Po JAV smūgio Armėnija sustingo. Kremlius gali prarasti sąjungininką  (1)

Kremlius „praranda“ Armėniją – Rusijos Federacija turės tik vieną sąjungininką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 2022-ųjų pradžios Maskva mėgino laikyti Armėniją „ant trumpo pavadėlio“ su ekonomine nauda, kurią Jerevanas gavo iš bendradarbiavimo su Rusija, tačiau laikui bėgant Vakarų spaudimas pakeitė Armėnijos poziciją.

Armėnijos bankai kartu su Kazachstano ir Honkongo bankais nustojo aptarnauti Rusijos įmonių mokėjimus už elektroniką.

Tiek atskirų komponentų, kaip procesorių mikroschemos, tiek paruoštų įrenginių – serverių, saugojimo sistemų – partijos pateko į sankcijų sąrašą, rašo „Telegram“ kanalas „Kremlin Mamkoved“.

Situaciją kardinaliai pakeitė dešimtasis JAV sankcijų paketas.

„Jei Kazachstanas, vadovaujamas Tokajevo, nuo praėjusių metų pavasario vienareikšmiškai užėmė proamerikietišką poziciją, tai Armėnija vis dar dvejoja. Pašinianas turi ką prarasti, jei santykiai su Maskva pablogės“, – pažymėjo „Telegram“ kanalo autoriai.

2022 metais Armėnijos BVP išaugo rekordiškai – 12,6 proc., iš kurio 3 proc. sugeneravo atvykę į šalį rusai. Dar 9,6 % sugeneravo lygiagretusis importas.

2023 metų vasarį Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas įtarė Armėniją taikant sankcijų vengimo schemas. O Pašiniano vizito į Vokietiją metu 2023 metų kovą Armėnijos ministrui pirmininkui buvo patarta uždaryti lygiagretųjį importą į Rusiją.

 

Vakarų kalbų rimtumą netrukus pademonstravo JAV, įvedusios pirmuosius eksporto apribojimus Armėnijos įmonei, prekiaujančiai laboratorine įranga ir cheminėmis medžiagomis.

Vėliau Armėnijos bankai užsiminė apie dideles bėdas dėl bendradarbiavimo su Rusijos Federacija.

Po to šalies finansinės institucijos sugriežtino reikalavimus partneriams ir ėmė atsisakyti nerimą keliančių ar įtartinų pervedimų.

„Ir jei ES ar JAV gali pasiūlyti Armėnijai vertingą alternatyvą pajamoms iš Rusijos, tai vargu ar Pašinianas priešinsis“, – teigia „Telegram“ kanalo autoriai.

 

Galbūt Armėnijos gyventojai neigiamai suvoks tokį pokytį, nes daugelis turi giminaičių Rusijos Federacijoje, tačiau Jerevanas tiesiog neturės kito pasirinkimo.

Tačiau tokiu atveju Kremlius gali netekti svarbaus projekto – per Armėniją tiesiamas transporto koridorius „Šiaurė – Pietūs“ į Iraną, su kuriuo Rusija bando stiprinti bendradarbiavimą.

„Ir antra, Rusija tada turės tik vieną sąjungininkę – Baltarusiją“, – reziumavo „Telegram“ kanalo autoriai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(130)
(1)
(129)

Komentarai (1)