Ar žinote, kaip prieš 202 metus buvo sukurta viena populiariausių Kalėdinių giesmių „Tyli Naktis“? Neabejotinai ją girdėsite ir šiais metais, o jos tikroji istorija mažai kam žinoma (Audio)  (1)

„Tyli Naktis“ buvo sukurta 1818 metais ir kone iškart tapo vienu iš Kalėdų simbolių. 2011 metais „Tyli Naktis“ tapo įtraukta į UNESCO nematerialaus paveldo sąrašą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tyli Naktis“ iš tikrųjų yra vokiška giesmė „Stille Nacht, heilige Nacht“, kadaise sukurta mažame miestelyje Austrijoje. Tiesą sakant, ši giesmė buvo ir sukurta, ir pirmą kartą atlikta tą pačią dieną. O jau kitais metais buvo paplitusi po Austriją ir Vokietiją. 1935 metais Bingas Crosby išplatino anglišką giesmės versiją - su laiku buvo parduota net 10 milijonų jos kopijų.

O viskas prasidėjo kukliame Oberndorfo miestelyje prie Zalcburgo. Čia jau metus dirbo jaunas kunigas Josephas Mohras. Jam buvo vos 26 metai, tačiau jo pečius slėgė nemaži rūpesčiai. Buvo beveik Kalėdų laikas, o Oberndorfo bažnyčios vargonai tinkamai neveikė. Ši problema, beje, nebuvo netikėta - šią bažnyčią dažnai kamavo potvyniai, kurie galiausiai ją ir pasiglemžė - dabar jos vietoje stovi Tylios Nakties koplyčia.

1816 metaiss Mohras parašė eilėraštį „Tyli naktis, šventa naktis“. Dabar jau nėra žinoma, kas jį įkvėpė parašyti šį kūrinį, tačiau per 1818-ųjų kūčias Mohras nusprendė, kad eilėraštis galėtų virsti giesme. Jis nuvyko į gretimą Arnsdorfo miestelį, kur susitiko su mokyklos direktoriumi ir vargonininku  Franzu Xaveru Gruberiu ir paprašė jo sukurti eilėraščiui melodiją, kurią būtų galima atlikti gitara.

 

Tai buvo ypatingai graži, melodinga ir šventiškai lėta giesmė, kuri užtvindė Oberndorfo bažnyčios lankytojų širdis. Ją girdėjo ir vargonų meistras Karlas Mauracheris, kuris pasiėmė ją su savimi į Cilertalio slėnį. Ten ją išgirdo dvi keliaujančios muzikantų šeimos - Strassersai ir Rainersai. Ir taip prasidėjo „Tylios Nakties“ kelionė po vokiškąjį pasaulį, o vėliau - ir už jo ribų.

Taip „Tyli Naktis“ skamba originalo kalba (giesmės melodija per 202 metus pasikeitė):

Jau 1819-aisiais „Tyli Naktis“ buvo atliekama ne vienoje bažnyčioje. Netrukus šią giesmę išgirdo ir paskutinis Šventosios Romos imperijos imperatorius Pranciškus II, Rusijos imperatorius Aleksandras I, o jau visai netrukus tai buvo mėgstamiausia Prūsijos karaliaus Frydricho Vilhelmo IV giesmė. 1839 metais „Tyli Naktis“ pirmą kartą atlikta Niujorke.

 

Kažkuriuo metu „Tylios Nakties“ autorystė buvo pamiršta. Melodija atrodė tokia pakili ir, sakykime, prabangi, kad buvo manoma, jog muziką giesmei parašė Haydnas, Mozartas ar Beethovenas. Tik 1995 metais buvo surasta Mohro ranka užrašyta giesmė, kur buvo pažymėta, kad žodžius sukūrė jis, o muziką - Gruberis.

Dabar „Tyli Naktis“ atliekama maždaug 140 skirtingų kalbų. Dėl šios giesmės konstrukcijos paprastumo, ją lengva išversti ir pritaikyti, neprarandant prasmės ir grožio. Ši giesmė skambėjo ir daugybėje filmų, todėl yra giliai įsipynusi ne tik į bažnyčios, bet ir į populiariąją kultūrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai (1)