Ar žinote, kas tai yra fipronilas? Kas tai per medžiaga, kaip ji atsidūrė vištų kiaušiniuose ir kodėl ES kilo toks skandalas  (6)

Keliose Europos šalyse vis labiau plinta baimė dėl milijonų vištų kiaušinių, kurie buvo užteršti fipronilu – insekticidu, kuris gali būti kenksmingas žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai kas šiuo metu žinoma apie šį su maisto sauga susijusį skandalą.

Kada jis prasidėjo?

Belgija pripažino, kad apie fipronilą kiaušiniuose žinojo jau birželio pradžioje, tačiau dėl pradėto sukčiavimo tyrimo laikė tai paslaptyje.

Oficialų pranešimą per Europos Sąjungos (ES) skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą sistemą Belgija paskelbė liepos 20 dieną.

Liepos 26 dieną apie tai pranešė Nyderlandai, o liepos 31 dieną – Vokietija. Nacionalinės institucijos viešai to neskelbė iki rugpjūčio 1 dienos.

Nukentėjusios šalys

Problemos epicentre atsidūrė Nyderlandai. Ši šalis taip pat pirmoji ėmėsi veiksmų – liepė pašalinti kiaušinius iš parduotuvių lentynų, o pirkėjus paragino jau nupirktus kiaušinius išmesti.

Nyderlandų institucijos laikinai uždarė 138 paukščių ūkius ir gali paskersti milijonus vištų. Belgija blokavo 57 kiaušinių gamintojų produktų tiekimą, o keli prekybos centrai išėmė atitinkamus kiaušinius iš prekybos.

Vokietijos institucijos blokavo tūkstančių kiaušinių platinimą, o prekybos tinklas „Aldi“ iš savo parduotuvių Vokietijoje lentynų pašalino visus iš Nyderlandų įvežtus kiaušinius.

Apie rastus nedidelius fipronilu užterštų kiaušinių kiekius taip pat pranešė Švedija, Šveicarija, Didžioji Britanija ir Prancūzija.

Kaip viskas prasidėjo?

Manoma, kad problema kilo dėl medžiagos, kurią naudojo Nyderlandų įmonė „Chickfriend“ – Nyderlandų ir Belgijos ūkininkai sako buvę ją pasamdę vištų parazitų naikinimui.

Šią medžiagą „Chickfriend“ pardavė Belgijos įmonė „Poultry-Vision“, pareiškė šios Belgijos įmonės teisininkas. Tačiau jis nesako, kur „Poultry-Vision“ tą medžiagą gavo. Žiniasklaidoje skelbiama, kad ji galėjo būti atvežta iš Rumunijos.

Tuo tarpu Prancūzijos vyriausybė sako, kad viena Belgijos įmonė – jos pavadinimas nenurodomas – fipronilą sumaišė su kita medžiaga, kuri yra teisėta.

Tyrimas

Baudžiamieji tyrimai dėl įtariamo sukčiavimo vyksta Belgijoje ir Nyderlanduose.

Vokietija Belgijos ir Nyderlandų institucijas paragino kuo greičiau išsiaiškinti aplinkybes ir pareiškė, jog šis incidentas yra susijęs su „nusikalstamais ketinimais“.

Tuo tarpu Europos Komisija pareiškė, kad prieš šalis gali būti imtasi teisinių priemonių, jeigu bus nustatyta, kad, aptikusios fipronilo, jos tučtuojau apie tai nepranešė Briuseliui.

Fipronilas

Fipronilas – tai pesticidas, kuris naudojamas raudonųjų erkučių (naminius paukščius dažnai kamuojančių parazitų), taip pat gyvūnų augintinių, kaip antai šunų ir kačių, blusų naikinimui.

Tačiau jo negalima naudoti gyvūnams, kurie skirti žmonių vartojimui, kaip antai vištoms.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), dideliais kiekiais fipronilas laikomas „nuosaikiai pavojingu“ ir gali padaryti kenksmingą poveikį žmonių kepenims, inkstams ir skydliaukei.

Pagal ES taisykles kiaušiniai, kuriuose fipronilo lygis viršija 0,005 mg vienam kilogramui, turi būti pašalinti iš rinkos. O 0,72 mg viename kilograme viršijantis fipronilo kiekis gali daryti ūmų poveikį sveikatai, sako ES.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(14)
(2)
(12)

Komentarai (6)