Technologijų istorija: žaislinė atominės energijos laboratorija  (19)

Savo laiku „Gilbert U-238“ buvo pats sudėtingiausias atominės energijos gamybą aiškinantis rinkinys vaikams, tačiau juo prekiaujama buvo tik nuo 1951 iki 1952 metų. Sprendimą nutraukti jo prekybą gamintojas aiškino kiek per didele kaina ir per dideliu sudėtingumu, tačiau išties radioaktyvus žaislo poveikis galėjo būti mirtinas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš daugiau nei pusę amžiaus rinkinį buvo galima įsigyti už 50 dolerių – nevertinant dabartinės infliacijos. Šiandien tokių daiktų kolekcionieriai už likusius gaminio egzempliorius galėtų pakloti net šimtus kartų didesnę sumą. Tiesa, žaisti su juo greičiausiai nenorės niekas.

Pakuotėje kompanija pateikdavo keturių tipų urano rūdos, beta-alfa spindulių šaltinį (Pb-210), grynai beta spindulių šaltinį (Ru-106), gama spindulių šaltinį (tikėtina, kad tai buvo Zn-65 izotopas), spintariskopą (rietaisas alfa dalelių sukeltoms scintiliacijoms stebėti),  Vilsono kameros modelį su nuosavu trumpaamžiu alfa spindulių šaltiniu (Po-210), elektroskopą (prietaisą krūviui matuoti), Geigerio radiacijos skaitiklį, vartotojo instrukciją, komiksų knygelę (Dagwood Splits the Atom) ir valstybės informacinį leidinį "Prospecting for Uranium" (liet. "Tyrinėjant uraną").

Vėliau panašūs rinkiniai dar būdavo parduodami, tačiau jie jau nebebuvo tokie sudėtingi. Galiausiai, įsitikinus žalingu radiacijos poveikiu, prekyba tokiais gaminiais buvo uždrausta.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)