Kaip po pasaulį keliauja prezidentai, diktatoriai ir karaliai: vien tik iš moterų sudaryta apsauga, 506 tonų asmeninio bagažo ir daugybė kitų keistenybių  ()

Vokietijos vyriausybė įspėjo Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą, kad į Hamburgą, kur vyks Didžiojo dvidešimtuko aukščiausiojo lygio susitikimas, nesivežtų tų apsaugininkų, prieš kuriuos JAV iškeltos baudžiamosios bylos po susidūrimo su prokurdiškais aktyvistais Vašingtone.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, kiekvienos šalies prezidentas turi teisę keliauti su savo apsauga, bet turint omenyje, kad Hamburge gyvena nemažai kurdų nepriklausomybės šalininkų, padariniai gali būti liūdni, rašo bbc.com.

Visų valstybių vadovai bent jau retkarčiais išvyksta iš savo rezidencijų į užsienio vizitus ir asmeninius susitikimus su pavaldžiais asmenimis.

Daugelis vežasi solidžią palydą iš žmonių ir daiktų.

Tad kaip gi keliauja pasaulio lyderiai?

Donaldas Trumpas

Būti įtakingiausios ir turtingiausios pasaulio valstybės lyderiu ne taip paprasta. Dėl to JAV prezidentui Donaldui Trumpui tenka nuolat būti griežtai saugomoje zonoje, vadinamajame burbule.

Prezidento burbulas mokesčių mokėtojams kainuoja 180 tūkst. JAV dolerių per valandą. Laisvojo pasaulio lyderis keliauja garsiuoju prezidento lėktuvu (iš tiesų yra du lėktuvai) „Air Force One“.

Šiame lėktuve komfortiškai telpa 100 žmonių – 76 keleiviai ir 26 ekipažo nariai.

Prezidento apartamentai yra lėktuvo priekyje. Juose yra dvi sofos, kurios išsilanksto į lovas, ir žaliuzės, kurios nuleidžiamos ant angų vienu mygtuko paspaudimu.

Tais laikais, kai lėktuvo ir Baltųjų Rūmų šeimininkas buvo Barackas Obama, prezidento apartamentuose buvo įrengta žaidimų konsolė jo dukterims.

Visa „Air Force One“ viršutinė dalis, taip sakant, palėpė, prikimšta įrangos saugumui užtikrinti. Čia yra antiradarų, jutiklių, atpažįstančių kibernetinius išpuolius, raketų su infraraudonųjų spindulių galvutėmis.

Į lėktuvą galima įpilti degalų jam esant ore, tiesa, ši procedūra laikoma per daug pavojinga, kad būtų atliekama, kai lėktuve yra prezidentas. Jei „Air Force One“ skrenda viceprezidentas, tai jau nelaikoma tokiu dideliu pavojumi.

Prezidento lėktuve daugiausia dėmesio skiriama saugumui, o ne prabangai.

Dabartiniam prezidentui šis lėktuvas – skridimo sąlygų suprastėjimas po jo asmeninio lėktuvo, kuriame vonios kambarys buvo iš marmuro, o baldai paauksuoti ir papuošti monogramomis „Trump“.

Pirmas D. Trumpo vizitas į užsienį buvo vizitas į Saudo Arabiją. Šeimininkai stengėsi, kad jis jaustųsi kaip namie. Per oficialią vakarienę patiekė jo mėgstamą valgį – kepsnį su kečupu.

Sako, kad dėl visa ko atsarginis kečupo buteliukas keliavo su prezidentu.

Salmanas bin Abdulazizas al Saudas

Saudo Arabijos karalius gali keliauti, kaip nori. Visų pirma, todėl, kad yra absoliutus monarchas antra, todėl, kad jo šalis turi naftos, taigi ir pinigų.

Šių metų pradžioje jis išvyko devyniolikto vizito į Indoneziją, pasiėmęs 506 tonų bagažo, tarp kurio buvo du automobiliai „Mercedes-Benz 600“ ir pora asmeninių liftų.

Karalių lydėjo daugiau nei 600 žmonių, vien kraujo princų buvo 25.

Žodžiu, naftos karalystei tai ne naujiena. 2015 m. rugsėjį karalius išsinuomojo visus 222 numerius Vašingtono viešbutyje „Four Seasons“.

Tie svečiai, kurie anksčiau buvo užsisakę numerius šiame pirmos klasės viešbutyje, buvo perkelti į kaimyninius tokios pačios klasės viešbučius.

Prieš jo didenybės atvykimą „Four Seasons“ savininkai patiesė kilimus net požeminiame garaže. Viešbučio baldai suspindo auksu. Auksu papuošė veidrodžius, stalus, lempas ir net kabyklas skrybėlėms.

Per mėnesį trukusį vizitą JAV karalius vyko į Prancūzijos Rivjerą su kuklia kompanija iš 1 000 privilegijuotų svečių. Jiems buvo atlaisvintas visas paplūdimys (tuo metu kitų poilsiautojų ten neleido).

