VU Ekonomikos fakulteto profesorius paaiškino, kas bus su pensijomis po 30 metų: „yra kur kas svarbesnis dalykas ir už SODRĄ, ir už kaupiamuosius fondus“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

evaldosia 2016-12-11 09:32
per 30 metų doleris prarado puse vertės,euras nebus irgi išimtimi.pas kiniečius nėra jokios pencijų sistemos kaime.tėvus išlaiko vaikai,todėl kinų labai daug.jie pasirinko teisinga kelia,nes išlaikyti gauto pinigo vertę labai sunku.visokie fondų administracija tik sau pelną darosi,įneštas pinigas vis tiek nuvertėja. kiek skaičiau, kinijoje yra metalų rinka,tai kas vaikų neturi ar vaikai nepatikimi,kaupia varį.aliuminį pas ką sandėliukas didesnis.
bahuriux 2016-12-11 09:38
Įsitikinau tik tuom, kad pinigai DABAR yra žymiai vertingesni, nei pinigai PASKUI. Turiu galvoj ne pačius pinigus, bet tai ką galima už juos įsigyti. Ta prasme infliacija suės visas jūsų investicijas ir jūs prarasit didžiają dalį pinigų kuriuos galėtumėte PROTINGAI išleisti ŠIANDIEN. Žinoma neiššvaistyti naujam telefonui, atostogoms ir linksmybėms, bet protingai juos panaudoti, pvz pasigerinti būstą, ar investuot į savo išsilavinimą. Taip paskatinsit ekonomiką ir pasigerinsit šiek tiek savo gerbuvį, užuot užkonservavę savo pinigus banke, kurie vistiek nuvertės. Čia mano nuomonė, jei ką, mąstykit savo galva.
Pumper 2016-12-11 10:35
Tai kad pas mus tokios įmokos į privačius fondus, kad jų administravimas neatsiperka.
mobilunkas 2016-12-11 11:41
sodra moka procentine israiska pensija nuo atlyginimo, pensiju fondai moka absoliutine pinigo verte, is kurios atimama fondo valdymas ir fondo praradimai, tad visada sodra yra geriau, nes pinigas per 30 metu ziauriai nuverteja, o jei ateina krizes tai isvis tampa beveik beverciu, na sakykim ko verti 100 rubliu, kurie pries 30 metu buvo menesinis geras atlyginimas? tarkim pries 30 metu buvai sutaupes tiek pinigu kad gautum po 100 rubliu (gera ATlyginima) 10 metu, kiek dabar tu pinigu atgautum is fondo? jei fondas nieko nebutu praloses, tai gal 100 euru tebutu- zodziu 10 metu pavirsta i 1 menesi
T 2016-12-11 11:44
Per 100 metų JAV fondų biržoje išliko tik 5 proc. įmonių. Nėra amžinos tokios firmos kaip Apple, Xiaomi, Samsung ir žynoma viskie pensijų fondai.
Shinigami 2016-12-11 11:47
Todėl savo pinigų ir nededu į privačius fondus, tik tiek kiek leidžia nuo valstybinės pensijos įdėti. Nes privataus fondo pinigus galima paveldėti, o valstybinės ne. Ką valstybei davei tai nebe atgausi. Ne tik kad pinigai nuvertės. Mano tėvui perskaičiavo sovietmečių gauta alga, kuri buvo vidutinė tuo metu, ir gavo, kad jis uždirbdavo po 20 litų per mėnesi. Nuo jos tada ir jo pensija skaičiavo. O kaip nuvertės pinigai kol aš sulauksiu pensijos? Jei iš vis jos sulauksiu, nes ji tolsta greičiau nei aš senstu. Jei įvyktų stebuklas ir po 40 metų vidutinis atlyginimas butu 100 eurų už kuriuos galėtum nupirkti tiek pat kiek dabar už 2000 eurų. Ar pensija butu skaičiuojama nuo sumokėtu dabar pinigų? Ir mokėtu po 500 eurų pensijos per mėnesį. Labai abejoju. Sumažinti pensijų išmoka valstybė skuba, bet didinti...
Shinigami 2016-12-11 11:51
Fondas tavo pinigus ne grynais laiko, o akcijomis. Kurios reaguos tik į akcijų svyravimus, o ne pinigų.
kiesza 2016-12-11 12:03
Manau geresnė alternatyva monetos, fiziniai daiktai ir šiaip viskas, ko negamina Kinija, bei nėra Maximoje. Manau geriau kas mėnesį tuos 60e ne duoti bankui, o metų gale įsigyt kokią auksinukę, o jai galimybės leidžia tai ir sklypą, butą, mišką. Nors šiai dienai labai viliojančiai skamba, kuomet banke tau groja per ausis pasakiškais pelnais, stulbinama pensija, bet kai paklausiu kiek kainuos duonos kepalas už 50 metų, man tada pabraižo vidutinės tikėtinos infliacijos grafikėlį..
vazzy 2016-12-11 12:30
Prieš mėnesį laiko buvau ir aš nuėjęs į pokalbį dėl tos antros pakopos į Compensą, tai būrė man apie kelis procentukus valandą laiko, kad va po dešimt ar tai 20 metų jei atsiimsiu busiu išlosęs ten kelis procentus, o kai pradėjau klaust kodėl man čia taip reiktų daryt jeigu infliacija bus suvalgius visus tuos procentus man pradėjo aiškint, kad va čia taip geriau taupyt, tiesiog saugiai taupysi, tai sakau pelno realiai nebus? tai vėl trukt už vadžių vėl iš pradžių : taaaaaigi žiūrėk!! 3-5% po 20 metų gaunas!!
Shinigami 2016-12-11 12:53
A) Žemės Lietuvoje daugiau 20 ha nenupirksi. Įstatimai neleidžia. Plius yra žemės mokestis. Vargu ar taip senatvei sutaupysi. Tas pats namui ir butui. B) Auksas, meno kūriniai ir t.t. Jų vertė taip pat yra susitarimo reikalas. Akmens amžiuje titnagas buvo brangus, dabar niekam nereikalingas. Meno kūriniai yra neįkainojami. Tai reiškia, kad jei dabar nusipirkai meno kūrinį už milijoną eurų, nereiškia kad po metu nesugebėsi jo parduoti ir už eurą. Nes tai tik didžiulis muilo burbulas kuri dirbtinai laiko kad ne sprogtu.
Arthuras 2016-12-11 13:24
Kas labiausiai man nepatiko, tai Swedbank'io (nežinau, kaip su kitais bankais) liurbių agresyvus antros pakopos pensijos kaupimo kišimas. Jau TAIP bandė įsūdyt, kad... O tos vadybininkės nei pačios deramai nesugeba suvokti, ką siūlo.
DJ_LFS 2016-12-11 13:55
Žiūrint ciniškai, tai pensininkams reiktų padaryt nuolaidas alkoholiui, na rezultatai patys kalbės už save
Arns 2016-12-11 20:38
Suprantama dabar naudingiau investuoti į turtą, bet ar tai ką kiekvienas gali įpirkti, bus realiai kažko verta po 40-50 metų? Jei žmogus tikisi nors 90 metų sulaukti, jis turi kaip nors sukaupti iš ko gyvens kai nebegalės dirbti. Aukso, meno dirbinių saugojimas kasmet kainuotu ir tai būtu išlaidos. Vidutines pajamas gaunantis žmogus net įpirkęs Piccaso paveikslą dalį tiek turėtu išleisti apsaugą iki ateis laikas parduoti (senatvė). Galų gale ir straipsnio mintis - vienu metu išeinanti į pensiją karta ir ženkliai mažesnė jaunimo bei dirbančiųjų. Ar tada išties ta 2016-ųjų 60 eurų proginė moneta bus verta daugiau nei tuometinė mėnesinė alga? Vienu metu išmetama retų daiktų gausa muša jų vertę.
immortallt 2016-12-11 23:29
Šiaip gerai, būkit runkeliai, nesidomėkit asmeninių finansų valdymu ir darykit durnus sprendimus. Protingiems visai nebereikės stengtis, kad gyventi santykinai labai gerai. Tada aišku bambės, pavydės, grasins šakėmis, gi neteisinga, kad vieni turtingi, nes dirbo, o kiti ubagai (dzin kad nedirbo ar tiesiog viską išleido, bet gi jie lygūs!). Fondų vidutinė grąža 8%. Infliacija vidutinė 2.5%. Net jei likusią dalį suėstų komisiniai (ko nėra), iš SoDros atgausi geriausiu atveju 1/4 ką įdėjai. Fondų turtas šiaip yra counter-inflationary. O pats straipsnis yra mėsmalė, čia kaip kalbėti apie motoro efektyvumą ir pradėti rašyti apie anglis, atomines elektrines ir t.t.
bahuriux 2016-12-11 23:36
O kas garantuoja, kad tas bankas neužsilemks? immortallt tu garantuoji? Ačiu dabar žymiai ramiau.
jprs 2016-12-12 07:59
Bankai yra apdrausti. Lygiai taip pat, jei turi kokį kaupiamąjį draudimą - visi yra persidraudę. Taip, po n metų pinigai nuvertės, bet jei gyveni ne nuo algos iki algos, tai koks tau skirtumas ar tau banko sąskaitoje lieka gulėti 60 eurų, ar kažkur fonduose? Sakai kiekvieną mėn. dėsi į kojinę tuos 60 eurų ir po kelių metų jau kažką nusipirksi? Mažai tikėtina. Na, o jei iš sauntaupų sugebi įsigyti kokio nekilnojamo turto, tai valio. Tačiau pas retą yra tokios santaupos.
Shinigami 2016-12-12 09:08
Kaip jau rašiau, pensijų kaupimo fondas už tave perka vertybinius popierius ir akcijas. Jis tavo pinigų nevaldo ir neturi.
immortallt 2016-12-12 09:13
Dar kartą žmonėms atspariems mokymuisi, jei bankas bankrutuoja, nė cento iš fondo nedingsta. Fondų turtas atsiestas nuo banko/finansinės institucijos turto. Tai yra, jei dabar bakrutuoja tas pats Swedbank, tai paskelbtų konkursą ir parduotų daugiausia pasiūliusiam bankui visą portfelį, su visais klientais. jprs, ne visai tiesa, nuo bankroto apdrausti nėra. Kažkas kišo, kad liko tik 5% akcijų, o pasiskaitėt, kad didžioji dalis pradingo arba per didžiąją depresiją, arba per pirkimus/susijungimus? Beje, per tą laiką, kiek kartų Lietuvoje viskas žlugo?
jprs 2016-12-12 09:25
My bad. Ok, o kas liečia ne bankus, o kaupiamuosius gyv. draudimus? Tarkim draudiesi Compensoje, Bonum publikum ar pan. Kas būtų jei tos kompanjos bankrutuotų? Ar tai įmanoma? Ar tiesiog jei einama prie bankroto, tai visus klientus perperka kita bendrovė? Teko girdėti jog jeigu nutiktų taip, kad kiekvienam klientui reikėtų išmokti max išmokas, kompaniją vis tiek nebankrutuotų, nes jos vienu, ar kitu pavidalu turi tokią sumą, kurios užtektų padengti (priešingai negu bankai). Ar čia tiesiog sekamos pasakos?
bahuriux 2016-12-12 09:28
Naivuoliai, tikit kad tie fondai bus apdrausti visada? Tikit, kad neateis super duper krizė, nepasikeis valdžia, arba kad per naktį nepriims debilškų įstatymų, tikit kad neateis okupantai. Ir apskritai tikit, kad po kelių dešimtmečių toks dalykas kaip pinigai arba jų analogas išvis egzistuos? Ką gi, palinkėsiu tik stiprybės jūsų tikėjime. Beja bankai niekuom nerizikuoja, neneša jokios atsakomybės jei investuos visiškai nesėkmingai ir praras visus jūsų pinigus, jiems tik įdomu pinigai už administravimą, kuo daugiau tokių klientų tuo daugiau jie uždirba. Beja, o kas patiems trukdo investuoti, nu kad ir į saugesnius vertybinius popierius, nereiks net pensijos laukti, o rizika kažin ar didesnė ir administravimo mokestis nesuės puse jūsų pelno. Kitaip sąkant likvidumas duag kartų didesnis nei sudarius sutartį su bankais. Mano nuomuone mokesčiai visi turi eiti į sodrą ir tie 2% irgi, o jei kas nori rizikuoti tai jų pačių reikalas.