Geriausios 2007 metų mokslo vizualizacijos  (3)

Šį mėnesį pristatyti konkurso "2007 International Science and Engineering Visualization Challenge" laimėtojai. Apdovanojimus kasmet suteikia JAV Nacionalinis mokslo fondas ir žurnalas "Science" už geriausiai mokslinę informaciją ir koncepcijas perteikiančius vaizdus. Čia galėsite peržiūrėti kai kurias prizus laimėjusias iliustracijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuostabus jūros dumblio vaizdas iliustruoja, kiek sudėtingi yra netgi paprastais laikomi organizmai. Čia matoma airiškoji kerpė (lot. Chondrus crispus) - dažnai aptinkamas raudonasis Atlanto dumblis, apdirbtas naudojamas kaip tirštinantis priedas įvairiuose produktuose. Autorius - Andrea Ottesen (Merilendo universitetas). Už nuotrauką suteiktas pirmasis prizas konkurse "2007 International Science and Engineering Visualization Challenge" natūralios šviesos fotografijų kategorijoje. Antroji nuotrauka - ne kažkoks keistas vabzdys, o žmogaus nosies viduje esančių struktūrų vaizdas, gautas kompiuterinės tomografijos būdu. Autorius - Kai-hung Fung (Pamela Youde Nethersole Eastern Hospital, Honkongas). Jam taip pat suteiktas apdovanojimas mokslinių nuotraukų kategorijoje. Į kaspiną panaši metalinė struktūra - už šią nuotrauką Adam Siegel ir George M. Whitesides (Harvardo universitetas) gavo paskatinamąjį prizą. Nuotrauka padaryta įleidus ištirpusio lydmetalio į mažyti silikono kanalą. Lydmetaliui ataušus jis suformavo smulkią metalo struktūrą, kurios lankstumo pakanka surišti mazgu, ir nepaisant to, ji išlieka laidi elektrai. Trimatės vizualizacijos nuotraukoje rodoma, kaip nikotinas stimuliuoja nervinius impulsus, kurie siunčiami į smegenyse esantį už malonumą atsakingą centrą. Už šią video vizualizaciją pavadinimu "Nikotinas: psichologinis priklausomybės nuo tabako mechanizmas" autoriams Donna DeSmet ir Jason Guerrero (Hurd Studios) suteikta pirmoji vieta neinteraktyvios terpės kategorijoje. Paprastai sudėtinga įsivaizduoti netgi paprasčiausias geometrines transformacijas, nebent jums parodoma, kaip tai atrodo realiai. Ši nuotrauka paimta iš trumpo filmo pavadinimu "Atskleidžiant Mobijaus transformacijas". Už jį autoriams Douglas N. Arnold ir Jonathan Rogness (Minesotos universitetas) suteiktas skatinamasis prizas neinteraktyvios terpės kategorijoje.
Čia neparodytos informacinės grafikos kategorijos laimėtojų nuotraukos.

Pirmoji vieta - "Šikšnosparnio skrydžio modeliavimas" - autoriai David J. Willis (Brauno universitetas ir Masačiūsetso technologijų institutas) bei Mykhaylo Kostandov (Brauno universitetas). Skatinamasis prizas suteiktas už kūrinį "Kaip veikia raumuo?" - autoriai Mark McGowan ir David Goodsell (Exploratorium Institute).

"Bokštai audroje" - animacija, iliustruojanti sklandančius uragano debesis. Autoriams - Gregory W. Shirah ir Lori K. Perkins (NASA Goddard Space Flight Center) - suteiktas skatinamasis prizas neinteraktyvios terpės kategorijoje.

Interaktyvios terpės kategorijoje pirmoji vieta suteikta už darbą "Fizikos edukacijos technologijų projektas " (PhET), autoriai - Carl Wieman (Kolorado universitetas) ir PhET komanda.

Interaktyvios terpės kategorijoje paskatinamasis prizas suteiktas už vizualizaciją "Krūties vėžio anatomija", autorės - Cathryn Tune ir Samantha Belmont (CCG Metamedia).
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: