Beprotiška vergų dukros istorija: pradėjo nuo 1,5 dolerio už dieną, o mirė būdama milijoniere  ()

Sarah Breedlove buvo neeilinė moteris, kadangi ji juodaodžių vergovės laikais, pati būdama juodaodė, sugebėjo vien savo jėgomis pasiekti tai, ko nesugebėjo netgi laisvi baltieji.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ji tapo pirmąja JAV juodaode moterimi milijoniere. Negana to, milijonus ji ne paveldėjo iš turtingų dėdžių ar tetų, o užsidirbo pati – ji buvo pirmoji milijonierė JAV, turtus susikrovusi savo jėgomis.

Įspūdingą imperiją ji sukūrė praktiškai nuo nulio. S. Breedlove gimė 1867 metų gruodžio 23 dieną buvusių vergų iš Luizianos šeimoje. Ji buvo pirmasis vaikas (iš penkių) šeimoje, gimęs laisvėje.

Gyvenimas jai nebuvo lengvas: sulaukusi 7 metų ji tapo našlaite, 14-os ištekėjo, o 20-ies jau tapo našle. Mirus vyrui, ji tapo vieniša motina, dirbo skalbėja ir gaudavo vos 1,5 dolerio per dieną.

1919 metais „New York Times“ laikraštyje buvo išspausdinta istorija apie jos iškilimą. Straipsnyje rašyta, kad eilinę dieną skalbdama ji suvokė, jog tokia alga nesuteikia jokių perspektyvų, todėl nusprendė imtis veiksmų.

Verslo idėja moteriai gimė susidūrus su dar vienu sunkumu. 1890 metais ėmė slinkti jos plaukai. Sukūrusi specialų toniką, padedantį atauginti plaukus, ji sumanė iš to užsidirbti. Ji paprašė savo trečiojo vyro Charleso Josepho Walkerio, dirbusio laikraščių pardavimo agentu, pagalbos – padėti išreklamuoti plaukų atauginimo toniką, suteikiantį „šilkinį žvilgesį“.

Vystydama verslą dabar jau kaip ponia Walker, ji pademonstravo įžvalgumą, kuriam prilygti nesugebėjo net verslo administravimo studijų absolventai.

Ji ne tik sugebėjo puikiai išreklamuoti savo produktą, bet ir pasisamdė visą būrį agentų, kurie platino toniką ir greitai sukrovė jai turtus.

Tuo metu, kai nekvalifikuoti baltieji gaudavo po 11 dolerių per savaitę, jos agentai uždirbdavo nuo 5 iki 15 dolerių. Ji buvo pirmoji, kuri išvystė daugiapakopę prekybos sistemą.

Be to, ji pademonstravo didžiulį afroamerikiečių pirkimo galios potencialą, kurio nebuvo atradęs dar nė vienas verslininkas. Įdomu tai, kad gamyklą ji pastatė ant žemės sklypo, kuriame pati seniau gyveno.

Kildama verslo pasaulio laiptais, ji sėkmingai kovojo tiek su rasizmu, tiek su seksizmu. Deja, ji mirė būdama pakankamai jauna – sulaukusi 51 metų.

Ji buvo dosni filantropė ir dažnai aukodavo labdaroms, stipendijų fondams bei su linčiavimu kovojančioms organizacijoms. Istorijoje ji įsitaisė kaip viena žinomiausių verslininkių.

Moteris turėjo vilą Vestčesterio kaimelyje, kuriame gyvena daug turtuolių, o jos kaimynai buvo tokie magnatai, kaip Jay Gouldas ir turtingiausiu visų laikų amerikiečiu laikomas Johnas D. Rockefelleris.

Šaltinis: Time.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(53)
(3)
(50)

Komentarai ()