[Žinios trumpai] Maskva prisižaidė: skubiai silpnina rublio kursą, Rusijos federalinis biudžetas plyšta – skelbiama, kas vyksta  ()

Naujasis rublio kursas ištisus Rusijos ekonomikos sektorius paverčia nuostolingais, federalinis biudžetas lūžta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nerimą kelianti situacija dėl rublio kurso verčia Maskvą imtis desperatiškų priemonių su pinigais, kuriuos būtų galima panaudoti išlaidoms finansuoti: nepaisant smarkiai sumažinto Rusijos Federacijos centrinio banko kurso, panaikinto privalomo eksporto pajamų pardavimo, sušvelninus lėšų išėmimo apribojimus fiziniams asmenims, dolerį vargu ar pavyko pakelti iki 59 rublių. Ir net šis kursas yra nestabilus, reguliariai nukrenta iki 60 rublių už dolerį lygio. Dar vasaros pradžioje Rusijos valdžia planavo nuleisti rublį iki 80-ies už dolerį, tačiau situacija nesikeičia.

Tačiau aplink šį santykį medienos ruoša, transporto priemonių gamyba, odos ir odos gaminių gamyba tampa nuostolinga, skaičiavo CMASF analitikai. Kasybai, be angliavandenilių ir metalų, kritinė norma yra 54 rubliai už dolerį; naftos darbuotojams – 46 rubliai, naftos perdirbimo gamykloms – 41 rublis.

Kaip išsiaiškino Rusijos leidinio „Finanz“ žurnalistai, Maskva bandys iš naujo paleisti vadinamąją biudžeto taisyklę. Pagal Rusijos valdžios planą ji planuoja susilpninti rublio kursą, nukreipdama valiutą išpirkti Kinijos juaniams. „Vedomosti“ šaltiniai teigia, kad de facto tai yra vienintelė valiuta, kurią Rusija gali įsigyti.

Juanių prekybos apimtys Maskvos biržoje nuo karo pradžios šoktelėjo 1000 % ir toliau auga. Birželio mėnesį tai buvo apie 20 milijardų rublių per dieną, liepą – 42 milijardai, o rugpjūčio pradžioje jau buvo 50-70 milijardų rublių. Tačiau to vis tiek nepakanka: kad būtų patenkinti Finansų ministerijos poreikiai, juanių turėtų būti bent keturis kartus daugiau, skaičiavo „Raiffeisenbank“.

 

Tačiau de facto biudžete taip pat nėra „papildomų“ pinigų užsienio valiutai pirkti: nuo vasaros pradžios Rusijos iždas buvo deficitinis, o „skylė“ tik auga, liepą siekė 892 mlrd. rublių, arba trečdalį biudžeto.

Anksčiau buvo pranešta, kad per stipraus rublio kurso problemos sprendimas Rusijos biudžetui gali kainuoti iki 5 mlrd. dolerių per mėnesį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(139)
(5)
(134)

Komentarai ()