Kodėl įvykus branduolinėms avarijoms reikia vartoti kalio jodidą? Kaip teisingai tai daryti?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Atk 2020-08-21 14:02
Kiek domėjausi šia temą, tai norint susirgti vėžiu ir mirti per kelis men. nuo radiacijos ir nuo sprogimo AE, reikia būti toje elektrinėje..
conjurer 2020-08-21 18:29
Priklauso nuo daug faktorių. Pvz prieš kelis mėnesius įvykusi avarija S. Peterpurgo atominėje išmetė tiek mažai dalelių, kad tik keli prietaisai tai pastebėjo. Černobilio irgi nebuvo pakankamai žiauri avarija, ir su ja buvo tvarkomasi, dėl to padariniai minimalūs. Jei kažkas atominę elektrinę panaudotų kaip "purviną ginklą", ir pasistengtų kad kuo daigiau jodo-131 pasklistų po apylinkes, tai gal ir kelių šimtų kilometrų spinduliu būtų rimtų padarinių. Aišku priklausys nuo vėjo. Kaip suprantu visa šita panika yra dėl paskutinio atvejo. Bet jau jei taip bus, didesnis pavojus bus atominės bombos krentančios ant galvų.
kionig 2020-08-21 20:08
įvykus avarijai tik labai nedidelė dalis radioaktyvių medžiagų pateko į išorę iš elektrinės, ir pačioje elektrinėje likus iš bėdos galima gyventi, o ne kaip Černobylio atveju - visiškai negyvenama. Reikia tikėtis, kad naujai pastatyta AE bus kažkiek saugesnė pagal projektavimą negu RBMK: https://en.wikipedia.org/wiki/VVER#Safety_barriers Nes uždrausti eksploatuoti Astravo AE.. Be šansų. Kadangi ne ES, o kaip ŠK, tai ten visiem kas ten stato giliai giliai..
NekenciuReklamos 2020-08-21 20:17
Fukushima parode, kad net Japoniskos technologijos gali stipriai sufeilinti. Ka jau kalbeti apie Baltarusiu statyba ....
NekenciuReklamos 2020-08-21 20:30
kur domejaisi? anti5G Facebook grupese?
NekenciuReklamos 2020-08-21 20:47
klysti truputely ir del Three Mile Island ir Del Cernobylio. Three Mile Island - ismete radicijos virs 150mSv kas jau sukelia acute radiation poisoning, po ivykio buvo zmoniu kurie skundesi virskinimo sutrikimais ir plauku slinkimu (vieni pirmuju pozymiu kai gaunama salyginai didele radiacijos doze). Siuo metu ten gyvenantys zmones masiskai serga veziu. As nemegstu konspiraciniu teoriju, bet manau kad USA valdzia "paslepe galus". Del Cernobylio - radioaktyvus izotopai, ysivaizduok juos kaip labai smulkias dulkes, laikui begant jos yra suplaunamos, uznesamos naujomis zememis, "sugeriamos" grybu, samanu ir t.t. tad jos niekur nedingsta BET koncentruojasi y kisenes arba tiesiog spinduliuote palaipsniui mazeja del mano auksciau isvardytu naturaliu reiskiniu. Dabar Cernobylio misku zonose saugu vaikscioti ir netgi gyventi, radiacijos praktiskai nera, bet kaip minejau tos vadinamos radiacines kisenes gali tikrai "nudeginti" ir zinoma agrikulturos ten negalima vystyti, nes viskas kas nusedo, butu vel iskeliama y virsu. Apie pacia elektrine tai atskira kalba, ten zinoma, siuo metu yra LABAI pavojinga, bet pries 30 metu ten buvo kazkas siaubingo, kaip is kito pasaulio....
Evil Goku 2020-08-21 23:27
nėra net ką lyginti. Kai pasiskaitai koks Š saugumo prasme buvo tie reaktoriai... Ir net tai, tik vienas te sprogo ir tas pats dėl valdžios bukumo.
NekenciuReklamos 2020-08-22 02:17
RBMK reaktoriai netgi labai saugus. Deja esanciu perdarymas kainuoja tokius pinigus, kad verciau jau naujus pastatyti. mano poziuriu, vienintelis ju pagrindinis minusas butu nestabilumas ant labai mazo pajegumo.
conjurer 2020-08-22 14:41
Nepykstu dėl palyginimo, nes liaudyje yra sakoma kad jo ilgis kaip trijų nykščių. Neesmė. Tiesiog norėjau pasakyti kad norint galima padaryti blogiau nei buvo Černobilyje, t.y. panaudoti bet kokio tipo veikiančia atominę elektrinę kaip "Purviną ginklą". Visų reaktorių suplanuotas susprogdinimas padarytų daug daugiau žalos nei Černobilio avarija (kur išsilydė tik vienas reaktorius iš 4). Karo atveju taip būtų panašiau į tiltų griovimą atsitraukiant.
NekenciuReklamos 2020-08-22 16:58
kad suprastum kaip sudetinga yra fiziskai sunaikinti reaktoriu, prisimink kad siuolaikiniai projektuojami sitaip, kad gali atlaikyti Boeing 747 tiesioginy smugy.
conjurer 2020-08-22 21:55
O kariniai sprogmenys projektuojami taip kad nereikėtų 747 mėtyti ant oponentų strateginių pastatų. Žinau kad daug kam skaudi tema, bet koks tikslas diskutuoti apie branduolines avarijas naujose atominėse, nenagrinėjant visų galimybių. Galimybės neigimas nepakeičia to fakto kad ta galimybė gali įvykti. Tereikia daug durnesnės politinės situacijos nei dabar.
immortallt 2020-08-22 22:15
Tai kad černobilyje branduolinis sprogimas dar nėįvyko. Jei jis būtų įvykęs, ši čia turbūt mūsų nė vieno nebūtų. Ir ne, karo atveju nepulsi sprogdinti atominių, nes nukentės ir labai daug tavo paties pajėgų, pakeisi tiek klimatą keliems metams, kad gali sukelti ir badą. Pasikartosiu, Černobilis nebuvo pilnas branduolinis sprogimas.
conjurer 2020-08-22 23:32
", to tu rūpiniesi dėl klimato kaitos karo metu?
Hmz 2020-08-25 07:44
"Primenama, jog skydliaukės apsaugai branduolinės ar radiologinės avarijos atveju netinka vartoti vaistinėse parduodamų spiritinių ar vandeninių jodo tirpalų, purškalų su jodu, maisto papildų su jodu, nes jie neapsaugo skydliaukės nuo radioaktyviojo jodo žalingo poveikio." Iš tiesų tiek spiritiniame jodo tirpale, tiek liugolyje, be laisvojo jodo yra ir kalio jodido, tad apsaugoti apsaugos. Bet laisvasis jodas, būdamas pakankamai agresyvi medžiaga, gali pridaryti bėdų
NekenciuReklamos 2020-08-30 22:19
velgi nesutikciau, pagooglink Izraelio oro antskydy sunaikinti Irano reaktoriu. Misija ivykdyta, bet radiacines tarsos nebuvo, tad...