Sėkmės istorija: vaizdo žaidimai benamį pavertė milijonieriumi  ()

Būdamas vos 18-os metų Ryanas Hartas jau buvo benamis ir savo dienas leisdavo Londono gatvėse. Jo šeima dėl nesutarimų su namo šeimininkais, buvo iškelta iš namų Kroidone, pietvakarinėje miesto dalyje, rašo CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiandien, praėjus daugiau kaip 20 metų nuo tos dienos, R.Hartas yra pasaulinio garso multimilijonierius kompiuterinių žaidimų žaidėjas. Jis gali pasigirti sudalyvavęs šimtuose čempionatų ir pelnęs ne vieną Guinnesso rekordą.

Vaizdo žaidimai padėjo R.Hartui įveikti gyvenimo sunkumus. Žaidimai buvo jo „šventovė“.

R.Hartas pirmą kartą apsilankė vaizdo žaidimų salėje dar 1989 metais, būdamas dešimties metų. Jo mama davė jam keletą monetų, kad jis galėtų pažaisti „Golden Axe“ ir „Sega“ žaidimus.

„Žaidimo taisyklės buvo visiškai aiškios. Tereikėjo vaikščioti ir nukauti kuo daugiau blogiukų“, – pasakoja jis.

Nuo tos dienos R.Hartas susižavėjo arkadiniais žaidimais. Maža to, čia jis atrado ir savo talentą.

Jau po penkerių metų, R.Hartas buvo pakviestas žaisti turnyre „Trocadero Center“, pramogų komplekse Londono „Piccadilly Circus“, o sulaukęs 17 metų jis iškovojo savo pirmąjį nacionalinį titulą.

Žaidimai tapo jo šventove

Maždaug tuo pat metu, R.Harto namuose gyvenimas toli gražu neatrodė tobulas.

 

„Būdavo taip, kad kitą dieną man turėdavo būti turnyras, o aš nežinodavau, ar šią naktį išvis turėsiu kur miegoti. Pamenu, kad kartais aš net nežinodavau, ar mes turėsime ką valgyti“, – sunkią vaikystę prisimena profesionalus žaidėjas.

Nenuostabu, kad tokia sunki realybė vaikui turėjo ir psichologinių pasekmių. Dar būdamas jaunas jis paniro į depresiją ir „jautėsi tarsi nuolat ridentųsi nuo kalno“.

Būtent todėl arkadiniai žaidimai jam tapo saugia vieta, čia jis jautėsi esantis bendruomenės dalimi.

„Čia buvo mano namai, mano šventovė, vieta, kur prie durų aš galėdavau palikti savo problemas ir jas visiškai pamiršti“, – pasakoja.

Paauglystėje R.Hartui žaidimai suteikdavo pasitikėjimo savimi, taip pat jie atnešė jam daug galimybių.

1998 metais R.Hartas buvo pakviestas į savo pirmąjį turnyrą Japonijoje. Čia jis ir pelnė savo pirmąją tarptautinę pergalę. Nuo tos dienos viskas pasikeitė.

R.Hartas pradėjo keliauti po visą pasaulį ir dalyvauti įvairiuose turnyruose, iš jų jis laimėjo daugiau kaip 400. Žaidėjų bendruomenėje jis turi per 5 tūkst. sekėjų.

 

Kaip pasakoja, prieš pat turnyrus R.Hartas gyvena „izoliuotojo gyvenimą“: treniruojasi apie 8 val. per dieną maždaug penkias–šešias dienas per savaitę. Ir nors kai kuriems gali pasirodyti, kad jis apsėstas žaidimų, tačiau jam tai yra darbas.

„Vis tik svarbu žinoti, kada jau laikas išeiti įkvėpti gryno oro. Puikiai žinau, kad žaidimai gali tapti problema, kai tai tampa apsėdimu“, – pasakoja jis.

Ilga R.Harto karjera matė ir spartų žaidimų pramonės augimą. Pasaulinė esporto rinka pernai viršijo 1 milijardo dolerių pajamas, o turnyrai pritraukė daugiau nei 400 milijonų žiūrovų, rodo internetinių vaizdo žaidimų mažmenininko „Green Man Gaming“ tyrimai.

Pakilo ir piniginiai prizai. Toje pačioje ataskaitoje pažymima, kad 2000 m. bendri pinigai, laimėti esporto turnyruose, buvo 700 000 JAV dolerių. Praėjusiais metais – viršijo 173 mln.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(22)
(3)
(19)

Komentarai ()