Gal jau laikas išslaptinti savo istoriją? Vėl atgyja naujos diskusijos apie SSRS specialiąsias tarnybas Lietuvoje  (3)

Parlamentaras, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos narys Zbignevas Jedinskis siūlo išslaptinti asmenų, bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, pavardes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šiandien žmonės dažnai girdi apie politikų, visuomenės veikėjų buvusį galimą bendradarbiavimą su KGB struktūromis, tačiau jokio pagrindimo ar to įrodančių faktų neišgirsta. Esant tokiai situacijai, dažnu atveju galima pakenkti žmogaus reputacijai, skleisti apie jį tikrovės neatitinkančią informaciją, kurios patikrinti neįmanoma.

Visuomenė turi žinoti, ką Lietuvoje veikė KGB, kas bendradarbiavo su šia organizacija, būtina paviešinti visus svarbiausius su ta veikla susijusius dokumentus, kaip ta veikla buvo įsiskverbusi ir skverbėsi į įvairias žmogaus gyvenimo sritis“, – įstatymo projekto aiškinamajame rašte dėsto Z. Jedinskis.

LLRA-KŠS narys trečiadienį Seime įregistruotomis įstatymo pataisomis siūlo, kad užregistruotų, prisipažinusių ir įrašytų į įskaitą asmenų, bendradarbiavusių su SSRS specialiosiomis tarnybomis, pateikta informacija ir duomenys apie juos būtų išslaptinti nuo 2018 m. sausio 1 d.

Parlamentaras pažymi, kad įstatymo projektu siekiama užkirsti kelią galimam tų asmenų (bendradarbiavusių su KGB) šantažui ir poveikiui jų sprendimams, kadangi, Z. Jedinskio teigimu, dalis tokių asmenų užėmė ir iki šiol užima aukštas pareigas valstybės valdyme ir teismų struktūrose.

„Priėmus įstatymo projektą būtų paskelbti visi – ir prisipažinę, ir neprisipažinę – ir visiems laikams galima būtų užversti gėdingą KGB knygą, kad šia tema daugiau nebūtų manipuliuojama ir spekuliuojama. Ypač prieš rinkimus. Akivaizdu, kad laiku neišspręstas liustracijos klausimas iki šiol valstybei ir jos piliečiams kelia problemų“, – teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Šiuo metu Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos įstatyme numatyta, kad užregistruotų, prisipažinusių ir įrašytų į įskaitą asmenų pateikta informacija ir duomenys apie juos yra įslaptinti 75 metams ir saugomi įstatymų nustatyta tvarka.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gytis Pankūnas
(18)
(0)
(18)

Komentarai (3)