Garsi „Linkomanijos“ byla sustabdyta: autorių gynėjai pasipiktinę, tačiau istorija dar nebaigta  (5)

Antradienį Vilniaus apygardos teisme prasidėjęs bylos dėl „Linkomanijos“ blokavimo nagrinėjimas baigėsi nesėkme ieškovams – po kelis mėnesius trukusio pasiruošimo ir procesinių dokumentų siuntinėjimo teisėjas nusprendė bylą stabdyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Esame nusivylę – piratai ir toliau galės naudotis nelegaliu turiniu“, – teismo sprendimą komentavo ieškovams – Lietuvos autorių teisių gynimo asociaciją (LATGA) – atstovaujantis advokatas Andrius Iškauskas.

Pagrindu priimti tokį sprendimą tapo atsakovų – interneto paslaugų teikėjų – prašymas palaukti sprendimo svarbesnėje, taip pat ir „Linkomanijos“ klausimą apimančioje byloje, kurią narinėja Europos Sąjungos Teisingumo teismas (ESTT).

„ESTT turi nuspręsti, ar svetainės veiklą, kuomet jos serveriuose netalpinami patys kūriniai, o tik jų „meta“ informacija, galima laikyti kūrinių padarymu viešai prieinamais“, – rašo lrytas.lt.

Anot advokato A. Iškausko, ESTT bylos sprendimo laukiama ankstyvą rudenį, iškart po to – spalį arba lapkritį – bus atnaujintas ir bylos prieš „Linkomaniją“ nagrinėjimas.

Advokato teigimu, priklausomai nuo to, kokį sprendimą rudenį priims teismas, bus svarstomos galimybės analogiškas bylas kelti ir prieš kitus lietuviškus piratinius išteklius – Torrent.lt, filmukai.in ir panašius.

Nors pastarosios bylos tikslas yra apriboti „Linkomanijos“ veikimą, iš tikrųjų pati „Linkomanija“ nėra atsakovas, nes oficialiai nėra žinomi šią svetainę administruojantys asmenys ar ūkio subjektas.

Svetainės adresas – linkomanija.net – šiuo metu registruotas bendrovės „Vitality International“ ir asmens Arevik Arakelyan vardu. Pati įmonė registruota Seišelių salose.

Linkomanija.net įkūrėjas Kęstas Ermanas teigė, kad svetainės valdymas 2009 metais perduotas šiai, už Lietuvos jurisdikcijos ribų veikiančiai įmonei, Vilniaus apygardos teismas 2012 metais nagrinėdamas „Microsoft“ bylą prieš „Linkomaniją“ pripažino, kad valdymo teisių perdavimas yra fiktyvus veiksmas.

LATGA prieš „Linkomanija“ iškeltoje ir dabar jau sustabdytoje byloje, A. Iškausko teigimu, nuspręsta nesiaiškinti, kas yra tikrasis piratinės programinės įrangos ir autorių teisėmis apsaugoto turinio atsisiuntimą leidžiančios svetainės savininkas ir valdytojas.

Asociacijos tikslas šiuo atveju yra užtikrinti, kad „Linkomanijos“ portalas taptų nebeprieinamu asmenims, prie interneto besijungiantiems per Lietuvos interneto paslaugų teikėjus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(45)
(6)
(39)

Komentarai (5)