Ar esate pagalvoję, koks scenarijus būtų blogesnis – būti apvogtam fiziškai ar tapti tapatybės vagystės auka?  ()

Nuo tapatybės vagystės niekas nėra apsaugotas. Po vakarienės restorane ant stalo palikta piniginė su asmens dokumentais, ar atsitiktinai iš kišenės iškritusi asmens tapatybės kortelė gali tapti tikru galvos skausmu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asmens tapatybę tvirtinantį dokumentą naudojate ne kiekvieną dieną, todėl kad jį praradote, galite suprasti tik tada, kai jo prireikia. Supratus, jog galėjote pamesti asmens tapatybės dokumentą, turite informuoti policiją, kuri įtrauks Jūsų pamestą dokumentą į valstybines duomenų bazes, kurias tikrina bankai, greitųjų kreditų bendrovės ir kitos institucijos.

Tačiau kas nutiks, jeigu Jūsų dokumentą ras ne pareigingas pilietis, pranešantis apie rastą dokumentą, o pasipelnyti norintis tapatybės vagis? Dokumento nuotraukos per kelias minutes atsidurs šešėlinio interneto skelbimų portaluose, kur Jūsų tapatybę pasisavinti panoręs asmuo nusipirks kripto valiutos ar Jūsų vardu paims greitąjį kreditą. Tapatybės vagiui beliks susirasti Jūsų gražiausią asmenukę socialiniuose tinkluose ir paslėpus IP adresą, pateikti paraišką greitajam kreditui gauti. Ir tai tik keletas iš daugybės būdų kaip galima panaudoti Jūsų pamestą dokumentą.

Saugaus nuotolinio tapatybės patvirtinimo paslaugą siūlančio lietuvių startuolio “iDenfy” atstovai teigia, kad tokių košmariškų scenarijų galima išvengti. Startuolis savo darbo praktikoje pastebėjo, kad dažnas bandymas sukčiauti, pasitelkiant svetimus dokumentus tapatybės nustatymui, yra naudojantis anksčiau atliktomis asmenukėmis, kurios buvo pasidalintos viešoje erdvėje.

„Tapatybės patvirtinimas mūsų sistemoje veikia dviem etapais:

Pirmame etape sistema analizuoja dokumento tikrumą ir patikrina dokumento statusą valstybinėse bei tarptautinėse duomenų bazėse. Tuomet sistema analizuoja asmens veidą. Būtent čia yra sulaikoma didžioji dalis bandymų sukčiauti.

Antrame etape yra dar kartą patikrinamos visos klientų identifikacijos rankiniu būdu, tai užtikrina kokybę bei saugumą” – teigia įmonės “iDenfy” atstovas.

Net ir turint minėtąjį saugumo barjerą, informacinių technologijų startuolis nusprendė, kad saugumą galima perkelti į dar aukštesnį lygį.

Šiuo tikslu, “iDenfy” pirmieji Lietuvoje įsidiegė veido atpažinimo algoritmą, galintį visapusiškai užkirsti kelią tokio tipo tapatybės vagystėms. Naudojant šį algoritmą, sėkmingą identifikaciją atlikti įmanoma tik realiu laiku, filmuojant tapatybės patvirtinimą atliekančio asmens veidą. Filmavimo metu sistema naudoja patentuotą, vienintelę pasaulyje, net du saugumo audito sertifikatus gavusią gyvumo užtikrinimo technologiją.

Kadangi asmens tapatybės vagystės scenarijus gyventojams kelia ypatingą susijaudinimą, kibernetinis saugumas tampa vis aktualesnė tema šiandienos pasaulyje. To pasekoje, vis daugiau technologinių startuolių pasiryžę sustabdyti tiek tapatybės vagystes, tiek organizuotas nusikalstamas grupuotes, užkertant teroristinėms grupuotėms kelią pinigų plovimui ir kitiems nusikaltimams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(3)
(6)

Komentarai ()