TOP 10 pelningiausių visų laikų sovietinių filmų – tarp jų ir lietuviams gerai pažįstami bei rodyti Lietuvos televizijose (Foto, Video)  (8)

Karo ir šnipų dramos, veiksmo filmai apie piratus, melodramos ir komedijos – visa tai jaudino sovietų kino publiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sovietų Sąjungoje kinas žmonėms buvo viena mėgstamiausių pramogų formų. Jis buvo lengvai prieinamas, nes net mažiausiuose miestuose buvo kino teatrai. Tai gali būti priežastis, kodėl kai kurie sovietiniai filmai mėgavosi stulbinančiais žiūrovų skaičiais.

Atkreipiame dėmesį, kad šiame sąraše nėra jokių sovietinių televizijos serialų ar televizijos filmų, kurie nebuvo rodomi Sovietų Sąjungos kino teatruose.

Į sąrašą įtraukiami tik kiekvienų metų bilietų pardavimai, o tai dažnai reiškia, kad bendras parduotų bilietų skaičius buvo didesnis.

Pavyzdžiui, populiariausias 1974 m. filmas „Raudonasis putinas“, per tuos metus pardavė 62,5 mln. bilietų. Tačiau bendras parduotų bilietų skaičius per visus metus buvo didesnis; buvęs SSRS „GosKino“ direktoriaus pavaduotojas Borisas Pavlenokas įvertino bilietų pardavimus 140 mln.

10. „The Dawns Here Are Quiet“ („А зори здесь тихие“, „O aušros čia tykios“) 1972 m.

Tai vienas garsiausių SSRS filmų apie Antrąjį pasaulinį karą. Pagal sovietų rašytojo Boriso Vasiljevo to paties pavadinimo romaną sukurtame filme nėra jokių įspūdingų mūšio scenų ar neapdorotų karo siaubo vaizdų.

Tai istorija apie jauną karininką, kuris yra paskirtas vadovauti padaliniui, kurį sudaro penkios jaunos moterys: Šiaurės Rusijos pelkėse ir miškuose jos šešios kovoja nelygioje kovoje su naciais, kurių skaičius gerokai viršija jų skaičių.

 

Viena po kitos merginos žūsta labiausiai širdį veriančiomis aplinkybėmis. Galų gale išgyvena tik karininkas. Stanislavo Rostotskio režisuotas filmas tapo daugiausiai uždirbusiu 1972 metų sovietiniu filmu: jį peržiūrėjo apie 66 mln. žiūrovų.

9. „The New Adventures of the Elusive Avengers“ („Новые приключения Неуловимых“, „Nauji nesugaunamųjų keršytojų nuotykiai“) 1968 m.

Pirmasis serijos filmas „Nesugaunamieji keršytojai“ buvo išleistas 1966 m. Keturių paauglių revoliucionierių nuotykiai Rusijos pilietinio karo metais ir kova su caro režimo šalininkais tapo tikru blokbasteriu ir didžiuliu jaunųjų sovietų žiūrovų hitu.

Režisierius Edmondas Keosayanas sukūrė tęsinį „Nauji nesugaunamųjų keršytojų nuotykiai“, kuris tapo vienu daugiausiai uždirbusių 1968-ųjų filmų ir kurį žiūrėjo 66,2 mln. žiūrovų.

1971 m. buvo išleista trečioji serijos dalis – „Rusijos imperijos karūna arba vėl nesugaunamieji keršytojai“.

8. „The Shield and the Sword“ („Щит и меч“, „Skydas ir kalavijas“) 1968 m.

Filme pasakojama apie slaptą sovietų agentą, veikusį tarp nacių. Jam pavyksta pakilti iki SS hauptšturmfiurerio laipsnio ir toliau perduoti aukščiausias paslaptis atgal į sovietų štabą.

Šis filmas plačiai vertinamas kaip vienas realiausių pasakojimų apie neįtikėtinai sunkų ir pavojingą žvalgybos pareigūnų darbą Antrojo pasaulinio karo metais. Filmą matė daugiau nei 68 mln. žiūrovų.

 

Jo sėkmę lydėjo kultinis serialas „Septyniolika pavasario akimirkų“ apie Berlyne veikusį sovietų šnipą Maxą Otto von Stierlicą.

7. „Operation Y and Shurik's Other Adventures“ („Операция „Ы“ и другие приключения Шурика“, „Operacija Y ir kiti Šuriko nuotykiai“) 1965 m.

Ši komedija yra trijų trumpametražių filmų rinkinys – „Partneris“, „Deja Vu“ ir „Operacija „Y“ – kurių kiekvienas turi skirtingą siužetą, tačiau jas visas vienija pagrindinis veikėjas: naivus, bet malonus, sąžiningas ir gerai išsilavinęs Šurikas.

Jis – naujos kartos sovietinis intelektualas, vieną dieną dirbantis statybvietėje su partneriu, kuris tyčiojasi, kitą dieną besiruošiantis egzaminui svetimame bute, o trečioje novelėje susiduriantis su tikrais sukčiais, planuojančiais įsilaužimą.

Viena žinomiausių režisieriaus Leonido Gaidajaus komedijų jau seniai tapo populiarių citatų ir kultūrinių nuorodų šaltiniu, o dabar laikoma sovietine klasika.

Tai tapo daugiausiai uždirbusiu 1965 metų filmu, kurį matė 69 mln. žiūrovai. Įkvėptas filmo sėkmės, kitais metais Gaidajus pradėjo filmuoti tęsinį „Kaukazo belaisvė, arba Nauji Šuriko nuotykiai“.

6. „Air Crew“ („Экипаж“, „Ekipažas“) 1980 m.

 

„Ekipažas“ buvo vienas pirmųjų sovietinių katastrofų filmų ir tebėra labai žiūrimas. Pirmoje dalyje pasakojamos asmeninės įgulos narių istorijos, kurių kiekvienas turi savo sunkumų.

Antroje filmo dalyje jie visi įsėda į lėktuvą, kuris išsiųstas į gelbėjimo misiją į žemės drebėjimo nukentėjusią užsienio šalies miestelį. Po itin pavojingo pakilimo orlaivis patiria dekompresijos incidentą. Pilotai veikia kaip tikri didvyriai, bandydami išgelbėti keleivius, nepaisydami pavojaus savo gyvybei. Nelaimės išgyvenimai pakeičia kiekvieną iš jų ir, grįžę iš tos misijos, kiekvienas įgulos narys tampa kiek kitokiu žmogumi ir sugeba išspręsti savo problemas.

Manoma, kad režisieriaus Aleksandro Mittos filmą įkvėpė Arthuro Hailey knygos „Oro uostas“ sėkmė ir jos Holivudo ekranizacija (filmų serija, išėjusi 1970-1979 m.). „Ekipažas“ tapo daugiausiai uždirbusiu 1980-ųjų sovietiniu filmu, kurį matė 71 mln. žiūrovai. 2016 m. Nikolajus Lebedevas režisavo jo perdirbinį, pavadintą „Flight Crew“, kuriame vaidino ir lietuvių aktorė Agnė Grudytė.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(37)
(13)
(24)

Komentarai (8)