Šiukšlynų žmonės Amerikoje  (34)

Lūšnynai turtingiausioje pasaulio šalyje. JAV metropolių pakraščiuose vis didėja palapinių miestai – ir tai nėra kempingas. Jų gyventojai – viską praradę amerikiečiai, rašo Vokietijos dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš šalies žiūrint atrodo, kad ryškiaspalvėse palapinėse šalia autostrados netoli Sakramento apsistojo į muzikos festivalį atvykęs jaunimas. Tačiau iš tiesų tai - lūšnynas. Ir tai ne vienintelis lūšnynas turtingiausioje pasaulio šalyje.

Per pastaruosius mėnesius tokie palapinių miesteliai iškilo daugelyje JAV vietų: Fresno, Kalifornijoje, Sietle, St.Petersburge ir Los Andžele. Po autostradų tiltais, priemiesčiuose, parkavimosi aikštelėse. Nors dabartiniais skaičiavimais tokiose stovyklose gyvena tik keletas tūkstančių žmonių, Amerika jau ima priminti Didžiosios depresijos laikus, kai „Hoovervilles“ benamių kolonijos (taip pavadintos tuometinio prezidento Herberto Hooverio „garbei“), buvo tapę ekonomikos nuosmukio simboliu.

Ir daugelis šiuose palapinių miestuose įsikūrusių žmonių niekuo nepanašūs į tas nuo alkoholio ir narkotikų priklausomas, paliegusias būtybėmis, kurių galima pamatyti daugelio pasaulio miestų gatvėse. Bent jau kol kas. Čia gyvena vos prieš keletą savaičių savo darbus iš namus praradę žmonės. Didžiausios pokario ekonominės krizės metu jie neturi jokių galimybių gyventi paprastą miestiečio gyvenimą, kuris iki šiol jiems buvo toks savas.

50 metų Jimas Gibsonas - vienas iš jų. Prieš porą mėnesių vyras dirbo statybose, turėjo automobilį ir butą. Šiandien jis gyvena Sakramento palapinių mieste, įsikūrusiame ant žole apaugusio šiukšlyno. Arba sutuoktinių Gralandų pora, kurie visai neseniai dirbo tolimųjų reisų vairuotojais. Tikėdamiesi rasti darbą jie persikraustė iš Indianos į Vakarų krantą. Kadangi įsidarbinti nepavyko, nebuvo kitos išeities - tik apsistoti palapinių mieste. Vieni čia gyvena tiesiog ant purvinos žemės, kiti miega savo automobiliuose, yra ir tokių, kuriems pavyko įsirengti mažus namelius. Barbara Smith šypsodamasi sako: „Tai - vieno kambario namas, kuris netgi turi stogą. Tai jau tikra prabanga“.

Tačiau iš tiesų daugelyje palapinių miestelių padėtis yra katastrofiška. Čia nėra nei tualetų, nei sąlygų nusiprausti ar pasigaminti valgyti. Kalifornijos Fresno lūšnyne vis labiau įsigali narkotikai, prostitucija ir nusikalstamumas. Du žmonės buvo nušauti. „Taip nutinka, kai žmonės ima kovoti už išgyvenimą“, - sako Gregory Barfieldas, miesto valdžios atstovas benamių reikalams spręsti - ši pareigybė, beje, buvo įsteigta tik šių metų sausio mėnesį.

Palapinės stovi tarp šiukšlių ir statybinių medžiagų, o viską stelbia nuo autostrados sklindantis triukšmas. Fresno, apsuptas didžiausių JAV vaisių ir daržovių plantacijų, yra sezoninių darbininkų, kurie iki šiol už darbą laukuose gaudavo pakankamai normalų atlyginimą, teritorija. Tačiau recesija ir metus trunkanti sausra iš daugelio atėmė ir tokį darbą.

Vietinės valdžios įstaigos vis dar svarsto, kaip reikėtų tvarkytis su nelegaliomis stovyklomis. Jas ignoruoti būtų paprasčiausias ir pigiausias sprendimas. Tačiau po to, kai stovykla Sakramente atsidūrė žiniasklaidos - nuo Oprah Wnfrey iki al-Jazzera, dėmesio centre, Kalifornijos gubernatorius Arnoldas Schwarzeneggeris pranešė, kad visi 125 stovyklos gyventojai bus perkelti į teritoriją, kur bus pasirūpinta pastoge, medicinine priežiūra ir šiltais pietumis.

Vis dėlto, kol straipsniai apie šiuos benamius atsidūrė pirmuosiuose laikraščių puslapiuose, buvo bandymų išardyti palapinių miestelius panaudojant jėgą. Valdžios pavedimu to ėmėsi policijos pajėgos.

Tokios vargšų gyvenvietės JAV nėra visiškai naujas fenomenas. Jau prieš dešimtmečius tūkstančiai iš Meksikos atvykusių darbininkų gyvendavo kolonijomis šalia sienos su Meksika. Benamių skaičius tarp pačių amerikiečių taip pat yra didelis. Apie trys milijonai iš jų, tarp kurių - 1,5 milijono vaikų, kiekvienais metais tam tikrą laiką gyvena be namų, rodo benamių pagalbos organizacijos „National Coalition for the Homeless“ duomenys.

Tačiau iki šiol tokie žmonės buvo nepastebimi, daugelis iš jų nakvodavo prieglaudose ir darė viską, kad išsikapstytų iš tokios padėties. Atsiradus benamių stovykloms, tokioms kaip Fresno ar Sakramente, uždanga pakilo. Dabar skurdo jau nebeįmanoma ignoruoti. Jei bedarbystė JAV ir toliau didės, kiekvieną mėnesį savo namus praras dešimtys tūkstančių žmonių, negalinčių išsimokėti kreditų. Neturėdami kitos išeities jie kelsis į palapinių miestelius prie didžiųjų metropolių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(0)
(2)

Komentarai (34)

Susijusios žymos: