Mykolas Drunga. Kosmosas yra smurto kupina vieta  (23)

Dienraštis „Wall Street Journal“ paskelbė straipsnį „Jupiteris gavo į akį“, kuriame fizikas Michio Kaku liepos 23-iąją rašė, kad „mes kartais pamirštame, jog kosmosas yra kupinas smurtinių išpuolių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šią savaitę atstronomai Havajuose užfiksavo itin retą įvykį. Nuostabi fotografija parodė, kaip kometa ar asteroidas rėžėsi į Jupiterio atmosferą. Dėl smūgio kilo maždaug Žemės dydžio ugnies kamuolys.

Gera naujiena ta, kad Jupiteris tik darė savo darbą, valydamas Saulės sistemą nuo pasiklydusių kometų ir asteroidų. Jupiteris, 318 kartų masyvesnis už Žemę, veikia kaip kosminis siurblys, kuris įsiurbia ar nukreipia nuolaužas, likusias nuo Saulės sistemos atsiradimo prieš keturis su puse milijardų metų.

Jeigu nebūtų tiesiog kolosalaus Jupiterio gravitacijos lauko, mūsų čia nebūtų, nes Žemę maždaug kas mėnesį kliudytų kometos ar meteorai. Jungtinės Amerikos Valstijos tebūtų tuščias plikų kraterių kapinynas.

Bloga naujiena ta, kad nuo kometos galime būti nuskriausti ir mes. Jei Jupiteris gavo tik į akį, tai mus šitai tiesiog patiestų. Tą šiek tiek patyrėme jau 1908-aisiais, kuomet kažkas didelio kaip daugiabutis namas rėžėsi į Tunguską Sibire. Šis „miestadaužis“ nukirto šimtą milijonų medžių vandenilio bombos jėga.

Tačiau neseniai Jupiterį kliudžiusi kometa, daug didesnė ir atskridusi mažiausiai pusantro tūkstančių kilometrų per valandą greičiu, galėjo išleisti šimtų atominių bombų energiją.

Jei ji būtų atsitrenkusi į Ameriką, beveik visa rytinė, t.y. Atlanto, pakrantė būtų atsidūrusi ugnies audroje. Tai būtų sukėlę didžiulį cunamį ir destabilizavę klimatą.

Pagal Holivudą, mes visada galime pasiųsti savo astronautus erdvėlaiviu į kosmosą, kad užkirstų kometai kelią ir ją susprogdintų. Netiesa.

Susprogdinti kometą branduolinėmis bombomis reikštų pagaminti daugybę nuolaužų ir dėl to dar padidėtų naikinimo plotas. Tad mes Žemėje esame lengva auka potencialiems smūgiams iš kosmoso.

Tai kokia iš viso to pamoka?” – klausia fizikas ir atsako: „gal sprogimu prie Jupiterio Motina gamta norėjo mums priminti, kad kosmosas vis dėlto yra smurto kupina vieta. [...]

Žemė yra pačiame kosminės šaudyklos viduryje“, – rašė dienraštyje „Wall Street Journal“ mūsų nė kiek nepaguosdamas fizikas Michio Kaku, knygos „Neįmanomybės fizika: mokslinis įvadas į fazerių, jėgos laukų, teleportacijos ir keliavimo laiku pasaulį“ autorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Mykolas Drunga
(2)
(0)
(2)

Komentarai (23)