Kinai jau ruošiasi statyti didžiausią vėjo jėgainę pasaulyje - kodėl šioje srityje vyksta lektynės?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vanduo4 2021-10-12 18:10
Įdomu kaip 242 metrų aukščio jėgainė su 242 metrų pločio rotoriumi neatsitrenks į žemę? Rotoriaus plotas gal ir didesnis, bet pažeme juk vėjo beveik nėra arba jis daug silpnesnis. Manau kažkas čia sumaišyta.
Galonas 2021-10-12 18:19
130 tokių ir patenkintumėm visus Lietuvos metinius poreikius.
TomasK1 2021-10-12 18:35
Pamiršai, kad be gyvenamųjų namų dar yra elektrą siurbiantys verslo objektai.
Kyborg 2021-10-12 18:49
O kodėl turėtų atsitrenkti jeigu iki žemės dar bus 121 m? Straipsnyje niekas nesumaišyta, tik tu kažkodėl apskritimo skersmenį sutapatinai su spinduliu.
immortallt 2021-10-12 22:54
Šiaip Lietuvos poreikiai siekia apie 12 TWh, tai jei pagamina viena tokia vėjo jėgainė 80 GWh per metus, užtenka 150 vėjo jėgainių tokių ne tik namų ūkiams, bet visiems dabartiniams elektros poreikiams. 450 tokių ir turėtų užtekti pramonės transformacijai į klimatui neutralią, tiek ir kelių transporto elektrifikacijai
ForbiSK 2021-10-13 00:30
Ir kaina nėra tokia jau beprotiška. Palyginimui vien IAE uždarymui skirta virš 1.5 mlrd. EUR, kai tuo tarpu pastatyti 150 Hiliade X14 atsieitų 1.8 mlrd. Aišku čia tik teoriniai pasvarstymai, nes vien nuo vėjo priklausomu darytis skubėti nėra kur, bet įdomu skaičius palyginti. Pvz. Astravo AE turbūt daugiau nei 7 mlrd. kainavo, galingumas 2400 MW. Mega vėjo jėgainių panašaus suminio galingumo kaina iki 4 kartų mažesnė. Įdomu, kiek pvz Lietuvoj vėjo jėgainės dienų per metus veikia pilnu pajėgumu?
AAA000 2021-10-13 09:32
pamirstama svarbiausia. vejo jegaines sukasi neistisai. ir jas reikia LABAI balansuot. su irengimais, kaip tipo Kruonio HAE. orientaciskai as galiu pasakyt - Kruonis pajegus mazdaug para laiko subalansuot apie 60 tokiu jegainiu. jei vejas nepus savaite, Kruonis pajegus subalansuot tik mazdaug 9 tokias jegaines... o jus skaiciuojat tik jegainiu pastatymo ir prijungimo islaidas... jei uzeis anticiklonas ir nepus normalus vejas - reikes pakurt kokias nors silumines... arba pastatyt maziausiai 10 papildomu Kruoniu... arba koperuotis su Latvija - jie turi daug HE pajegumu. nu - kad realiai tapt "zaliems". kitaip ir toliau pirksim is uzsienio ir sersim visokiu konservu tarpinykus... dabartinius elektros tinklu galingumus baigia isnaudot - apstato didziosiom vejo jegainem gal jau paskutines aukstavoltes linijas. net kur nepalankus vejo jegainems daugiameciai vejo kiekiai. dideles prijungimo galimybes Lietuvoje like tik saules jegainems - nes ju darbo ciklas reikialauja tik puses paros balansavimo (dalinai uzdengt nakti). o kad statytu naujas elektros linijas ar labiau ziedintu - nesigirdi. ar kad darytu papildomas jungtis su Latvija. ar kad statytu naujas kaupyklas/uztvankas. pakels tik pralaiduma Klaipeda-Siauliai kryptim - nes ten silpna vieta. nu ir "nuo ruso" atsijungs - kas ziurint energetiskai - ekonomines vertes nera - tik politine. viskas. toliau merdejimas, mazesniu klientu segregacija/atjunginejimas, vartojimo galiu ribojimas ir elektros tinklu byrejimas... o valdzia kliedi apie pirmavimus kazkokius...o jus kazkokia kinieciu gigantomanija zavites... jos vien uz aptarnavima ir pastatyma permokesit - kaip dabar permokama vokieciams kokiems... net aukstos pridetines vertes darbo vietu nesukuriama...tik kapeikine zemes nuoma. o is perspektyvesnes saules valdzia neduoda net vietiniams uzsidirbt - nesuperka supaprastintom tvarkom. taip kad ubagynas garantuotas... jei ne suplanuotas o jus balsuokit uz konservus toliau... jei ir toliau taip - jum net jusu sudinus paspirtukus apmokestins o jie cia projektuoja Lietuvoje kinieciu tik 25 metu resurso gigantus statyt... AE gi jau konservai state... dar mazai? nepasimoket is monopoliu? didina galia tik del monopolizmo karu vejo jegainiu gamyboje...
