Kęstutis Girnius. Ar JAV dar gali laimėti karą Afganistane?  (11)

Šį savaitgalį prezidentas Barackas Obama nagrinės naujausią Amerikos ginkluotųjų pajėgų vertinimą apie padėtį Afganistane. Konkretus vertinimo turinys nežinomas, bet manoma, kad prezidento bus prašoma į Afganistaną pasiųsti dar dešimt, gal net dvidešimt tūkstančių karių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šįmet B. Obama jau dvidešimt vienu tūkstančiu padidino karių skaičių. Dabar Afganistane tarnauja beveik 70 tūkstančių amerikiečių ir dar 40 tūkstančių sąjungininkų. Prezidentas priims sprendimą tik po kelių savaičių, bet daugelis apžvalgininkų tiki, kad B. Obama pritars Pentagono prašymui. Bet be didelio entuziazmo. Mažėja paties prezidento populiarumas, kaip ir amerikiečių pritarimas karui. Naujausios apklausos rodo, kad 40 proc. amerikiečių mano, jog Vašingtonas turėtų sumažinti savo karių skaičių, o 48 proc. nepatenkinti B. Obamos politika Afganistane. Balandžio mėnesį dar 56 proc. jai pritarė. Vis labiau abejojama, ar Amerika gali laimėti karą, didėja nepasitenkinimas Afganistano valdžia. Kol kas dar nepaskelbti rugpjūčio 20 dienos prezidento rinkimų rezultatai, bet daugėja skundai dėl rinkimų klastojimų, kartais milžinišku mastu. Dienraštis „The New York Times“ paskelbė, kad viena Kandaharo provincijoje gyvenanti gentis nutarė palaikyti pagrindinį prezidento Hamido Karzai varžovą Abdullah Abdullah. Kandaharo provincijos gubernatorius yra H. Karzai brolis. Rinkimų dieną genties teritorijoje visos 45 rinkimų apylinkės buvo uždarytos, tad niekas nebalsavo. Bet oficialiai pranešta, kad H. Karzai surinko 24 tūkstančius balsų, A. Abdullah – nė vieno. Jei šitas ir kiti panašūs pranešimai pasitvirtintų, valdžia netektų patikimumo, smuktų jos ir taip menkas prestižas. Vašingtonui būtų gerokai sunkiau kalbėti apie Afganistano demokratėjimą bei įtikinti amerikiečius toliau remti karą. Amerikos generolai siūlo keisti strategiją. Anksčiau pagrindinis tikslas buvo nukauti kuo daugiau talibų ir kitų maištininkų. Dabar pirmenybė bus skiriama pastangoms sukurti saugią aplinką afganams, izoliuoti sukilėlius, skatinti ūkio vystymąsi, gerinti šalies valdymą.

Rugpjūtį žuvo daugiau amerikiečių ir NATO karių negu bet kurį kitą mėnėsį. Talibai kovoja geriau, išnaudoja visas jiems suteiktas galimybes. Jie rečiau stoja į mūšį su didesniais NATO daliniais, dažniau puldinėja mažas afganų kariuomenės bazes ir policijos nuovadas, kurias galima lengviau infiltruoti.

Pastaruoju metu amerikiečiai kovoja atsargiau. Siekdami sumažinti civilinių aukų skaičių, jie mažiau pasikliauja lėktuvais ir artilerija. Savo ruožtu talibai telkiasi tankiau apgyvendintose vietose, veikia naktimis. Kai kurie amerikiečiai mano, kad profesionalūs kariai iš arabų ir Vidurio Azijos šalių moko ir kovoja kartu su talibais.

Sukilėliai išnaudoja didėjantį afganų nepasitenkinimą korumpuota Afganistano valdžia, genčių nesutarimus, valdžios pasyvumą. Jie užpuldinėją naujai statomus kelius, mokyklas, ligonines. Išpuoliams naudojamos sudėtingesnės pakelių bombos, dažnėja mirtininkų išpuoliai, stengiamasi sukurti įspūdį, kad amerikiečiai negali užtikrinti žmonių saugumo.

Generolai mano, kad jie gali stabilizuoti padėtį, neutralizuoti talibus, sukurti normalesnio gyvenimo sąlygas. Jie pripažįsta, kad tai nebus lengva ir truks ilgai. Karo šalininkai aiškina, kad nereikia nuleisti rankų. Vos šeši procentai afganų palaiko talibus, ir tik paštūnų apgyvendintose pietų Afganistano provincijose (kitų analitikų duomenimis paštunų gentys sudaro 60-80% Afganistano gyventojų - red.).

Praeitą žiemą smuko amerikiečių populiarumas, bet esą jis gerokai padidėjo šią vasarą. Afganistano kariuomenė yra maža, joje tarnauja tik devyniasdešimt tūkstančių karių. Bet ji yra ganėtinai veiksminga, ilgainiui suvaidins didesnį vaidmenį kovoje su talibais. Bet nežinia, ar pasiteisins šios viltys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Kęstutis Girnius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)