A. Čekuolis. Švarios nosys prieš didelius pinigus

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Ignasnn 2009-06-29 01:39
atsiprasau, as i pagalba Jolantelei. kokia teise turi uzdraust zmogui rukyt? kas nutiktu, jeigu uzdraustu jusu megstama maisto produkta, nes jame atrado kazkokio E1029384, kuris sukelia vezi? na tarkim, ka kasdien vartojat. gerai, pritariu dauguma rukanciu meto nuorukas, ruko gatvese ir panasiai. jei butu kontrole ir mieste butu pakankamai "rukymo uzuoveju" ( smoking shelter ). jei as rukau, nelendu nerukantiems i akis su cigarete, kokia teise turi kazkokia EK uzdraust man rukyt tol, kol as pats noriu, suvokdamas blaiviu protu, kaip tai kenkia ir kokios gali but pasekmes? as nesu ju nuosavybe! Gerbiamasis, kodel taip norit patikslint amziu?? man pvz yra 21, rukau nuo 18 - kai meciau savo pusiau profesionalu sporto uzsiemima. iki tol labai sekmingai nerukiau, nors praktiskai visa aplinka buvo rukantys draugai. man rukymas atsipalaidavimas nuo dienos itampos arba tiesiog ritualas ryte gerai pradeti diena - kava ir cigaretes. tu nesuprasi, nes nerukai, bet nieko tokio, tik nepradek mokyt kaip mest, jei pats nezinai kas tai yra. as buvau metes 3 menesiam, po to dar 4. nera sunku, fizine priklausomybe tikrai nera nenugalima - sunkiau psichologiskai, taciau imanoma. tik beda, ta, kad yra nemazai zmoniu, kurie gali mest, bet visiskai to nenori - ateis laikas susiprotesim visi ir mesim, o kol kas gero dumo!
_wee 2009-06-29 01:51
Kokiem tokiem? Užkietėjas lietuvis esi tikriausiai, kad žmonėm per nervus patinka grot.
_wee 2009-06-29 02:02
Taip pat apie šį fakta pasakysiu savo nuomone. Daug kas kalba, kad tai tik iliuzija užsimiršus, kaip buvo prieš pradedant rukyti. Tačiau mano nuomone ir mano atveju rūkaliai bet kokiu atveju geriau atsipalaiduoja po darbų, psichologinės įtampos ir pan. parukydami. Nes nerūkantys neturi net tos paprasčiausios iliuzijos (ritualo) kurio metu galėtu atsipalaiduoti. Aš pats dirbdamas patiriu didelį psichologinį krūvi (esu programuotojas) ir visas darbas yra didelis mąstymas, todėl man asmeniškai parūkius iškart galva prašviesėja, atsipalaiduoju, užplūsta naujos idėjos ir problemos pačios išsisprendžia.
kionig 2009-06-29 02:20
Lietuvis lietuviui. Kur du lietuviai ten ir peilis prie gerkles (cia sarkazmas, jei ka, o tai dar palaikysi kokiu manijaku mane )
Makikius 2009-06-29 02:39
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... dependence).svg Narkotikų ir tabako kenkimas bei priklausomybė.
kionig 2009-06-29 02:45
kionig 2009-06-29 02:58
Va rukymas kaip keicia zmogaus mastyma, net i geraja puse, bet lazda turi du galus O atsipalaidavimo budu yra tereikia pasukti tas smegeneles ne benzolais visokiais, o grynu oru bei kitais budais. Kad problemos pacios sprendziasi cia jau man kiek keistoka atrodo, pagalvociau, kad jau rukai kazka rimtesnio Beje, truputi ne i tema, bet pasiulyk ka nors, kad man programavimas taptu kaip "rukymas"
_wee 2009-06-29 03:13
Na čia šiek tiek neparišau, ką galvoje turėjai. O dėl to atsipalaidavimo tarp rūkančių ir nerūkančių ne taip tikriausiai supratai. Aš kalbu apie greita būda, kur per kokias 5-10 min kažką staigiai nuveiki ir vėl žvalus. Juk per diena žmogus ne viena karta susinervina, ir ne viena karta per diena smegeninei restart'a reikia padaryt (na bent jau iš mano pusės), tai į kiema, gamta ar dar kur neprilakstysi. Čia jau yra poilsis o ne šiaip paprastas atsipalaidavimas, kad galėtum toliau daryt tą ką reikia.
