2007 metų medicinos Nobelio premija įteikta už genetinės "intervencijos" metodiką  (3)

Prasideda prestižiškiausi mokslo pasaulio renginiai – Nobelio premijų nominacijų skelbimas. Visas procesas užtruks pakankamai ilgai ir bus baigtas iškilminga Nobelio premijų įteikimo ceremonija, kuri įvyks gruodžio 10 d. – Alfredo Nobelio mirties dieną. Švedijos karalius apdovanojimus visiems laureatams įteiks Stokholmo koncertų salėje, o paskui žydrojoje rotušės salėje įvyks banketas. Visą šį laiką mes nuosekliai informuosime apie šių metų Nobelio premijos laureatus. Pirmieji iš jų jau paskelbti – įvardinti medicinos ir fiziologijos srities geriausi šių metų moksliniai darbai, o laureatais paskelbti Mario R. Capecchi, Oliver Smithies ir seras Martin J. Evans.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakar BBC pranešė, jog Karolinos universitete paskelbti Nobelio premijos (Nobel Prize) laureatai medicinos ir fiziologijos srityse. Švedijos karališkoji mokslų akademijos sprendimu, jais tapo amerikiečiai Mario R. Capecchi (University of Utah) ir Oliver Smithies (University of North Carolina at Chapel Hill), o taip pat Didžiosios Britanijos pilietis seras Martin J. Evans (Cardiff University).

Nobelio komiteto pranešime spaudai teigiama, kad šie mokslininkai nusipelnė apdovanojimų už specifinių genetinių modifikacijų įvedimo į pelių organizmą, naudojant embrionų kamienines ląsteles, tyrimus – vadinamąją “genetinio nokauto” metodiką. Šis metodas leido pelių organizmuose atkurti tik žmogui būdingas ligas – vėžį, diabetą, mukoviscidozę, širdies ir kraujagyslių sistemos ligas. Nors pelių atžvilgiu tai ir nėra labai „humaniška“, tačiau mokslas žengė didelį žingsnį į priekį ir gavo galimybes daug išsamiau tyrinėti šių ligų vystymąsi.

Įvairių eksperimentų metu mokslininkai pelėse jau pakeitė daugiau nei 10 tūkstančių specialių genų.

Šiemet kiekvienoje Nobelio premijos nominacijoje yra 10 milijonų Švedijos kronų (1.542 mln. dolerių). Kadangi vienoje nominacijoje nugalėjo net trys žmonės, premija bus padalinta į tris lygias dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: