Kaip viena vienintelė klaida po pasaulį paleido zombių armiją (Video)  ()

Šiais laikais kur pasuksi, visur sutiksi zombių (laimei, ne tikrų): televizijos ekranuose šmėžuoja serialai „Gyvieji numirėliai“ ir „Sostų žaidimai“, kino teatruose ne taip seniai galėjome matyti „Po 28 dienų“, „Pasaulinis karas Z“, kompiuterinių žaidimų, kuriuose svirduliuoja zombiai, gausa yra sunkiai aprėpiama. O visų jų kilmė prasidėjo nuo 1968 metais režisieriaus George'o R. Romero susukto filmo „Gyvųjų numirėlių naktis“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Youtube“ vaizdo įrašų kūrėjas Kristianas Williamas išnarstė kino istoriją ir papasakojo, kaip viena šio filmo klaida iš po žemių pakėlė daugybę zombių, kurie ir šiandien mus baugina bei linksmina, rašo „The Verge“.

Iš dalies šiandieninio zombių populiarumo priežastis yra ta, kad kuomet buvo išleistas filmas „Gyvųjų numirėlių naktis“, jo kūrėjai, pakeitę pavadinimą iš „Kūno ėdikų naktis“ (angl. Night of the Flesh Eaters) pamiršo prie pavadinimo prirašyti ženklelį, nurodantį, kad produktas yra saugomas autoriaus teisėmis.

O pagal ano meto autorių teisių apsaugos įstatymą, jeigu produktas nėra pažymėtas ženklu © ir išleidimo metais, vadinasi, jis tampa viešąja nuosavybe.

„Filmo priskyrimas viešosios nuosavybės tipui tapo svarbiausiu jo platinimo įrankiu“, - tvirtino K. Williamsas. Mat visi kino teatrai, visi vaizdajuosčių nuomos punktai ir televizijos kanalai filmą galėjo rodyti be jokių mokesčių kūrėjams.

Tą filmą galite nemokamai bei legaliai peržiūrėti ir „YouTube“, ir atsisiųsti iš interneto, ir pasidalinti juo su draugais.

Praėjus dešimtmečiui po šio filmo išleidimo JAV autorių teisių apsaugos įstatymas pasikeitė – šiais laikais pamiršus produktą pažymėti metais ir autorių teisių apsaugos ženklu jis vis tiek turėtų autoriaus teisių apsaugą.

K. Williamsas savo vaizdo įraše aiškina, kad G. R. Romero gyvieji numirėliai pakankamai smarkiai skyrėsi nuo tų tikrųjų zombių, apie kuriuos galime sužinoti iš Haičio folkloro, kad ne tik filmas, bet ir patys zombiai būtų apsaugoti autoriaus teisėmis, kaip šiuolaikinio zombio koncepcija.

O jeigu filmas nebūtų priskirtas viešajai nuosavybei, G. R. Romero autoriaus teises būtų išsaugojęs iki pat 2024 metų ar net ilgiau.

Dėl šios režisieriaus ir kitų filmo kūrėjų klaidos zombiai tapo dalyku, kurį bet kuris turinio kūrėjas gali nemokamai panaudoti kurdamas naujus autorinius kūrinius.

K. Williamsas pažymi, kad jeigu G. R. Romero būtų išsaugojęs autoriaus teises iki 2024 metų, tai mes veikiausiai nebūtume išvydę tokių dalykų, kaip Michaelo Jacksono dainos „Thriller“ klipas, komedija „Zombių karalius“ ar daugybė kitų įdomių filmų, serialų ir žaidimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(5)
(5)

Komentarai ()