Caro palikuonys nori sugrįžti iš tremties  (9)

Rusijos caro šeimos atstovai viešai pareiškė, kad ketina grįžti į Rusiją kaip "visuomenės gerovės institucija", todėl jiems turėtų būti suteiktas ypatingas teisiškai įtvirtintas statusas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Caro šeimos kanceliarijai vadovaujantis Aleksandras Zakatovas paaiškino, kad kalbama ne apie tiesioginį Romanovų šeimos persikėlimą į Rusiją, o tik apie "visuomenės gerovės sukūrimo instituciją", kuri užsiimtų "kultūrinių ir labdaros programų įgyvendinimu". Romanovų šeimos advokatas Germanas Lukjanovas taip pat pabrėžė, kad Romanovų dinastijos atstovų sprendimas neturi nieko bendra su valdžios perėmimu arba valstybės santvarkos pakeitimu.

"Caro šeima yra ištremta iš Rusijos jau nuo 1917 metų, tačiau, atsižvelgiant į jos unikalų istorinį ir kultūrinį vaidmenį, dalyvavimą visuomenės gyvenime, ji galėtų atnešti Rusijai daug naudos", - sakė G.Lukjanovas. Jo teigimu, Rusijos vyriausybė turėtų suteikti garsiosios giminės palikuonims ypatingą statusą, panašų į tą, kokį dabar turi Rusijos stačiatikių bažnyčia, t. y. nuo valstybės atskirtos visuomeninės organizacijos, kuri dalyvauja įvairiose visuomeninio gyvenimo srityse ir turi įtaką bei autoritetą.

Rusijos imperatoriškajai šeimai šiandien atstovauja trys karališkieji asmenys - pati svarbiausia yra didžioji kunigaikštienė Marija Vladimirovna, po to - jos sūnus didysis kunigaikštis Georgijus Michailovičius ir Marijos motina didžioji kunigaikštienė Leonida Georgijevna. Marija su dukra gyvena Madride, o jos sūnus - Briuselyje. Šie bolševikų nužudyto Rusijos imperatoriaus palikuonys tebėra Rusijos piliečiai ir niekada nesikreipė prašydami kokios kitos šalies pilietybės. Be jų, šiandien yra priskaičiuojama kelios dešimtys Romanovų giminės atstovų, nors ne visi jų jau turi Romanovų pavardę.

Rusijos stačiatikių bažnyčia šį caro šeimos pareiškimą sutiko gana geranoriškai, tačiau iš karto pabrėžė, kad cerkvė kaip religinė organizacija yra aukštesnė. Tačiau Bažnyčios hierarchai mano, kad caro šeimos palikuonys galėtų surasti savo vietą šiuolaikinėje Rusijoje ir vesti dialogą su valdžia bei visuomene.

Į caro šeimos pareiškimą iš karto sureagavo ir Rusijos parlamentarai - jie net nebandė nuslėpti nustebimo ir kritiškumo. Pusiau oficialiai padarytame partijos "Vieningoji Rusija" pareiškime nuskambėjo nuomonė, kad nevertėtų kelti maišaties jau ir taip komplikuotoje šalies istorijoje. Valstybinio patriotinio klubo "Vie-ningoji Rusija" koordinatorė Irina Jarova pažymėjo, kad dabartiniu metu visuomeninėms iniciatyvoms nebūtinas papildomas teisinis reguliavimas. Tuo metu vienas Rusijos Federacijos komunistų partijos frakcijos sekretorius caro šeimos iniciatyvą iš karto pavadino "absurdu ir kvailyste".

Rusijos žiniasklaida rašo, kad iš tiesų nėra aišku, ko tokiu sprendimu siekia prieš beveik 90 metų nuverstos Romanovų šeimos palikuonys. Per tą laiką Rusijoje įvyko tiek daug istorinių permainų, todėl jų noras gauti specialų statusą yra mažiausiai abejotinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: