Tai ne humoras ir ne fantastika: Kalėdinė muzika gali rimtai pakenkti sveikatai  (7)

Daugeliui žmonių vienaip ar kitaip patinka Kalėdos. Tai – šeimos šventė, kuomet visi sugrįžta į namus, susitinka su draugais ir bent trumpam primiršta darbo reikalus. Tačiau šiais laikais Kalėdinė muzika pradedama groti gana anksti ir jau nuo lapkričio po truputį matome prekyboje atsirandančius šventinius papuošimus. Aplink tuoj pasklido reklamos ir, žinoma, Kalėdinė muzika. Ar žinojote, kad ji gali kenkti kai kurių žmonių sveikatai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šventinis laikotarpis kai kuriems žmonėms nepanaikina kasdienio streso, o jį tiesiog pakeičia kitu. Reikia suspėti ne tik į darbą, bet ir pradėti ruoštis vakarėliams, pirkti dovanas, apgalvoti, ką veiksite per šventes, iki metų pabaigos reikia suspėti užbaigti kai kuriuos darbus. Aišku, viską galima atlikti ramiai, neskubant ir per daug apie tai negalvojant, tačiau ir jūs pažįstate bent vieną žmogų, kuris prieš Kalėdas negali nusiraminti. Tikriausiai pažįstate ir tokių, kuriuos labai erzina Kalėdinė muzika.

Kalėdinės dainos gali erzinti dėl daugelio priežasčių. Jos kasmet tokios pat, yra per saldžios kai kurių muzikiniam skoniui, o kiti turi asmeninių priežasčių – ne visiems ši šventė asocijuojasi su džiugiais prisiminimais. Tačiau to, kad Kalėdinė muzika kenkia sveikatai, nežinojome.

Tai Sky News atskleidė psichologė Linda Blair. Jos teigimu, nuolatinis Kalėdinės muzikos girdėjimas žmonėms tik primena apie spaudimą viską suspėti. Tame tarpe, aišku, ir pasiruošti šventėms. Pasirodo, nemažai žmonių stengiasi nukreipti mintis ir tos muzikos negirdėti. Ji – tarsi ženklas, kad Kalėdos jau visai šalia, o juk dar tiek liko nuveikti. Kai kurie save ramina niurzgėdami, kad šventinės dainos viešose vietose pasirodė per anksti, tačiau faktas tas, kad muzika yra vienas iš pirmųjų šventinių atributų ir nuo jos atsiriboti labai sunku.

Taigi, Kalėdinės dainos ne tik erzina, bet ir kelia psichologinį stresą, kuris iš žmonių siurbia energiją. Kitaip tariant, Kalėdinė muzika kenkia psichologinei sveikatai. Ypatingai nuo to kenčia parduotuvių darbuotojai, kurie ne tik turi klausytis šios muzikos nuolat, bet ir dirbti su Kalėdinėmis prekėmis, tvarkytis su išaugusiais žmonių srautais ir kitomis problemomis.

Kita vertus, Lietuvoje tikrai neturime kuo skųstis. Pas mus Kalėdinė muzika po truputį atsiranda tik dabar. Tuo tarpu kai kuriose JAV parduotuvėse Kalėdinės dainos pradėtos groti jau spalio 22 dieną. Tačiau, jei jums Kalėdinė muzika primena apie šventinį stresą, prisiminkite, kad iki Kalėdų liko daugiau nei mėnuo – tikrai suspėsite viską nupirkti ir visus pasveikinti.

Šventės neturi kelti streso. Ir nekels, jei joms ruošitės iš anksto. Svarbiausia, įsiliekite į šią sumaištį, tapkite proceso dalimi ir su visa žmonių minia banguokite po parduotuves ir koncertus. Niekas nepasikeis, jei dejuosite ir visiems iš eilės pasakosite, kad jums nepatinka Kalėdinė muzika. Išmokite džiaugtis šventėmis ir jų laukti. Galų gale, juk stresas yra tik jūsų galvoje ir jūsų pačių laimė priklauso nuo jūsų.

O ar jus erzina ankstyvos Kalėdinės dainos? Kuri iš Kalėdinių dainų yra jūsų mėgstamiausia?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Nodum.lt
Nodum.lt
(9)
(17)
(-8)

Komentarai (7)