immortallt 2021-10-13 10:01
Vėjo jėgaines ne pagal galią statoma, o pagal projektuojamą elektros gamybą, nes priklausomai nuo vietos ir vėjo jėgainės savybių, efektyvumas gali svyruoti nuo 30% iki 70%. Užtikrinti elektros tiekimą, niekada niekas ir neplanavo 100% vėju. Vėjas ir saulė labai gerai neigiamai koreliuoja, vystant kartu, ženkliai sumažini svyravimus, bet jie lieka. Tada geriausias būdas balansuoti - kuo daugiau elektros jungčių tarptautinių vystyti, ir kuo toliau siekiančių, nes įprastai jei vienoje vietovėje vėjas nukrenta, kitoje būna didesnis (skirtinga ciklono ar anticiklono vieta). Tada dar aišku eina akumuliatoriai, hidorakumuliacinės ir tretiniam rezervui dujos. Akumuliatoriai, kaip ne kartą minėjau, bus naudojami ne vienam tikslui ir jie bus paskirstyti. Tie patys akumuliatoriai darys tinklą atsparesnį ir nutrūkus jungčiai su pagrindiniu tinklu, galės veikti kaip mikrotinklas kurį laiką. Akumuliatoriai taip pat padidins galią namams/verslui be įvado keitimo. Realiai turėtų ženkliai mažėti tinklo išlaikymo kaštai.
qrad 2021-10-13 11:10
https://www.atviraklaipeda.lt/2021/09/2 ... iu-parkai/ Per 10 metų jūroje turėtu išdygti iki 700MW vėjų jėgainių parkas. O šiaip yra numatytas nemažas plotas jūroje, tai bus dar kur plėstis.
immortallt 2021-10-13 12:00
700 MW jau kaip ir fakas, šį mėnesį pradėjo kalbėti apie dar 700-1400 MW poreikį jūroje iki 2030.
Lipčius 2021-10-28 11:10
Kinai užsikrėtė rusų gigantomanijos bacila: didžiausia hidroužtvanka, didžiausia Saulės elektrinė, didžiausias pimp... Deja, čia be jokių technologijų pirmauja afrikiečiai.
immortallt 2021-10-28 11:18
Saulės elektrinės didžiausios eina pagal plotus. Apsimoka daryti dideles saules elektrines vietoje, nes mažini kaštus, tik čia ne technologiniai iššūkiai, o finansavimo ir planavimo. Didžiausia vėjo jėgainė - technologiniai iššūkiai, pradedant nuo elementariai bokšto pastatymo, baigiant sparnuotės gamyba ir montavimu. Kuo galingesnė vėjo jėgainė, tuo aukštesnis jos naudingumo koeficientas, ir tuo santykinai pigesnė energija jos gaminama, nes tuos pačius fiksuotus kaštus padalini ant didesnio pagaminto elektros energijos kiekio. Nesakyk, visai nice būtų pastatai 100 vėjo jėgainių ir tenkini 80% elektros poreikio Lietuvoje. Tada net argumentas nublanksta, kad dideles teritorijas užteršti vizualiai reikia, nes net turint atominę elektrinę, tau reikia dujų gamybos pajėgumų, kurie jau bus išsibarstę, ir Lietuvoje reikėtų bent kokiose 5 vietose išbarstyti, o kur dar visa infrastruktūra aprūpinti kuru, tiek atominę, tiek dujines.