Kas nutiktų jei žlugtų euras ir ar pagrįstos kalbos, jog tai netrukus nutiks? (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2017-02-14 09:24
Gal ekonomistai paaiškins, ar Lietuvoj mūsų centrinis bankas turi kažkokias teises pinigų kiekiui kontroliuoti savo nuožiųra palei poreikį, ta prasme, ar turi teises į pinigų emisijas, į pinigų kikiekio didinimą valstybėje? Ir būtu gerai kad palygintumėt situacija su Lenkija, švedija, kai jos turi savo valiutą nesurištą nei su kuo. Ir kokia mums buvo nauda iš Euro makro ekonomine prasme, aš ne apie pinigų keitimo/nekeitimo privalumus čia.
SaMaras 2017-02-14 09:31
kiek pamenu neturi (nebent kažkiek galima žaisti su monetomis, bet kiek tonų jų paleisi į apyvartą?), nes popierių jei neužtenka galima tik pasiskolinti ir jokios spausdinimo galimybės.
UTF16 2017-02-14 09:53
Trumpas atsakymas: ne, nepagrįstos. Išsilaikė žymiai mažiau organizuotos valiutos gerokai nestabilesniuose regionuose nei ES. Jau kuris laikas nuolat šmėsčioja spaudoje būtent tokios antraštės. Kam naudingas toks klausimo iškėlimas?
immortallt 2017-02-14 10:30
Pinigų kiekio didinimas vyksta centralizuotai visos Europos mastu. Lietuva negali pinigų kiekio didinti nuo pat pririšimo prie lito. Mažoms ekonomikoms, stipriai priklausančioms nuo prekybos laisvai plaukiojanti valiuta yra labai pavojinga tiek dėl spekuliacinių atakų, tiek dėl apsunkintos prekybos. Iš esmės įsivedus eurą pasikeitė tik kainų nominalas ir kas organizuoja pinigų spausdinimą, monetarinėje politikoje nepasikeitė niekas.
Shinigami 2017-02-14 11:46
Jūroje audra. Per ją plaukia maža valtis (Lietuva) ir didelis laivas (ES). Kas turi daugiau šansu apvirsti? Maža valtys ar didelis laivas?
bahuriux 2017-02-14 12:31
Tai jei Lietuvoje sukuriama daugiau turto, pagaminama daugiau kažko vietinei rinkai, tai kaip mes be eksporto didinimo galim gauti daugiau pinigų tam turtui įsigyti? Čia kažkokia siteminė klaida. Lenkija, Švedija, GB neturi tokių bėdų, nes jų pinigai jų centrinio banko rankose. Pats euras visiškai dzin tai tik sutartinis vienetas apsikeisti verte, kaip kriauklės, ar kiaulių uodegos pas laukinius, pats savaime euras ir betkuris kitas pinigas pasaulyje vertės turi tik tiek kiek visi sutaria kad turi. Tai jo išlikimo klausimas man kažkoks keistas, nu neišliks koks skirtumas nei viena šalis neliks be pinigų, kad ir kokie jie bebūtu. Kita kalba apie monetarinę politiką. Man labai nepatinka priklausomybės ir nesąžiningos sąjungos, okupacijos ir primesta valia, ar tai būtu ES, ar tai SSRS, nors ES 1000 kartų mažesnis blogis, bet kad ne gėris tai faktas..
Audrius 2017-02-14 12:36
wow. J. Stiglitz kalaba apie eur'a technologijose?! Esu maloniai nustebes. Siaip labai idomi kalba, visiems rekomenduoju visa paklausyt.
immortallt 2017-02-14 12:46
Bahuriux, jei daugiau pagaminame vietinei rinkai, tai ir suvartojame. Tai nereiškia, kad galime daugiau importuotis. Jei daugiau eksportuojame, tada galime daugiau importuoti. Jei daugiau eksportuojame, bet neimportuojame, tada auga nominalios pajamos, tiesa, procesas inertiškesnis. Jei importas auga greičiau nei eksportas, pradeda didėti skola. Lietuva neprarado absoliučiai nieko, kai prisijungė prie euro zonos. Šiaip euro vertę nustato rinką. Rinka nustato vertę pagal prekybos balansą, skolų ir kapitalo balansą bei palūkanų normą. Yra dar kitokių faktorių, kurie daro didelę įtaką trumpu laikotarpiu, bet ne ilgu. bahuriux, kuo tau nesąžininga ES? ES nieko neprimetė, sąlygos iš anksto žinomos ir balsuoja visos šalys. O jei nori pradėti kalbėti apie autonomijas, tai kodėl sustoji ties ES? Kodėl ne savivaldybėmis išsidalinam? O kodėl savivaldybėmis baigiam? Kaimais išsidalinam, po to po daugiabutį. Ir kiekvienam "vienete" lai būna savi įstatymai, savos taisyklės, prekybos apribojimai ir t.t. Ar tai pridėtų vertės? Ne. O vat ES būtent ir kuria vertę, todėl tokios šalys kaip Vokietija, Prancūzija, Italija ir UK (kol neatėjo populistai) į biudžetą ir metė didelius pinigus, nes gaunama nauda didesnė. Sąjunga nėra blogis. Ir SSRS nebuvo sąjunga, tai buvo okupacija, po sąjungos pavadinimu.
