistu pas save korėjiečių?
Talkatif 2016-11-11 10:24
Būtų kaip Italijoj ar pamaskvėj, - kinai įkurtų nelegalius fabrikus.
sub 2016-11-11 12:43
Arnai, dar klausimas ar mažiau pinigų išveži gamindamas namuose. Žaliavos, naujų gamyklų statymas, gamybos linijos - nemažai pinigai investuojami, kai Kinija viską jau turėjo. O dar vienas svarbus niunsas, darbo jėgos kainų skirtumas Kinijoje ir JAV. Taip, kad neaišku, ar atsipirks investicijos labiau nei gamyba Kinijoje. Didesni muitai kažkiek sureguliuotų gamybą, bet verslo centrų neapmokestinsi užsienyje, gali apmokestinti Jav verslininkus, kurie renkasi verslo centrus kitose šalyse. Samsung aišku nori įlysti į JAV, kas nenori? HTC, LG, Huawei, Sony nenori?
moo 2016-11-11 15:14
Viena pelningiausių JAV kompanijų yra Apple. Be rinkodaros ir kitų faktorių, vienas svarbiausių pelningumo priežasčių yra žema produkcijos savikaina gaminant Kinijoje. Ką ji darys?
hamann 2016-11-11 15:21
bahuriux 2016-11-11 16:56
Gal pakils pora proc kainą gal ne, savikaina spėju yra labai maža, tai tie procentėliai nuo savikainos nieko nereiškia, nes beveik visą kaina sudaro antkainis. Tie kurie balsavo už Trumpą, dabar susimokės tiesiogine prasme perkant iPhonus ir kitus obuolius.
Skeleton 2016-11-12 00:35
Oi... Taip ir neužsifiksavo kad prekyba yra naudinga abejoms sandėrio pusėms? (kitaip niekas neprekiautų) Visos tos protekcionistinės priemonės kurias čia išvardijai smogs visiems JAV pirkėjams pakeldamos kainas, t.y. labiausiai nukentės būtent nuskurdę Trampo rinkėjai. Tai elementaru. Ekonominių "perpetum mobile" nebūna, kaip ir fizinių. Antra, sumažėjusi konkurencija iš skurdžių šalių darbininkų pusės, padidins spaudimą automatizacijai.
Arns 2016-11-12 09:04
Antraip viskas virs tiesiog ekonomine dykyne. Tam kad turėtumei pinigų turi juos uždirbti, jei tu neuždirbi, tu nieko neišleidi, taip neleisdamas ir kitiems uždirbti. Vakaruose vis mažiau tikrų darbų ir vis daugiau burbulų putikų, kai pelną gauni įgydamas pasitikėjimą sukurtai kainos iliuzijai. Natūraliai vis mažiau žmonių turint pinigų, tokios finansinės piramidės žlunga vis greičiau. Su kiekvienu žlugimu rinkos sudreba, pinigų prispausdinama vis daugiau. Nuo to jog jų daugiau, niekas neatpinga, nes šaltinis iš kurio jie gauti lygiai tokia pati piramidė. Štai dėl šito ekonomistai ir pradėjo pildyti senuosius rinkinius agronomijos principais, keisdami rinkikų/medžiotojų principus. Rinkos nėra begalinės, vienas išsunkus tuoj neliks kur kitur persikelti niokojamajam darbui. Reikia rasti būdus kaip žmonės vėl galėtu dirbti, augtu jų realios pajamos, ir tada jie galėtu įpirkti produktus su augančiomis kainomis.
Evil Goku 2016-11-12 11:02
Kuo geriau būti fabriko savininku ar darbuotoju? Taigi darbuotojas gamina ir savo darbą "parduoda" savininkui. O savininkas nieko negamina, tik "superka" produktus. Man atrodo, tas paskolose gyvenantis amerikietis, kad ir dirbdamas padavėju restorane ar kokiame ofise gyvena geriau, nei darbininkas kinietis dirbdamas po 12val. per diena prie konvejerio.