Ir tegul visas pasaulis laukia. Kodėl tėvai po dekretinių atostogų naujų vaikų nebenori.

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2019-10-05 15:35
Dubliuojasi pastraipos: Ispaniškas būdas Kokybė vs kiekybė
Shinigami 2019-10-05 16:05
Tai, kad JAV nėra motinystės ir tėvystės atostogų yra visai suprantama, nes JAV yra kapitalistinė valstybė su plačiomis žmogaus laisvėmis. Kapitalizmas absoliučiai nėra suderinamas su motinystės atostogomis. Tam yra dvi priežastys: neprognozuojamos ir ilgos atostogos. Kai išeinama paprastu atostogų, galima darbus atidėti į šoną arba juos perleisti kitam darbuotojui smarkiai nesumažinant darbo efektyvumo. Tačiau kai išeinama ilgų motinystės atostogų ar galima darbą atidėti į šoną? Ar klientas lauks kelis metus kol darbuotojas grįš iš motinystės atostogų ir jį padarys? Ar galima užkrauti visa išėjusio motinystės atostogų darbuotoją kitam darbuotojui? Ar jis galės dirbti du metus dviejų darbuotojų darbą? Greičiausiai teks samdyti nauja darbuotoją. Kuri gali tekti mokyti, o paskui po dviejų metu ir atleisti, nes grįš darbuotojas iš motinystės atostogų. O su atleidimų taip pat dažnai nėra lengva daugumoje ES valstybių. O jei priėmei nauja darbuotoją, jį apmokei ir per du metus pastebėjai kad jis yra geresnis darbuotojas nei išėjęs motinystės atostogų, ką tada daryti? Kaip atgal priimti į darbą iš atostogų grižusi asmenį kai jau dabar dirba pakankamai darbuotojų turimam darbui atlikti? Juk negali mokėti atlyginimo darbuotojui ir jam neduoti darbo, nes visa darbą atlieka esami darbuotojai. Todėl ilgos motinystės atostogos ir nepatinka verslui. Pavyzdys: Verslininkas turi vienas stakles prie kurių trimis pamainomis dirba 3 darbuotojai (staklės dirba 24 h per parą). Vienas iš darbuotojų išėjo motinystės atostogų. Liko du. Ką daryti darbdaviui? Priversti likusius du darbuotojus dirbti po 12 valandų per parą du metus? Kol griš iš atostogų trečias darbuotojas ar samdyti nauja darbuotoją kad butu vėl tris darbuotojai? Jei pasamdysi nauja darbuotoja ir po dviejų metu griš iš motinystės atostogų darbuotojas, turėsi 4 darbuotojus, bet tiks 3 pamainas. Kur kišti ketvirtą darbuotoją? Kuri iš 4 darbuotojų atleisti? Ta nauja, kuris dirba tik 2 metus? O jei jis nenori išeiti iš darbo? Žinoma, prie visko galima prisitaikyti ir valstybėse kuriose yra ilgos motinystės atostogos verslas prisitaikė, bet kažkas už tai turi mokėti ir dažniausiai už tai moka klientai. Didesnėmis kainomis.
punktyras 2019-10-05 16:31
Ačiū, kažkaip netyčia susidubliavo. Na, kartojant medžiaga geriau įsisavinama
Arunas1948 2019-10-05 17:04
Geras gyvenimas ir daug vaiku nesuderinama o visi nori gerai gyventi, tai viena vaika sukrapsto, toliau jau sunys, gali atsikratyti kada nori.
AAA000 2019-10-05 21:32
shinigami. nejauti kad labai smarkiai nusinekejai? verslas issireikalavo visokiu terminuotu sutarciu, kurias galima vel pratest. kad tik galetu ismest perteklini darbuotoja esant poreikiui. net issireikalavo ten kazkokiu dienos cekiu - kad jau kita diena galetu ismest... tai realiai sita motinystes "apsauga" versle visiskai negalioja. ji is esmes veikia tik valdiskose istaigose. kurios is esmes nera verslas. o yra mokesciu edikai. tai klausimas tau: apie ka ka tu ten toki ilga posta suraitei? apie dalyka kurio net nera? amerikieciai tiesiog neignoruoja realybes. man va tuo jie patinka. nekuria ilgalaikiu neveikianciu sistemu. jei mato kad biurokratizmas neduoda rezultato - amerikieciai ji naikina. bando kazka naujo. o pas mus ant biurokratizmo dar didesni biurokratizma uzdeda - tipo "taiso" pas amerikiecius svarbu rezultatas. o pas mus - procesas... ------------ straipsnis irgi gana idiotinis. nuo kada tevas aplamai patiria tiesiogini dekretini poveiki po vaiko gimdymo? dar tokio atvejo, kad tevas gimdytu nebuvo nustatyta... nu nebent atsilikau - gal jau buvo. nes cia visokie straipsnio 0,33-17% atveju man itartinai skamba... yra du dalykai. tai motinos fizinio atsistatymo laikotarpis po