Pulkininkas M. Gaddafis

Pulkininkas Muammaras Gaddafis valdė Libiją 42 metus. Tripolyje jis gyveno kruopščiai saugomame komplekse su visu tinklu tunelių, iškastų, jei tektų netikėtai bėgti. Kaip žinome, ši saugumo priemonė Libijos diktatoriui nepadėjo.

O vykdamas į užsienį jis pasiimdavo prabangią beduinų palapinę, kurią buvo išskleidęs daugelyje pasaulio sostinių. Palapinė buvo tokia sunki, kad ją tekdavo skraidinti atskirai krovininiu lėktuvu. O kartais Libijos diktatorius atsigabendavo ir pora kupranugarių.

Asmeninę pulkininko apsaugą, kurią jis irgi veždavosi, sudarė 40 puikiai paruoštų apsaugininkų, tiksliau, apsaugininkių. Jas M. Gaddafis pats atrinkdavo. Prieš pradėdamos tarnybą merginos duodavo išminties įžadą. Visos nekaltosios kariūnės baigdavo moterų karo akademiją. Į tarnybą damos turėdavo ateiti su makiažu ir kariškais batais su kulniukais.

Kalbama, kad M. Gaddafio aistra palapinei buvo susijusi dar ir su tuo, kad jis nepasitikėjo liftais ir bijojo aukščio. Visą gyvenimą jis stengėsi, kad netektų lipti aukščiau nei 35 laiptelius.

Šiaurės Korėjos Kimai

Kuo uždaresnė šalis, tuo mažiau žinoma, kaip keliauja jos lyderiai. Apie asmeninį Šiaurės Korėjos lyderių beveik nieko nežinome.

Kim Jong Ilas, dabartinio lyderio tėvas, nemėgo skraidyti ir mieliau keliaudavo traukiniu. Turint omenyje, kad jis praktiškai niekur nevykdavo, išskyrus Rusiją ir Kiniją, šios transporto priemonės visiškai pakako.

Jo sūnus, dinastijos įpėdinis Kim Jong Unas kartais keliauja specialiai įrengtu lėktuvu, kurį Vakarų žurnalistai, parodijuodami Amerikos prezidento lėktuvo pavadinimą „Air Force One“, pavadino „Air Force Un“.

Šaltinis Pietų Korėjos vyriausybėje tvirtina, kad jaunesnysis Kimas labai mėgsta paimti į rankas šturvalą, nors niekada nesimokė skraidinti lėktuvo.

Pernai Vakarų žiniasklaida sužinojo – kai Kim Jong Unas keliauja po šalį, kad pamokytų valstiečius sodinti ryžius, kareivius – šaudyti, o žvejus – gaudyti žuvį, jį visada lydi automobilis su jo asmeniniu tualetu.

Niekam kitam negalima juo naudotis, bausmė už draudimo nepaisymą būtų pati griežčiausia.

Jei lyderiui reikia pasinaudoti specialiuoju automobiliu, tai vyksta labai slaptai, nes praeityje Šiaurės Korėjos valdžia tvirtino, kad šalies lyderis turi dievišką valdžią, tad tualetas jam iš esmės nereikalingas.

Popiežius Pranciškus

Vykdamas į užsienį Romos popiežius ima kartu nedidelę palydą iš Vatikano valdininkų ir popiežiaus spaudos tarnybos darbuotojų. Ši kompanija neformaliai vadinama Mini Vatikanu.

Savaime suprantama, tenka imti ir apsaugą. 2015 m. vizito į JAV metu Vatikano saugumo tarnyba ilgai derino visas būsimo vizito detales su amerikiečių kolegomis.

Be to, turint omenyje, kad popiežius Pranciškus kalba angliškai ne taip gerai, kaip kitomis kalbomis, kurias moka, į JAV jį lydėjo ir vertėjas, katalikų kunigas iš Gibraltaro Gerardas Milesas.

Popiežius yra visų katalikų galva, tačiau keliauja be ypatingos pompastikos. Pavyzdžiui, jis neturi specialaus lėktuvo.

Popiežiaus kelionėms Vatikanas išnuomoja iš oro linijų bendrovės „Alitalia“ įprasčiausią keleivinį lėktuvą, kuriuo skrenda popiežius, jo padėjėjai ir žurnalistai. Vienintelis požymis, kad lėktuvu skrenda popiežius – užtiesalai po galva su popiežiaus herbu. Lėktuvą, kuriuo skraido popiežius, žurnalistai jau seniai praminė „Pirmasis ganytojas“.

Popiežius Pranciškus visada vežasi kelioninį krepšį, į kurį įsideda skustuvą, maldų knygą, kuri vadinasi brevijorius, atsarginę knygelę su būsimų susitikimų sąrašu ir knygą skaitymui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai ()