Mano laive - jokių bananų! Iš kur kilo keistas prietaras į laivus neįsileisti bananų?  ()

Jei nelabai domitės laivininkyste ir prietarais, tikriausiai apie tai net nesate girdėję. Tačiau daugybė kapitonų ir net mažesnių jachtų savininkų į savo laivus neima bananų. Dar daugiau - jie supyksta, jei šių vaisių atsineša koks nors svečias. Šis prietaras vis dar yra girdimas Šiaurės Amerikos žemyne, bet iš kur jis kilo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atrodo, kvailas prietaras - ką blogo gali padaryti bananai? Ogi atnešti nesėkmę. Žvejai mano, kad bananai kateriuose atbaido žuvis, o didesnių laivų savininkai tiki, kad bananai gali laivą tiesiog paskandinti. Aišku, visa tai - tik prietarai. Bananai iš šiltų kraštų pas mus dažnai keliauja laivais ir nieko blogo nenutinka. Tačiau šis prietaras turi istorinį pagrindą.

Bananai JAV populiarumą įgavo 19 amžiaus pabaigoje - 20 amžiaus pradžioje. Tais laikais išlaikyti šviežius bananus buvo tikrai labai sunku, nors jie ir buvo gabenami iš Centrinės Amerikos. Laikas tarp vaisiaus nuskynimo ir pristatymo į prekyvietę dažnai nusitęsdavo ir 2 savaites. Per tiek laiko bananai gali paruduoti ir prarasti savo vertę. Taigi,  krovininiams laivams reikėjo skubėti.

Bananai tuomet buvo labai brangūs, todėl kapitonai spaudė savo įgulas skubėti. Net jei pasitaikydavo audra, krovininiai laivai su egzotiniais vaisiais skubėjo pirmyn. Daug jų patekdavo į bėdą ir tiesiog suduždavo dėl perkrovimo, klaidų ar blogų oro sąlygų. Kitiems laivams tekdavo gelbėti jų įgulas. Atplaukę ieškoti žmonių gelbėtojai dažnai rasdavo plaukiojančias bananų dėžes. Kadangi jos būdavo tokios dažnos, jiems teko padaryti vieną išvadą - bananai pritraukia nelaimes.

Šis prietaras kažkaip išliko iki šių dienų. Kai kurie kapitonai yra tokie prietaringi, kad laive negali būti nei vieno banano. Jaunesni jūreiviai tokiais prietarais net netiki, tačiau turi jiems paklusti, kad nesupykdytų vyresnių.

Tačiau jachtų savininkai egzotiškų vaisių nemėgsta ne tik dėl prietarų. Kvapnūs vaisiai vilioja kenkėjus, tarp jų gali būti įvairių vabalų kiaušinėlių. Nuodyti parazitus labai sunku, nes gali būti pažeisti jachtos baldai ir mediniai paviršiai. Todėl vaisiai kruopščiai plaunami ir perrenkami.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(6)
(10)

Komentarai ()