gimdymo. reabilitacija. va sita dali galbut ir turetu dengt darbdavys per soc draudimus. bet jis turi but konkreciai fiksuotas ir kontroliuojamas medicinos sistemos. pvz per nedarbingumo biuleteniu sistema. ir yra kitas dalykas - mazamecio vaiko prieziuros islaidos. kas is esmes yra darbas valstybes naudai - kuris turi but apmokamas valstybes saskaita - nes naujas pilietis atsirado. normaliai valstybei juk svarbu pareigingi ir kokybiski pilieciai. ir cia jau turetu finansuot is visuomenes mokesciu. o pinigu kiekis turi but suristas su isgauta auklejimo kokybe. jei idiota ar nusikalteli augina - pinigu isvis neturi but dalijama. jokio surisimo su tevu alga cia isvis net neturi but... tiesiog tevai gali but tik neatestuoti kandidatai uzsiimt situ darbu. jei jiems neapsimoka labiau dirbt ir nera laiko auklejimui - gali atzalas i atestuotas auklejamasias istaigas priduot, o valstybe tiesiog perves vaiko pinigus joms visi siti dalykai turetu but istatymiskai labai aiskiai atskirti ir finansuojami atskirai. is visiskai skirtingu saltiniu. prie ko cia verslas ir darbuotojo vietos apsauga aplamai? ta darbo vietos apsauga turetu draudimas draust. jei tu geras darbuotojas - pigiai mokesi imokas. o jei tingus - mokesi daugiau. o darbdavys ziures savo pelnu. ir savo interesu - priimt ar ne tevus - kurie nusprende nedirbt, o aukles atzalas uz vaiko pinigus. prie ko cia verslas turetu uzsiiminet rizikom kazkokiom? cia ne verslo veiklos sfera. cia yra darbuotojo reputacijos klausimas. amerikoje reputacija yra labai svarbu. pas mus sitai faktiskai neegzistuoja... bet uztat egzistuoja visokiu super mamyciu dekretiniu ismoku vogimo aferos...
M134 2019-10-06 10:43
Kaip gerai, kad verslas - ne valstybė. Dar ne tokių išvedžiojimų išgirstume. Pirmiausia reikia pradėti nuo to, kad vaikų reikia turėti ir be jų nebūtų darbuotojų. Istoriškai moterys pradėjusios dirbti jau pradėjo aukotis vardan valstybės našumo. Bet dėl ne tokio svarbaus dalyko negalima atsisakyti svarbesnio dalyko - palikuonių. Čia verslo burbėjimas, kad jiems nepatogų, tai atrodo labai menkai šitam kontekste. Jei nepatinka, gali nesamdyti moterų ir susimažinti darbuotojų pasiūlą bemaž perpus. Verslas turi būti lankstus, o jau kai užsiima lobizmu, tai jau ne verslas o valstybės vėžys. AAA000, jei kažkas spręs subjektyviai, kas yra geras auklėjimas, gausis priešingybė tavo pagirtoms JAV laisvėms. Čia būtų cenzūra ir protų plovimas visu pajėgumu.
AAA000 2019-10-06 14:36
viska galima objektyviai pamatuot. pagal isgauta rezultata. cia kaip su vairuotojo teisem. yra kur ismoksta vairuot. ar kazkaip susiveikia teises ir yra tingios bezdziones ar kvailos arba pvz fiziniai sugebejimai. yra kazkoks priimtinas visuomenei lygis, kuri turetu but butina pasiekt. jei rezultatas - kazkokia pastoviai apsirijus ir sunkiai paeinanti bezdzione - kazkas negerai su auklejimu arba jei kazkoks apsinarkasines distrofikas - irgi negerai su auklejimu net rezultato pasiekimo greitis svarbu. jei aukletinis nepasiekia rezultatu - vadinas lesas kazkas prasvaiste. ar ju net nebuvo pakankamai skirta. va i sitai reikia sutelkt demesi. o ne i kazkokia mistine "auksciausia" kokybe amerikoje net ir su situo yra viskas gerai. ten yra daugmaz nusistoveje lygiai. ir jokiu tiesioginiu draudimu pereit i aukstesni ar zemesni lygi faktiskai nera. yra tik resursiniai apribojimai. o pas mus akivaizdziu kastu sistemu net egzistuoja... net visiskiems debilams apsauga ir dotacijos visuomenes resursais suorganizuota - jei jis reikiamoje kastoje
Arunas1948 2019-10-06 15:54
Amerika kontrastu salis, mane pribloske duomenys kad 46 milijonai amerikieciu sunkiai skaito ir raso, kad Amerikoje namo turto mokestis apie 8 tukstanciai doleriu i metus, pensininkas priverstas dirbti noredamas gyventi name, tai pasakojo mano pazystamas Lietuvoje gerai prasisukes o dabar sarmatijasi grizti nes sakydavo tu zinai kas yra Amerika ohoho, grizta atostogu mato kad Lietuvoje lengviau gyventi bet neperlipa per savo unara.