kionig 2009-06-29 03:48
Aha, sito dalyko, kad rukant greiciau atsipalaiduojama tikrai nezinojau. Siuo atvieju rukymas laimi, bet visgi lazda turi du galus. Buvo neseniai straipsnis pasirodes apie siesta, tai yra trumpas miegas, kuris atjungia trumpam smegenis bei suteikia jegu ir tas dalykas yra butent daromas darbe, pertraukos metu. Siaip kiekviename darbe pertrauka trunka 1 valanda, tai galima nuveikt ne mazai ka ar pamiegoti.
nondescript 2009-06-29 08:10
puiku, kad bus toks istatymas nematau ko cia pykt, jei jis jusu naudai, pagalvokit kiek sveikatos sutaupysit, o gal veliau ir susiprotesit "koks kvailas buvau, kad rukiau", neskaitant didziuliu pinigu ismestu tabako kompanijom, blogo pavyzdzio visuomenej ir zalos aplinkiniams. pagalvokit, negi taip noretumet, kad jusu vaikai rukytu? ar rukydami jauciates "kietesni", laimingesni, tai atnesa jums didele nauda? "kietumo" stereotipas jau seniai isnykes. nesmerkiu rukanciu, mano draugu tarpe tokiu daug, ir pats kadaise rukiau todel zinau kas tai per dalykas, tiesiog noriu, kad zmones susimastytu
kiesza 2009-06-29 11:44
Suprantat kodel yra bandoma uzdrausti rukyti ??????? O todel kad jus rukantieji smugdot ekonomika labiau negu musu seimas vagiantis is ten pinigus, tai va susergat kokiu veziu ir iskart jums valstybe atsega keliasdesimt stuku is musu kisenes kad jus pagydyt bet pasveiksta rukaliai labai labai retai o per metus LT nuo rukalu mirsta ir suserga keli simtai tukstanciu zmoniu tai va jau gaunas kelios desimtys miijardu o is akcizo surenkama keli milijonai tai va krc valstybe taip ir brenda i (-) tai va kodel reik ismest rukyma is raciono!!!
Azuolas 2009-06-29 12:38
Jau buvo uždraudę alkoholį amerikiečiai per sausą įstatymą. To pasekmė - mafijos suklestėjimas. Žmonės nenustojo gerti, jie toliau gėrė, tik alkoholio prekyba buvo jau mafijozų rankose... Tas pats laukia ir su rūkymu, jei jį uždraus.
modis 2009-06-29 12:46
Faktai apie JUS rukaliai kaip mato JUS nerukantys (niekad): JUS SMIRDIT kai parukot ir labai shlykshciai JUS SHIUKSHLINAT kur papuola su savo dzekais, patikrinkit betkuria rukymo vieta. JUS GADINAT MUMS SVEIKATA, nes visishkai nepaisot musu nenoro pasyviai rukyti vieshose vietose (pvz lyja, autobuso stotete. Spekit kiek zmoniu uostys vieno rukalio dumus?) JUS EIKVOJATE BENDRAS LESHAS DEL SAVO DURNUMO, nes jusu gydimui rekalingos leshos galetu buti skirtos kitoms ligoms gydyti, kurios nepriklauso nuo zmogaus pasirinkimo arba sunkiai ishvengiamos (dantu gydymas, sanariu implantu kompensavimas) JUS SKATINATE KITUS RUKYTI tvirtindami "kaip tai atpalaiduoja ir kaip tai kieta". Yra daug sveikiasniu atsipalaidavimo budu. JUS TVIRTINATE METE. Nevelnio. Rukymas yra randas visam gyvenimui, kaip alkoholizmas. Gryshti gali labai greitai. Pvz. keli ish tu "meciusiu" per tusus parukote ishgere? Man tokia mintis gyvenime net nekyla. Kai turima tiek priezasciu nekesti kazka, norisi ju sumazinti. Zmogus yra labai silpnas, be pagalbos jis retai apseina. Atsiprashau jei ka izeidziau, bet manau truputis zalios tiesos i akis niekam nepakenke. Ir pabaigai pavyzdys del "Ash zinau kad man tai kenkia, bet tai mano reikalas" Mano senolis ruke visa gyvenima. Mociute pasakodavo (gyveno pokario metais, buve tremtiniai), kad namie trukdavo duonos neidavo prashyti i kaima. Bet sako senolis dingdavo, reishkia ishejo skolintis i kaima cigareciu. Bet pradejo dusti, nustate kad su plauciais negerai. Mete rukyti ish dienos. Jam i smegenine isirashe, kad jam tai kenkia ir viskas. Taigi nevelnio jus netikit, kad jums kenkia. Visi jus mastote "Ash kitoks, man tai nekenkia". Nes tik nepilno proto zmones (savizudziai, mazochistai) kenkia savo kunui suvokdami pasekmes. Dekui jei perskaitet
HiTech 2009-06-29 12:58
Visi rukaliai sako kad butu nuostabu numesti rukyti. Valstybe jiems tai pades padaryti, asiku bus sunku pirmuosius menesius bet... Svarbiausia, kad sukontroliuotu kontrabanda o jei ne tai viska bus dare veltui...
