Istorija tikra, bet skamba kaip humoras: robotas-apsauginis metė darbą ir nusiskandino (Video)  ()

Darbų automatizavimo revoliucija, kurios metu daugelis mūsų neteks darbų, kuriuos perims robotai, kluptelėjo. Apsauginio funkcijas atliekantis robotas „Knightscope K5“ nusivertė nuo laiptų ir nuskendo fontane, rašo „Ars Technica“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įvykis, nutikęs Vašingtono (JAV) bendro naudojimo biurų komplekse „Harbour development“, buvo užfiksuotas Bilalo Farooqui ir paskelbtas socialiniame tinkle „Twitter“.

Vienas iš vietinių biuro darbuotojų tvirtino, kad „Knightscope K5“ biurų komplekse patruliavo vos kelias dienas.

Roboto gamintojai savo pranešime tikino, kad tai yra „pavienis incidentas“ ir kad jo priežastys yra tiriamos, o naujas nemokamas robotas į biurų kompleksą bus pristatytas dar šią savaitę.

Pirmieji „Knightscope K5“ buvo pastebėti dar 2014 metais. Dažniausiai jie buvo naudojami Kalifornijos miesto Mauntn Vju universitetiniame miestelyje ir prekybos centruose, netoli gamintojų pagrindinio biuro.

Patys gamintojai niekada viešai neskelbė, kiek jų robotų šiuo metu atlieka tarnybą, tačiau Vašingone nuskendęs robotas, panašu, yra pirmasis, kuris buvo įdarbintas ne Silicio slėnyje.

Daugybę jutiklių turintis K5 robotas yra tikrai įdomus pažangiųjų technologijų gaminys. Jame yra ir 360 laipsnių kampu vaizdą fiksuojančių kamerų masyvas, ir jautrių mikrofonų rinkinys, ir oro kokybės jutikliai, ir netgi infraraudonųjų spindulių kamera, fiksuojanti šilumos šaltinius.

Oficialiai skelbiama, kad robotas per minutę gali nuskenuoti iki 1500 automobilių numerių, o mikrofonai reaguoja į šūvius ir kitus išskirtinius garsus.

Roboto judėjimo autonomiją užtikrina radaro, lidaro ir vaizdo kamerų masyvo derinys. Bet žinant, kad jis sugebėjo nusiversti nuo laiptų į baseiną, panašu, kad šiai sistemai reikia tam tikrų patobulinimų.

Kol kas „Knightscope K5“ nepasižymi gebėjimu suimti pažeidėjus ir gelbėti žmones iš degančio pastato, tačiau jis gali iškviesti policiją ar skleisti garsų sirenos garsą.

Gamintojas tvirtina, kad teoriškai, jeigu prekybos centre ar biurų komplekse dirbtų penki apsauginiai, tai keturis iš jų būtų galima pakeisti robotais, o penktą pasodinti centriniame biure, iš kurio būtų galima reaguoti į visus robotų fiksuojamus incidentus.

Bet praktika nuo teorijos gerokai skiriasi, o K5 keletas pastarųjų metų nebuvo patys sėkmingiausi. Praėjusių metų balandį girtas vyriškis Stenfordo prekybos centre apdaužė „Knightscope“ pagamintą robotą.

Po kelių mėnesių toje pačioje vietoje 135 kg sveriantis robotas užvažiavo ant 16 mėnesių amžiaus vaiko. Gamintojai tai pavadino „keistu nelaimingu atsitikimu“ ir incidento tyrimo laikotarpiui sustabdė robotų naudojimą bei formaliai atsiprašė nukentėjusio vaiko šeimos.

Ir nors apsauginiai, kartu su vairuotojais bei greitojo maisto užkandinių darbuotojais, yra vieni pirmųjų, kurie dėl robotizacijos praras savo darbus, faktas, kad K5 nusivertė į fontaną net po trejų metų komercinio naudojimo, vertinant iš technologinės perspektyvos yra ganėtinai liūdinantis faktas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(6)
(7)

Komentarai ()