Koks yra Europos miestas, kuriame „yra nepaprastai brangu gyventi“? Skelbiama nauja, 2019 metų statistika  ()

Paryžius pateko į brangiausių emigrantams pasaulio miestų sąrašo pirmą vietą, kurią pasidalijo su Singapūru ir Honkongu, o sąrašo gale atsidūrė neramumų krečiamos Venesuelos sostinė, parodė britų verslo leidinio „The Economist“ tyrimų padalinio „Economist Intelligence Unit“ (EIU) paskelbta tyrimo ataskaita.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar pernai Prancūzijos sostinė šiame sąraše buvo antroje vietoje, o prieš dvejus metus – septintoje. Beje, Paryžius yra vienintelis euro zonos miestas, patekęs į brangiausių miestų dešimtuką.

Paryžiuje „yra nepaprastai brangu gyventi“. Vidutinė dviejų dalių verslo eilutė vyrams čia kainuoja apie 2 tūkst. JAV dolerių, o įprastas plaukų kirpimas moterims atsieina apie 120 JAV dolerių, parodė EIU tyrimas.

Palyginti su kitais Europos didmiesčiais, čia yra pigesnis tik „alkoholis, transportas ir tabako gaminiai“, pažymima ataskaitoje.

Pasak EIU, net trys miestai į sąrašo viršūnę pateko pirmą kartą per daugiau nei trijų dešimtmečių tyrimo istoriją. Prieš metus brangiausių miestų sąrašą vainikavo Singapūras.

Pirmajame sąrašo dešimtuke dominuoja Azijos ir Europos miestai – ketvirtą vietą užima Ciurichas, penktąją dalijasi Osaka ir Ženeva, o septintąją – Kopenhaga ir Seulas.

Šiaurės Amerikai atstovauja Niujorkas, taip pat įsitaisęs ant septintojo laiptelio, ir Los Andželas, kuris su Tel Avivu dalijasi dešimtą vietą.

Sudarant šių metų reitingą, buvo atsižvelgta į, be kita ko, valiutos pabrangimą, infliaciją ir devalvaciją, taip pat į politinius neramumus, pažymėjo EIU, įvertinęs 133 pasaulio miestus.

Atliekant tyrimą, buvo palyginta, kiek įvairiuose miestuose kainuoja 160 produktų ir paslaugų, įskaitant maisto prekes ir gėrimus, drabužius, būsto nuomą, transportą, švietimą ir poilsį.

Šis tyrimas atliekamas siekiant padėti bendrovėms apskaičiuoti kitoje šalyje dirbančių ir į komandiruotes siunčiamų darbuotojų darbo užmokestį ir išmokas.

Pokyčių šiemet įvyko ir kitame sąrašo gale: vis gilėjančią krizę išgyvenančios Venesuelos sostinė Karakasas atėmė iš Damasko pigiausio miesto „titulą“.

„Kaip rodo Damasko ir Karakaso pavyzdžiai, vis daugėja vietovių, kuriose dėl politinės ar ekonominės suirutės tampa pigiau gyventi“, – pažymėjo EIU.

Šių metų reitingas parodė ir Azijos ekonominį susiskaidymą, nes nemažai šio regiono miestų atsidūrė sąrašo paskutinėse vietose. Pavyzdžiui, Bengalūras užėmė 129-ą vietą, Karačis – 127-ą, Čenajus – 125-ą , o Naujasis Delis – 123-ą.

„Trumpai tariant, pigiausi miestai paprastai būna ir mažiausiai tinkami gyventi“, – pažymėjo EIU.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(5)
(3)
(2)

Komentarai ()