Dėl povandeninių laivų susidūrimo kaltinamos "per geras" laivų slaptumas  (11)

Kaip du povandeniniai laivai gali susidurti kažkur vidury vandenyno? Britų karinių pajėgų atstovai teigia "perteklinį" slaptumą, o prancūzai prisipažįsta apie susidūrimą supratę tik išlipę į krantą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiosios Britanijos Karališkojo laivyno atstovas dienraščiui "Times" sakė: "Modernius povandeninius laivus naudojant sonarus aptikti yra ypač sunku, o mes labai daug pastangų dedame siekdami padaryti tiek savo, tiek sąjungininkų laivus kaip galima tylesnius, kad jų nebūtų galima detektuoti". Prancūzų povandeninis laivas "Le Triomphant" apie susidūrimą su kitu atominiu povandeniniu laivu - "HMS Vanguard" - nieko nežinojo keletą dienų, kol juos pasiekė Karališkojo laivyno atsiųsta informacija. Abiejuose laivuose slapto patruliavimo metu buvo gabenamos balistinės branduolinės raketos.

Prancūzų laivynas šio mėnesio pradžioje teigė, kad jų "Le Triomphant" sonaro kupolas greičiausiai buvo pažeistas atsitrenkus į panirusį krovininį konteinerį grįžimo iš patruliavimo metu. Apie tikrąją situaciją jie sužinojo tik po įprastinio apsikeitimo informacija su savo kolegomis metu - paprastai NATO šalys keičiasi informacija apie patruliuojamas zonas ir laivų plaukiojimo gylius, tačiau kaip ši istorija parodė, netikslumai galimi. 

Plačiau apie Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos atominių povandeninių laivų susidūrimą galite paskaityti šiame straipsnyje. Šis incidentas yra rimčiausias povandeninis susidūrimas nuo pat 2005 metų, kai JAV povandeninis laivas "San Francisco" tiesiogiai atsitrenkė į povandeninę uolą, ko pasekoje žuvo vienas jūreivis ir 24 jūreiviai buvo sužeisti.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)