Ar žinojote, kad yra žmonių, kurie yra alergiški naujiems automobiliams? Nauji reikalavimai jiems padės, tačiau kitiems gali nepatikti  (1)

Ne vienas žmogus svajoja būti toks turtingas, kad galėtų įsigyti visiškai naują automobilį, negalvodamas apie jo nuvertėjimą. Tačiau yra ir žmonių, kurie nėra laimingi įsigiję naują automobilį. Kai kurie vairuotojai tik įsėdę į naują mašiną sužino, kad yra jai alergiški. Kaip tai įmanoma?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Acetaldehidas, akroleinas, benzenas, etilbenzenas, formaldehidas, stirenas, toluenas ir ksilenas - ar žinote, kas tai? Tai - naujo automobilio kvapas. Daugybei žmonių šis kvapas yra malonus. Viena vertus, jis reiškia, kad jūs sėdite visiškai naujame automobilyje. Kita vertus, kai kuriems žmonėms patinka tokie šiek tiek cheminiai kvapai. Automobilinių kvepalų kompanijos tai žino ir siūlo net ir savo senesnį automobilį taip pakvepinti.

Tačiau tas naujo automobilio kvapas patinka ne visiems. Kai kuriems žmonėms tos dujos kelia alergines reakcijas - ima perštėti akis, kyla čiaudulys, svaigsta galva. Yra žmonių, kurie vengia vairuoti naujus automobilius, nes atsisėdė už vairo greitai pajaučiau, jog jiems trūksta oro. Kitus vargina stiprus galvos skausmas. Tai nėra tikra alergija - tiesiog kai kurie žmonės yra jautresni šiems iš tikrųjų toksiškiems chemikalams.

 

Viršuje išvardintas medžiagas skleidžia įvairūs plastikai ir sintetiniai audiniai. Tai - savotiškos gamybos proceso atliekos, kurias automobilis tiesiog turi išgarinti. Tai pasakytina apie visus plastikus, tačiau kiti daiktai nėra tokie uždari, kaip automobiliai, arba bent jau negauna tiesioginių saulės spindulių. Automobilių salonai išgyvena nuolatinius šilumos-šalčio ciklus, kurie vis atpalaiduoja tų toksiškų chemikalų.

Tačiau tie chemikalai ir naujo automobilio kvapas nyksta. Nuo 2021-ųjų Kinijoje įsigalioja griežti reikalavimai oro kokybei automobiliuose. Šių metų birželį Jungtinių Tautų Europos ekonominė komisija pristatė naujas rekomendacijas automobilių salono oro kokybei. Tai - ne įstatymas, tačiau tai taps įrankiu valstybėms, norinčioms riboti toksiškų chemikalų ore kiekį. Panašios pastangos jau matomos ir Pietų Korėjoje, Japonijoje ir Rusijoje.

 

Pakaks vos kelių didžiųjų rinkų spaudimo ir automobilių gamintojai privalės keistis. Mokslininkai teigia, kad išeičių yra - egzistuoja plastikų, kurie taip stipriai negaruoja toksiškomis medžiagomis. Be to, tą kvapą ir chemikalus skleidžia tik visiškai nauji automobiliai. Tai reiškia, kad gali pakakti plastikines automobilių salonų dalis montuoti tik praėjus šiek tiek laiko po pagaminimo.

Taigi, naujo automobilio kvapas jau greitai taps istorija. Kada? Greičiausiai daugiau pokyčių pamatysime kitais metais. Ir daliai žmonių tai nepatiks, nors automobilių kvapas jau seniai po truputį keičiasi, kaip keičiasi ir jų apdailai naudojamos medžiagos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai (1)