Aukso vilionės gelbės amžinojo įšalo regionus?  (4)

Pirmą kartą nuo caro laikų Rusijoje bus leista privatiems asmenims ieškoti aukso. Merdintys rytiniai pakraščiai tikisi auksu privilioti žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visai šeimai rinkti grybus ir uogas – nuo seno mėgstamas rusų laisvalaikio užsiėmimas. Tačiau netrukus prie grybų ir uogų gali prisidėti ir auksas. Prezidento Dmitrijaus Medvedevo nurodymu vyriausybė rengia įstatymo projektą, kuris leis privatiems asmenims sijoti auksą. Iš pradžių tai galios Rusijos tolimiausiuose šiaurės ir rytų pakraščiuose: Magadane ir Kolymoje.

Daugelyje pasaulio šalių privati aukso gavyba leidžiama. Tokiose šalyse kaip Kinija, Pietų Afrikos Respublika arba Rusija šimtai tūkstančių tonų uolienų sumalama ir apdirbama nuodingu cianidu vien tam, kad būtų išgauta viena vienintelė uncija aukso. O tokios šalys kaip Kanada linkusios parduoti nerentabilias gavybos vietas privatiems aukso ieškotojams.

Prezidento D.Medvedevo iniciatyva neatitinka Rusijos ilgalaikės oficialios linijos. Sovietiniais laikais valstybė griežčiausiai kontroliavo aukso gavybą. Kolymoje ilgai didžiąją darbų dalį atlikdavo kaliniai. Sovietų Sąjungai sugriuvus aukso gavybą perėmė valstybinės kompanijos ir vadinamieji susivienijimai. Pastarieji aktyviai užsiima ir nelegaliu verslu.

Tačiau drauge su finansų krize regioną užklupo ir naujos problemos. Kolymoje, kur tvyro amžinasis įšalas, aukso gavyba yra svarbiausia pramonės šaka. Visoje Rusijoje sparčiai didėjant nedarbui, bedarbių daugėja ir Kolymoje. Labai daug žmonių tiesiog palieka savo gyvenamąsias vietas.

Pasitelkusi naująjį įstatymą vietos valdžia tikisi auksu privilioti žmonių ir taip sumažinti socialinę įtampą. Į privačias rankas planuojama atiduoti tuos rajonus, kuriuose pramoninė gavyba tampa nerentabili. Tačiau paprastam žmogui pora šimtų dolerių gali būti nemenka paspirtis. Magadano administracija iš pasitenkinimo jau trina rankas: privati aukso gavyba sustiprins regioną, o svarbiausia, konjunktūros atgaivinimui nereikės pinigų iš federalinio biudžeto. Visai pakaks įsakymo, kirtiklio įšalui pralaužti ir luoto aukso luitams išsijoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: