Dar viena keista optinė apgaulė, bet šįkart - su moksliniu paaiškinimu. Ar nuotraukoje matote nors vieną raudoną braškę?  (2)

Internete vėl pasirodė nuotrauka, kuri glumina daugelį internautų. Jei pamenate prieš dvejus metus pasirodžiusią suknelę, kuri vieniems atrodė mėlynos ir juodos spalvų, o kitiems baltos ir aukso, - tai šį kartą situacija yra panaši.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pateikta braškių nuotrauka buvo sukurta psichologijos profesoriaus Akiyoshi Kitaoka, kuris specializuojasi kurdamas optines iliuzijas. Pažvelgus į nuotrauką, viskas atrodo ganėtinai įprastai – matomas šiek tiek melsvas fonas ir raudonos braškės.

Bet čia jūs ir klystate. Tiksliau – jūsų akys ir smegenys jus apgauna. Iš tiesų šioje nuotraukoje nėra nei vieno raudono pikselio, nors uogos ir atrodo raudonos. Toks argumentas iškart internautus padalijo į skirtingas stovyklas. Kai kurie suskubo įrodyti, jog pikseliai nuotraukoje, kuriuos matome kaip raudonus, iš tiesų yra pilki.

Nors šiuo atveju visi mato tą patį vaizdą, optinė iliuzija paremta tuo pačiu principu kaip ir jau minėta suknelė. Šis reiškinys tiesiog vadinamas spalvos pastovumu. Tiesiog jūsų smegenys automatiškai pakoreguoja pasaulio spalvų suvokimą pagal anksčiau išmoktus scenarijus. Braškės jums atrodo raudonos todėl, kad jūs žinote, kad jos turi būti raudonos.

Todėl obuolys dienos šviesoje po atviru dangumi atrodys vienaip, o kambaryje – kitaip. Nors pats obuolys yra toks pat abiejose aplinkose, mūsų akys ir smegenys jį matys kitaip dėl kardinalaus mėlynos spalvos bangų skirtumo lauke ir kambaryje.

Šiuo atveju, esant melsvam filtrui nuotraukoje, smegenys interpretuoja, jog braškės tarsi yra apšviestos daugiau mėlynų bangų (lyg lauke po dangumi), ir siunčia signalą, leidžiantį mus „apgauti“, kad braškės iš tiesų yra raudonos, nors taip nuotraukoje nėra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(17)
(27)
(-10)

Komentarai (2)