Erlandas Paplauskis. Vėjų naudą UABai gaudo

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2009-11-23 18:41
Taip ir nedaskaiciau... Daug skiedalai ar vadovelines frazes. Del kai ko sutinku, bet pvz, kad vejo jegaines labai zalingos sveikatai Tai cia pirma, nepagristas faktas, antra tai smeistas. Beje siulo importuoti elektra is ukrainos, o kazin kaip jie ta elektra gamina ? Kartais ne is rusu zaliavu ? Ir kalba apie nepriklausomybe nuo rusu. Zmogus neapsvarstes visko kalba ir tiek.
Nerkashis 2009-11-23 19:24
Man tai juokinga kai sakoma kad "ūkininkas" savo žemėje stato gyv. namus ir pyksta ant vėjo jėgainių. Bet lemputę žibinti tai norės... Tokie jau laikai, teks priprast prie tokio gamtovaizdžio.
ligonis 2009-11-23 19:35
Nerkashis: ukininkas stato pas save namus, juos nuomoja/parduoda gauna pinigus/gauna daug pinigu. ir jam px buna kad elektros kaina didesne ar mazesne - jam uzteks pinigu. del poveikio sveikatai - pilnai sutinku, tik nezinau kokiu atstumu jis dingsta. tiesiog debilizmas istikro... kitaip nepasakysi
Nerkashis 2009-11-23 20:05
ligonis: ...ir jam px buna kad elektros kaina didesne ar mazesne - jam uzteks pinigu. Vat čia ir baisiausia, kad būtent jam užteks. O žiauriausia kad jam px. Dėl poveikio sveikatai ir aplinkai, aš pilnai sutinku.
Kaukas 2009-11-23 20:18
Seniai aišku, kad tie malūnai neapsimoka. Kokio velnio kišt kažkam į tai pinigus, jei elektra trigubai brangesnė ir aprūpina tik kelis kaimus. Jeigu visi tie žalieji ir "švarios" energijos šalininkai labai nori, tai tegu susimeta, statosi, moka 3 kartus brangiau ir dar klausosi keliamo triukšmo. Tas pats kolkas ir su saulės baterijom. Kokia prasmė sukišt daug pinigų, apklot stogą, kad vieną lemputę uždegt po saulėtos dienos? Gal po 50 m. situacija ir pasikeis, tačiau šiai dienai tos technologijos yra neefektyvios. O jei kas labai nori gamtą saugot, tai tegu persėda į burlaivius ir važinėja dviračiais.
Nerkashis 2009-11-23 20:23
Pagamint malūne energija yra viena, bet pžiūrėk ką pasiima tiekimas ir (ypač) skirstymas www.regula.lt/lt/idomu/Elektros%20e...s ... 202009.doc
Kaukas 2009-11-23 20:37
O tai nori pasakyt kitiems energijos šaltiniams tai negalioja? Pagamint vėjo energiją aplamai nedaug kainuoja. Tačiau pačios vėjo jėgainės yra brangios ir neapsimoka niekam investuot be kažkokių subsidijų ar paramos. Verslininkai nėra durniai, jei visa tai apsimokėtų, pridygtų čia tų malūnų kaip grybų. Kolkas iš to uždirbt galima, tik papirkus seimūnus ir priėmus įstatymą, kad energija iš vėjo jėgainių būtų privestinai superkama už kažkokią tai kainą. O dar prisidengiant tarša, globaliniais atšilimais, tai pas mus visai realus variantas, tik tiek, kad eilinis žmogus gerokai permokėtų. O lygiom sąlygom vėjo energija kolkas konkuruot su tradicine nesugeba.
Nerkashis 2009-11-23 21:40
Na taip, pagamintos el. en. kiekiai malūno ir šiluminės ar tuo labiau atominės elektrinės skiriasi ir žymiai. Įdomu, ar įmanoma paskaičiuoti kokia pagamintos kWh kaina pas malūna ir pas šiluminę, įskaičiavus jų pastatymo kaštus ir eksploatacijos išlaidas.
sigitas 2009-11-23 22:03
Radau šiokią tikią nuoroda į kainų skaičiokles , jei kam įdomu . http://www.jegaines.lt/index.php?lang=l ... aiciuokles
Smėlis 2009-11-23 23:20
košmariškos kainos...
Aklas 2009-11-24 11:08
Mano manymu yra pasirinkta bloga skatinimo strategija, t.y. per elektros sipirkimo kaina, kas siuo atveju skatina statyti galingus vejo jegainiu parkus parduodant elektros energija perdavimo ar skirstomiesiems tinklams. Ir siuo atveju fiziniai asmenys kaip ir lieka uz borto. Ir automatiskai prie vejo energijos kastu uzmetamas perdavimo ir skirstymo paslaugos... vat ir atsiranda nasta ir neekonomiskumos vejo energetikoje. Kodel pasirinkta tokia strategija manau daug klausimu nekyla. Mano manymu kompensavimo strategija turetu buti labiau orentuota i pravacius asmenis isigyjancius mazo galingumo (1-10kW) jegaines saviems poreikiams ir pertekline energija atiduodant i tinkla.
Strong_Bad 2009-11-25 02:01
Aisku, kad geriau bulves pas save darze augint, nei importuot is amerikos, taigi transportavimo kastai, ir galutine blviu kaina bus milziniska. Siaip tik kaimuose apsimoka tokias vejo jegaines statyt, kad aprupintu kelis kaimus. Kiek paskirstymo islaidu susitaupytu, kai nereiktu tos energijos i kita lietuvos krasta pumpot... Bet va tas malunas bjauroja vaizda. Galetu kazkokia kitokia konstrukcija sugalvot, kad taip stipriai i aki nekristu... O jei kieme koki nedideli maluna pasistatai, tai nelabai ir bjauriai ziurisi, tiesiog isilieja i bendra sodybos vaizda. Ne kaip tie malunai, kur uz keliu kilometru jau matosi virs misko mojuojancios metys. Gaila bet toks malonumas tikrai eilinim zmogui nera prieinamas.
immortallt 2009-12-15 04:04
Straipsnyje yra siek tiek nauju minciu. Apie kaimo turizmo sodyba, tik jau nereik skiesti Vidury lauku, tik "pirtele" miestieciu alkoholizmui gali pastatyti. Poveikis sveikatai, labai viskas apibendrinta, nes kondicionierius kenkia sveikatai, kompiuteris, i kurio ekrana dabar ziurit irgi kenkia sveikatai! O kaip telikas kenkia intelektui, asmenybei ir sveikatai tai jau tikrai nereik kalbet. Beje vejo jegainems yra alternatyvu - vertikalios vejo jegaines, kiek suprantu jos ir efektyvesnes, tylesnes ir vejai retai kada sugadina jas. Beje joms nepastovios krypties vejas netrukdo ne kiek. Bet kodel jos neprigyja dar nesupratau. Apie energijos taupyma cia yra tiesa ir visiskai pritariu.