sielinas 2009-06-29 13:59
Tai nėra joks kiekvieno reikalas tai yra visų reikalas, nes mes kviepuojame savižudžių išpučiamais dūmais.
Tadulis 2009-06-29 14:26
Sveiki, gaila, kad kaikurie žmonės diskutuoja pagal žemiau pacituota, garsiojo Allen Carr modeli i knygos "lengvas būdas mesti rūkyti": Tiems, kas dar neprisiruošė, šitą knygą rekomenduoju, ja netgi galima rasti internete jei nenorite ar negalite nusipirkti. Vienintelis dalykas ką galite prarasti, tai tapti nerūkančiuoju Beje iškarto paneigsiu nerūkančiųjų mūsų visuomenėje bandymus paniekinti, sugėdinti rūkančiuosius. Rūkymas nėra priklausomybė visam gyvenimui, net po ilgo stažo. Pirma cigaretę surūkęs po bandymo neberukyti yra lygiai tiek pat priklausomas, kaip ir apskritai pirmą savo cigaretę rūkantis. Kodėl žmogus jau atsikratęs rūkymo vėl bando rūkyti? Tai ne dėl to, kad kūnas reikalauja nikotino, o priežastis, kaip po išsiskyrimo su buvusia meile apimanti prisiminimu nostalgija. Prisimeni tik tai kas buvo gera, o visa kita nesvarbu. Nikotino trūkumas yra jaučiamas apytiksliai tik 3 dienas, net ir per jas nejaučiama JOKIO fizinio SKAUSMO. Tai kas Jums trukdo mesti rūkyti visam laikui? Visuomenės įkalti stereotipai į pasamonę. Priešingai nei kaikurie kiti narkotikai, nikotinas ilgalaikiu biocheminių smegenų pokyčių nepadaro, taigi jūs galite būti toks pats laimingas ir be cigarečių, kaip ir su jomis. O be jų būsite dar laimingesni nes tiesiog kas pusvalandį nekankins nerimas, "troškulio" jausmas. Argi nekvaila, kad stengdamiesi išsaugoti šią priklausomybę, kartais esame linke pakeisti : sutuoktini, draugą - jeigu jis prieštaraują mūsų priklausomybei, nes jis nori "mus pakeisti", kai realiai jis tiesiog nori mums padėti. Vyrams (parašysiu tai dėl to, kad tai man buvo viena iš svarbiausiu priežasčių mesti rūkyti), jau po pusės metų rūkant po cigarečių pakelį per dieną - atsiranda minimalūs potencijos sutrikimai. Neskaitant to nikotinas pats savaime mažina lytini potraukį. ARGI TAI NE PAKANKAMAI SVARBI PRIEŽASTIS JEI NE MESTI TAI BENT PRADĖTI JIEŠKOTI PAGALBOS. Ar norėsite toliau gyventi, nesijausdami vyrais? Dzin širdis, dzin plaučiai, bet šito reikalo užleisti tai negalima Negana to kai kurie procesai kraujagyslėse negryžtami. O dabar į straipsnio tema Esu už visas priemones kad rūkančiųjų sumažėtų. Jų pačių labui. Taip kontrabandos bus, o dabar nėra? Tačiau jau po pirmų uždraudimo dienų, kokiai 20% net nebekils mintis jos ieškoti. Negana to jaunimas praktiškai nebeprieis prie rūkalų. Viešose vietose negalint rūkyti kontrabanda bus greičiau atsekama ir sugaudoma. O valstybė jau po pirmų metų sutaupys milžiniškus pinigus sveikatos apsaugai, kas stipriai nusvers gaunamo akcizo, pelną.