Audrius 2017-02-14 13:11
immortallt, ES ir euras yra du labai skirtingi dalykai. Del ES naudos atskirom jos narem-galima diskutuoti, yra ir pliusiu ir minusu, bet gale dienos, speju, daugiau pliusiu. Del euro viskas kur kas paprasciau. Toks koks jis yra, eur'as yra naudingas realiai tik Vokietijai, kuri denpinguodama darbo uzmokesti, likusiu euro saliu saskaita sukaupe nesveika biudzeto pervirsi. Italija, Prancuzija, Ispanija nuo eur'o ivedimo realiai stagnuoja. Normaliom salygom ukio nasumas/saliu prasiskolinimas butu atspindetas ju valiutu stiprume. Pvz, prasiskoline ir dirbti neskubantys Italai turetu pigia lyra, kuri juos darytu konkurencingus. Tuo tarpu organizuota hichtech Vokieciu ekonomika turetu kur kas brangesne deuchmarke ir pan. Dabar gi, yra ignorojami saliu ukio nasumai ir darbo tradicijos, todel ir turim merdincius pietus ir issibujojuse Vokietija. Rytu Europa yra atskiroj kategorijoj. Mes esame Vokeitijos setalitai/low tech gamys outsorsinimas. Musu algu ir ukiu baze buvo niekine, todel augimas atrodo toks ispudingas. Koks tas augimas bus ateity-parodys laikas..
immortallt 2017-02-14 13:35
Audrius, jei tikrai suprastum, kas yra ekonomika, žinotum, kad visada yra dvi lygybės pusės. Visada galima tą patį efektą pasiekti skirtingomis bent 2 priemonėm. Ar atsisakant nuosavos valiutos prarandamas automatinis įrankis? Taip. Ar tai reiškia, kad valstybės negali kontroliuoti to paties, tai yra eksporto kainos? Ne. Kaip gali? Diržų susiveržimas. Pasiekiamas panašus realus efektas, tik reikia politinės valios ir mažiau populizmo. O dar geriau, reikia liberalios darbo rinkos, kad nebūtų jokių minimumų, atleidimų ribojimo ir pan., tada per nominalią algą, ne per infliaciją bus pasiekta ta pati lygybė. Bet žaidžiam socializmą ir apsimetam, kad viskas gerai.
Audrius 2017-02-14 14:07
zavi mane tavo aklumas ir gilus tikejimas i dieva ir velnia. Tu bent teikeisi perziuret kokius faktus (pabreziu FAKTUS, ne nuomone) tam video pristate buves pasaulio banko vyriausiasis ekonomistas, nobelio premijos lauretas, profesorius Stiglizt? Ar pagal tavo maldaknyge tokius ant lauzo reik? Ai, del tu "verziamu dirzu" pasidomek, kaip tokios dirzu verzimo reformos veikia Graikijoj. Zodziu, kad ir kokie spalvoti butu tamstos kliedesiai, realybei visai neidomu ka tokie kaip tu galvoja. Euras ir ES bus refomuota, klausimas tik ar tai bus daroma "sausu" budu ar graziuoju. Mano pinigai ant pirmo varianto. Isrinks Le Pen, baigsis Euras (galimai ir ES) ir visi reformuosis.
immortallt 2017-02-14 15:19
Grakijoje diržų veržimas neveikia, nes pernelyg atpalaiduotos kelnės buvo, o ir reformų, kuriuos būtinos, nebuvo imtasi. Ar visgi tu manai, kad graikai dirba taip pat efektyviai, kaip vokiečiai? Tam, kad euras veiktų normaliai, biudžetas turi būti valdomas labiau centralizuotai. Už finansinės drausmės nesilaikymą turi būti taikoma atsakomybė ne tik šalims, bet ir tiesioginė. Stagnacija šalių yra ne dėl euro, o dėl prastos aplinkos, kurią sukūrė "socialinė gerovė", kai nebėra motyvacijos kurti. Kai visi sėdi ir laukia ką paduos. Vokietija/Danija pavarė atsinaujinančių technologijas - wualia, sukūrė daugiau darbo vietų Vokietijoje nei visoje auto pramonėje. Reformų noras baigsis, jei tik UK išeis, kaip priklauso, iš ES ir pamatys, kad visgi kartu būti apsimoka. Faktus tau reikia suprasti, nes interpretuoji kaip nori juos.
bahuriux 2017-02-14 15:45
immortallt pakomentuok kodėl lenkai ir švedai nenori euro, ar jiems reikia euro, ar jiems nuo to būtu geriau, gal blogiau?
