Fiziko akimis: kiek iš tikro yra tiesos itin tikroviškais vadinamuose filmuose „Gravitacija“ ir „Marsietis“, o kas paprasčiausia fantastika?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2018-05-20 16:34
Su levituojančiom uolom avatere, problema bet neperženkta fizika, o su iš ten tekančiu vandeniu, kaip rašė AAA000 visiška pieva, nes nesimato iš kur tas vanduo būtu paimamas. Tarkim toje anomalioje vietoje yra neįtikėtinai stiprus magnetinis laukas, tada visi diamagnetikai tokie kaip akmenys, silicio dioksidas, anglis ir tt. galėtu levituoti, bet problema ta, kad vanduo irgi yra diamgnetikas ir jis jokiu būdu netekėtu žemyn, netgi galbūt būtu priešingai vanduo tekėtu aukštyn nes jis lengvesnis nei uolos pvz. Net žmonės galėtu šokinėti ir skraidyti nesvarume. Avatare nesusifantazavo su skraidymo aparatais, atmosferiniai aparatai kaip dronai (kvadrokopteriai) propelerių pagalba sukuria keliamają jėgą, tas man patiko. Tiesa jeigu tie skraidymo aparatai geležiniai (feroamgnetikai) tada jie tame magnetiniame lauke nepaskristu, o prikibtu prie magnetinio lauko šaltinio, jei jie aliuminiai (diamagnetikai) tada jie pakibtu nesvarume, na ta prasme skristi į priekį jiems būtu komplikuota, nes reikėtu nuleisti nosį 90 laipsnių žemyn, arba propelerius pakreipti, kaip įprastų lėktuvų, nežinau ar jie ten tiek galėjo susikreipti.
bahuriux 2018-05-20 17:26
Nežinau kas būtu žmogui bet varlei 10 T, kaip ir PX. https://www.youtube.com/watch?v=A1vyB-O5i6E
ab aeterno 2018-05-20 17:52
Iš kur tu žinai, kad tai varlei viskas gerai? O ir šiaip, palyginimas tai 10 balų... Bet gerai, tarkime, kad varlė labai didelė, sveria 50 g (atsižvelkime tik į svorį). Ir manykime, kad jai pakelti į orą reikia 10 T, tokiu atveju, kad pakelti 70 kg sveriantį žmogų į viršų reikėtų apie 14 kT. Kažkaip skamba ne kaip tokie skaičiai, žinant, kad kai kuriems žmonėms, darant MRI tyrimą, kuris gali siekti apie 3 T gali pradėti svaigti galva...
Niemand 2018-05-20 19:41
Argi avatare varlės levituoja?.. Kalnai teoriškai galėtu levituoti, jei ženklią ju dalį sudarytu superlaidininkas, tam nereikia stipraus magnetinio lauko. Dar gali būti kažkokios gudrios gravitacinės anomalijos su wormholes, net vandeniui šaltinis atsiranda. Nors avataras pagal žanro taisykles yra fantasy, akcentas į vaizdingumą bei gamtą, o ne fiziką ir technologijas.
bahuriux 2018-05-20 21:09
Sakykim, kad avataras yra sci fi ir fantasy hibridas. Man labai patiko tas biologinis šviesolaidinio interneto analogas visos planetos* dydžio (*palydovo tiksliau). Turbūt viena iš originalesnių idėjų. O šiaip Pandoroj kiek palankesnės sąlygos skraidyti ir levituoti nei Žemėj, nes. http://james-camerons-avatar.wikia.com/wiki/Pandora Diameter 11447 km Mass 0.72 Earths Gravity 0.8 g Atmospheric density 1.2 Earths Surface pressure 0.9 atm Kad pateisinti levituojančias uolas ir krentačius žemyn organinius padarus lieka nebent tik superlaidumas.
Evil Goku 2018-05-20 22:17
Avataras vienareikšmiškai yra fantasy. Ten kaip ir Star Wars, fizika neturi jokios vietos, fizika ne iškraipoma, o padaroma tokia kokia reikia režisieriui. Vien todėl, kad veiksmas vyksta ne žemėje, filmo nepadaro sci fi, kad Narnijos Kronikos nėra sci fi, turbūt niekas nesiginčija. Nesusekamas ir nenulaužiamas informacijos perdavimas realiu laiku iš žmogaus į avatarą ir atvirkščiai nesiriša su mūsiška fizika. Dar man nelabai patiko, kad civilizacija galinti keliauti tarp planetų, su džiungliniais kovoja XXa. ginklais, kurie visiškai tam nepritaikyti. Net dabartinė JAV armija, per kelis metus susikurtų tokias karines sistemas, kurios beveik be nuostolių sugebėtu nušluoti tuos laukinius.
AAA000 2018-05-20 23:07
del rysio lago sutinku galejo vaizdziai pavaizduot trukdzius butu idomiau. siaip ten uzsimena apie rysio problemas, tas operatoriaus valdymo dezes juk arciau vietos nusitempe... manau jau desperatiskai kabinejiesi pagal siuzeta ten buvo privati komercine ekspedicija su mokslininkais - prielipais, o ne kazkoks zutbutinis projektas isnaikint laukinius taupe babkes matyt ant ginklu taigi filmas butu neidomus - jei nekariautu apyligiai aplamai, net technologiskai pazangesni konkistadorai nuo laukiniu indenu malku pasikraudavo... kol neismire masiskai nuo ligu - tai visai nesunkiai priesinosi. man pvz tas uzsaldymas labiau neitikinantis atrode, kol skrido - gerai kad neisplete... vnz geriausias sci-fi filmas akcentai sudeti i biologija - kur is tikro ir reikia zmonijai gilintis, jei nori pazangos.
ab aeterno 2018-05-20 23:16
Vajėj, tu dar gyvas... Šitą temą turėtum myliom aplenkti, o juolab komentuoti po tokios šlapio skuduro terapijos. Bet matyt trololo niežėjimas stipresnis už gėdos jausmą.
bahuriux 2018-05-21 09:02
Magnetinis laukas neturi būti toks stprus jei kalbam apie superlaidinikus užtenka ir neodimio magnetų kad superlaidinikas levituotu, bet jei kalbam apie diamagnetikus tada taip. Beto čiabuvių karaujyje nebūtinai turi būti hemoglobino (geležies junginių), gal deguonį pas juos perneša kitas nemagnetinis elementas, o gal jie kvėpuoja CO2 kaip augalai? Beto jie evoliucionavo nuo bakterijos tokioje planetoje kur stiprus magnetinis laukas, tai galėjo ir prisitaikyti. Visokie užmigdymai tarpžvaigždinės kelionės metu ir kita na tai juk fantastinis filmas ko norėt. Realybė irgi nemažiau fantastiška nei fantastiniai filmai, nepamirškit kad EMdrive nuolat testuojamas ir tobulinamas, kai sugebės jį paleisti superlaidžiame kibire gali būti įdomių ir netikėtų rezultatų, gal tada fantastiniai filmai atrodys kaip melodramos.