ignasltu 2009-06-29 14:32
Na smagiai jus čia pasiginčijot ;D Ypatingai pastebėjau kionig patiko pasiginčyt Bet visi normalūs argumentai tik iš nerūkančiųjų pusės: išleidžia daug pinigų, kenkia sau ir aplinkiniams, priklausomybė, šiukšlinimas... O rūkančiųjų argumentai nebent tai, kad padeda atsipalaiduoti. Bet vistiek dauguma rūkalių čia šaukia kad juos laiko antrarūšiais, ir stengiasi kad jie neberūkytų. Bet gi žmonės mes ne viduramžiuose gyvenam, tam ir yra visuomenė, tam ir kuriam naujas technologijas, mokomės, Evoliucionuojam, kad padėtume vieni kitiem, rūkaliai aišku vėl sakys ką tu čia aiškini kaip norim taip gyvenam, bet rūkymas tikrai kenkia, ir bet kokia priklausomybė yra blogai! Ir aš tikrai už tą įstatymą, nes jį priėmus, rūkalų gigantams bus sunkiau gaut pelną, bus mažiau reklamų, vis mažiau atsiras rūkančių ir dings viena priklausomybė O dabar tarkim kodėl alkoholio nereikia taip tramdyti? Manau, kad reiktų konrtoliuoti tik stipriuosius gėrimus, nes nuo jų daug lengviau išsivysto girtuokliavimas, o šiaip per balius, tūsus, aš nieko prieš ir išgert, ir 1 cigaretę surūkyt Esmė ne rūkyme, o priklausomybėje nuo jo.
_wee 2009-06-29 14:33
Trūksta žodžių. Čia net kažką komentuot sunku, duodu 100% kad tau ne daugiau, kaip 16 ir mokais vidurinėj. Užsaugsi suprasi kokia nesamone čia dabar suvėliai. Ir aplamai nusiteikę prieš rūkančius skatina pykti, nes jei tai tęsis ir toliau, patys pamatysit, kai neišsikentę rūkaliai jūms specialiai "ant galvos" nuorūkas mėtys. Visi primeta kokie jie protingi, išsilavine ir aiškina kaip mes "EIKVOJATE BENDRAS LESHAS DEL SAVO DURNUMO" (nusisnekėta apie tuos gydimus), o pas puse forumiečių tolerancijos nerasta. Aš pavyzdžiui tokius jūsų postus paskaites pamatyčiau, kad į mane kai rūkau kas kreivai žiūri specialiai dūmus į veida pūst pradėčiau.
ignasltu 2009-06-29 14:44
_wee, perkeltine prasme, esi karo šalininkas, nes karas iš dalies prasideda dėl to, kad kai vienas parodo agresiją (nedidelę) kitas atsako tuo pačiu, tik su didesne jėga. Jei į tave kreivai žiūri, tai kodėl tu taip į jį nepažiūrėtum? o dūmus pūsti pradėtum? Ogi todėl, kad jis teisus į tave kreivai žiūrėdamas, ir tave tai siutina, nori atsikeršyt, nors ištiesų, teisus buvo jis, o ne tu... Kol gyvenam tokioj visuomenėj, tokių priklausomybių ir kitokių š visada bus, nes dauguma žmonių vis dar neišnaudoja, max. to, ką turi geriausią: protą. Čia šiaip radau linksmą filmuką apie rūkalius: http://www.uch.lt/2007/08/17/rukymas_zudo.html
_wee 2009-06-29 15:06
Pasakyk kuo tas kuris į mane žiūri kreivai teisus jeigu aš nei į jį pučių dumus, nei mėtau prie jo nuorūkas. Kalbu apie kreiva žiūrėjima vien dėl to, kad pamato rūkantį žmogų. Čia tas pats, kaip rasizmas. Žmogus pats turi laisve pasirinkt ką su savo gyvenimu daryt ir niekam nereikia, kad kiti kištusi į jo asmeninį gyvenima, mokykit kokius 5-tokus, kad rukyt negražu o ne paprastus žmones, kurie puikiai žino ką daro rūkymas. Rukyt niekam nesiūlau, neskatinu, niekam nepučiu dūmų į veida ir pan. Todėl nematau reikalo kodėl reikėtų priskaityt rūkančius kaip kokius antrarūšius.