Audrius 2017-02-14 15:54
Imortal, zinai kuo skiriasi mokslas nuo religijos? Abu gali paaiskint kas ir kodel vyksta pasaulyje, bet tik mokslas daro tikslias ateities prognozes. Turint ta minty, zinai del ko su tavim labai neidomu gincytis? Del to, kad kai reik paciulbet-esi kietas, bet kai ateina laikas uz savo zodzius atsakyt-iskart uodega tarp koju, prasideda visokie inkstimai ir imortal nei kvapo. Zodziu, esi dar ne tiek kvailas, kad suprastum, kad visos tavo bevyzgos ir tera tik blevyzgos.. Viska "supratai apie btc", todel siulau lazintis (ir dabar dar siulyciau) del ateities btc kainos-pridejai i kelnes. Siuliau lazintis del alkoholio suvartojimo-pridejai i kelnes. Dabar irgi noreciau siulyti lazintis, kad pvz nepriklausomai kokia politika bus diegiama Graikijoj, jos kreditoriams arba bus daromas hair cut arba Graikija istos is euro, nes kitos iseities nera. Su Italija, Ispanija, Prancuzija irgi, kol jos bus euro zonoj, tol ten bus sh*kna. Pati euro zona irgi, tera tiksinti laiko bomba. Mano prognoze, kad 5 metu begyje jos arba nebelis arba ji kardinaliai reformuosis (bus keiciami pamatiniai istatai). Zodziu, kol neatsakysi uz savo blevyzgas konkreciom prognozem, tol tavo pasakos man nebus idomu.
immortallt 2017-02-14 16:47
Lenkija už mus yra gerokai didesnė pagal visus skaičius, Švedija pagal ekonomikos dydį. Abi šalys turi daug geriau išvystytą finansų rinką, dėl to kad yra didesnės + Švedija daug senesnė laisva šalis, kurioje vystėsi kapitalizmas. Finansų sektoriuje jos daug stabilesnės ir ne taip lengvai paveikiamos. Taip pat Lenkija daug mažiau priklausoma nuo prekybos nei Lietuva. Todėl jiems nėra didelės naudos fiksuoti kursą. Lenkija tuo labiau kartais paspaudžia zlotą daugiau žemyn, taip realiai "apmokestinant" papildomai nematomu nuvertėjimu santaupų. Tai paskatina eksportą, nes šalia yra Vokietija, Slovakija, Čekija ir ta pati Lietuva, kurie suveža pinigų. Politiškai tai yra prastas tonas, bet kažkodėl taikstomasi vis dar. Gal kad ES pakankamai nuosaikiai reguoja į viską. Ar būtų nauda įstoti į ES? Būtų, bet šios šalys greičiausiai stos į ES tik tada, kai bus griežtesnė fiskalinė kontrolė pietinių šalių, kurios prasiskolina tikintis, kad ECB vis tiek ištrauks. Tuo tarpu Lietuva niekada nevykdė nepriklausomos monetarinės politikos, tad mums pasikeitė tik nominalas ir sumažėjo palūkanos. Realiai nepraradom jokių monetarinės politikos įrankių. P.S. kaip manai, kas būtų, jei socialdemokratai ar valstiečiai gautų neribotų pinigų įrankį, leidžiantį atsispausdinti kiek tik nori pinigų? Zimbabvė su milijonine infliacija?
bahuriux 2017-02-14 17:12
Būtu jeigu būtu, bet taip nėra. Liberalai su konservais prieš tai būtu nurodę ekonominę kryptį ir jei ji būtu buvusi sėkminga, niekas jos nekeistu, bet dėja ji buvo sumauta. Kubilius užveržė diržus žmonėms ant kaklų ir pasiskolino už max brangiai, kiek tik ėjo. Tai buvo pati prasčiausia išeitis ką tik buvo galima sugalvoti. Su laisva monetrine politika būtu buve tik infliacija, bet ne skola mijardinė ir sužlugdyta ekonomika.
KTUstudikas 2017-02-14 20:21
Yra reportažas internete, kuris paaiškina, kas atsitiktų jei žlugtų apskritai viso pasaulio ekonomika. Manau tai tikrai labai naudingas video, tam, kad įsivaizduoti situaciją, kai žlunga valiuta ar piniginė ekonomikos sistema. Geruoju tikrai nesibaigtų. https://www.youtube.com/watch?v=DLTWhO7S0SI
sabotan 2017-02-14 20:34
Man net juoking kai zmones kalba apie lita kai koki isganyma . Faktas tas , kad mazos(su gana maza ekonomine galia) salis negali tureti laisvos valiutos su kuria galetu manipuliuoti
BegantiKoja 2017-02-14 20:35
Cia tas imortal kazkoks visazinis visu galu meistras ar kaip? lol
AP0323 2017-02-14 21:16
ES yra Europos Sąjunga, jai Švedija priklauso nuo 1995, Lenkija nuo 2004, euro zona nesitrumpina "ES", yra ir šengeno erdvė, nereikia suplakt visko į vieną