Snaiperio peršautas karo medikas pats sau suteikė pirmąją pagalbą  (37)

Karo mediko Matthew Mortenseno užduotis veiksmų lauke buvo suteikti pirmąją pagalbą sužeistiems fronto linijos kareiviams. Deja, jam pačiam žalos išvengti nepavyko - gruodžio 10-ą dieną patruliavimo Bagdade (Irakas) metu jį peršovė priešo snaiperis. Tačiau laimei, Matthew liko gyvas, ir pats sugebėjo sustabdyti kraujavimą iš kulkos paliktos žaizdos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Buvau galbūt poros pėdų atstumu nuo sunkvežimio durelių, kai išgirdau šūvį ir pajutau, tarsi kažkas kūju smogtų į mano peties mentį", pasakoja Matthew Mortensenas. Jis kartu su 2-ąja kovine brigada iį 10-osios kalnų divizijos gruodžio 10-ąją dieną patruliavo Bagdado apylinkėse, ieškodami ginklų slėptuvių. Priešo šūvis pasigirdo iškart po to, kai buvo atlikta pirminė saugumo patikra ir kariškiai pradėjo užiminėti apsaugines pozicijas. "Jo liemenėje pastebėjau skylę, ir kai ją prapjoviau, ten buvo pilna kraujo", pasakoja seržantas Manoj Prasad'as. "Bandžiau surasti kulkos išėjimo angą, tačiau jos neradau".

Būdamas karo mediku, Mortensenas sugebėjo pats sau suteikti pirmąją pagalbą, taip stabilizuodamas savo būklę iki kol jis buvo nugabentas į ligoninę. "Kai mane peršovė, žaizdą surado mano būrio seržantas - ji buvo ties mano peties mentimi. Tada aš įlipau į sunkvežimį, nusiėmiau savo ekipuotę, nes kitaip negalėjau pasiekti savo dešiniojo peties. Tada su marle apvaliau kraują ir uždėjau spaudžiamąjį tvarstį. Nenumaniau, ar kulka liko viduje ar ne, tad vienintelis dalykas kuo rūpinausi tai sustabdyti kraujavimą". Po pirmosios pagalbos suteikimo Mortensen'as buvo evakuotas į karo ligoninę, ir netgi pats vadovavo savo paties evakuacijos procedūrai. Šiuo metu kariškis gydosi reabilitacijos klinikoje JAV.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (37)