Sveikiname su antrąja 2020-ųjų diena. Pala, ką?  (2)

Mes ruošiamės sutikti 2020-uosius. Naujieji metai iš tikrųjų nėra labai reikšminga šventė - kas šiandien naudoja kalendorius ir džiaugiasi nuplėšęs paskutinį 2019-ųjų lapelį? Tačiau tai primena apie mūsų kalendoriaus netobulumą ir kviečia atšvęsti antrąją 2020-ųjų dieną.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-12-31 Sveikiname su antrąja 2020-ųjų diena. Pala, ką?  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Greitai atsakykite, kam mums reikalingi mėnesiai. Na, ar turite atsakymą? Nesakykite, kad jie būtini šventėms, gimtadieniams ar sėjos pradžiai - tai nėra tiesa. Galėtume metus skaičiuoti taip, kaip skaičiuojame avis prieš užmigdami - kažkieno gimtadienis būtų 124-ąją dieną, o kažkam 157-ąją būtų išeiginė.

Tiesą sakant, savaičių skaičiavimas turi daugiau prasmės nei mėnesių. Žmogui reikia pailsėti, tai matuoti laiką dienų septynetais nėra pati kvailiausia mintis - penkios darbo dienos prieš kiekvieną dviejų dienų poilsį yra optimalus režimas. O štai mėnesiai iš tikrųjų nėra reikalingi.

Tarptautinė standartizacijos organizacija (ISO), besirūpinanti, kad visas pasaulis sutartų dėl esminių standartų, dar 1988 metais sukūrė ISO savaitinio kalendoriaus sistemą. Šis kalendorius neturi mėnesių, tik savaites. Kiekviena savaitė prasideda pirmadieniu ir baigiasi sekmadieniu. Ir, svarbiausia, kiekvieni metai turi 52 arba 53 savaites. Nauji metai visada prasideda nuo pirmadienio ir baigiasi sekmadienį. Visada.

ISO kalendorius yra siejamas su Grigaliaus kalendoriumi, kurį mes naudojame dabar. Taip yra todėl, kad Tarptautinė standartizacijos organizacija niekada nesvajojo, kad mes imsime ir pradėsime naudoti jų protingesnį kalendorių. Kodėl turėtume? Tradicija yra tradicija ir esame šimtmečių senumo istorijos tąsa.

ISO kalendorius labiau praverčia akcijų biržoms, kai kurioms kompiuterių sistemoms ar didžiausių korporacijų buhalterijos tvarkytojams. Todėl jis nekeičia Grigaliaus kalendoriaus, o juo naudojasi.

ISO kalendoriaus taisyklės nurodo, kad paskutine kalendorinių metų savaite laikoma ta, kurioje yra paskutinis Grigaliaus metų ketvirtadienis. Taip pat nurodoma, kad bent 4 iš 7 šios savaitės dienų turi būti gruodį. Taigi, paskutinė 2020-ųjų savaitė pagal šį standartą baigėsi dar sekmadienį - ši savaitė jau yra 2020-ieji. Tiesą sakant, dabar yra antroji šių metų diena. Sveikiname!

Vietoje papildomos dienos, ISO kalendorius turi papildomą savaitę, kuri kartojasi ne reguliariai, o pagal Grigaliaus kalendoriaus struktūrą (viskas priklauso nuo to paskutinio ketvirtadienio). Taigi, kartais savaičių bus 52, kartais - 53. 

ISO kalendorius turi daug privalumų:

  • data visada nusako ir savaitės dieną;
  • nėra į skirtingus metus padalintos savaitės;
  • kiekvienas apmokėjimo periodas gali būti identiškas (pavyzdžiui, atlyginimo už darbą ciklas gali būti 4 savaitės ir tik kartais - 5 savaitės);
  • data visada nusakoma paprasčiausiu įmanomu formatu - 2020-W01-2.
  • ISO kalendoriaus savaitės dienos sutampa su Grigaliaus kalendoriumi.

Aišku, niekas neragina pereiti prie šio kalendoriaus. Bet jei būtume perėję, naujus metus būtume pradėję dar vakar.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(6)
(22)

Komentarai (2)