Yra tik dvi valstybės pasaulyje, kurių piliečiai gali laisvai keliauti po 180 kitų šalių, o į kiek šalių gali keliauti lietuviai? Paskelbtas 2018 metų pasų indeksas  (1)

Kasmet sudaromas pasų indeksas pasaulio valstybes surikiuoja pagal tai, kiek kurios šalies pilietis gali laisvai keliauti. Kai sakome laisvai, omenyje turime, kelių užsienio šalių sienas jis gali kirsti neturėdamas įsigyti vizų. Kiek galingas mūsų, lietuvių, pasas? Ir kaip šiame indekse atrodo mūsų kaimynės?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tik dviejų pasaulio valstybių piliečiai laisvai gali kirsti 180 kitų šalių sienas. Ir abi jos – Azijoje. Kaip rodo „Henley & Partners“ sudaromas pasų indeksas, šia prasme stipriausius pasus pasaulyje turi Japonijos ir Singapūro gyventojai.

Šiais metais jos abi iš pirmaujančios pozicijos išspyrė Vokietiją, kurios piliečiai be vizų gali patekti į 179 šalis, rašo cnn.com. Taip nutiko ankstyvą šių metų vasarį Uzbekistanui panaikinus reikalavimus į jų šalį atvykstantiems japonams ir Singapūro gyventojams turėti vizas.

Pernai Singapūras sulaukė keliones lengvinančio sprendimo ir iš Paragvajaus, kuris panaikino vizas atvykstantiems Singapūro piliečiams.

Komentuodamas Japonijos ir Singapūro atvejus Singapūro universiteto Azijos ir globalizacijos centro darbuotojas Paragas Khanna sakė: „Šios dvi valstybės identifikuojamos kaip draugiškos komercinės galios, kurių piliečiai visų pirma suinteresuoti verslu ir investicijomis“.

Reitingo trečioje vietoje – Pietų Korėja, čia pat ir europietiškos šalys: Danija, Suomija, Prancūzija, Italija, Ispanija, Švedija. Jų piliečiai laisvai keliauja į 178 valstybes.

Lietuviai kartu su lenkais dalijasi 13-ąją vietą. Mes kaip ir kaimynai nevaržomai keliaujame po 166 pasaulio valstybes.

Pozicija žemiau – Estija ir Monakas (165 valstybės), o latviai – dešimtuko pabaigoje. Broliukai laisvai juda 170-ose pasaulio valstybėse. JAV išsikovojusios, kad jų piliečiai galėtų netrukdomi patekti į 176 šalis. Valstijos šių metų indekse – penktoje pozicijoje, kurią dalijasi su Kanada, Šveicarija ir Airija.

Kita pasaulio milžinė – Rusija – šiemet pakilo trim laipteliais į 45-ąją eilutę. Rusijos kaip ir Nikaragvos piliečiai be vizų gali keliauti po 114 valstybių.

Ryškiausia sėkmės istorija gali didžiuotis Jungtiniai Arabų Emyratai. Per dešimt metų jie pakilo per 34 vietas. Vien nuo praėjusių metų JAE padarė šuolį per 11 eilučių į viršų. Taip nutiko 2017 m. Kinijai ir Airijai palengvinus JAE piliečių atvykimą. Dabar JAE įrašyti į 27-ąją poziciją, o jų piliečiai gali keliauti po 140 šalių.

Metų pirmūnės, pašokusios per daugiausia pozicijų – Ukraina (42-oji, piliečiai keliauja po 118 šalių) ir Gruzija (54-oji, piliečiai keliauja po 110 šalių). Šios valstybės liberalizavus judėjimą ES vien per 2017-uosius pakilo atitinkamai per 16 ir 14 eilučių.

Paskutiniąsias indekso eilutes užima Afganistanas (laisvas judėjimas 24-ose valstybėse), Irakas (27), Sirija (28), Pakistanas (30) ir Somalis (32).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(28)
(4)
(24)

Komentarai (1)