ES pasirengusi remti Ukrainą iki pergalės: skelbia, kam bus panaudoti 50 mlrd. eurų  ()

Ketvirtadienį ir penktadienį finansų ministrė Gintarė Skaistė Briuselyje dalyvaus Eurogrupės (EG) ir Europos Sąjungos (ES) finansų ministrų (ECOFIN) susitikimuose, kuriuose didžiausias dėmesys bus skiriamas diskusijai dėl naujos ES finansinės pagalbos priemonės Ukrainai bei fiskalinės politikos klausimams, praneša Finansų ministerija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ECOFIN posėdžio metu ministrai tarsis dėl specialios Ukrainos finansinės priemonės, kuria šaliai 2024–2027 m. laikotarpiu būtų suteikta 50 mlrd. eurų siekianti parama lengvatinių paskolų ir dotacijų forma.

Šiuo instrumentu, kuris yra birželio 20 d. Europos Komisijos (EK) pateikto pasiūlymo dėl 2021–2027 m. Daugiametės finansinės programos vidurio laikotarpio peržiūros paketo dalis, signalizuojamas tvirtas ES įsipareigojimas remti Ukrainą tebesitęsiant rusijos agresijai ir šaliai siekiant narystės ES.

„ES ir toliau nuosekliai remia Ukrainą – tiek kelyje į pergalę kare prieš agresorę rusiją, tiek ir kelyje į narystę Bendrijoje. Naujasis ketverių metų 50 mlrd. eurų apimties finansinės paramos paketas – puikus to įrodymas. Lėšos bus nukreiptos į paramą šalies biudžetui, artimiausio laikotarpio atstatymo darbus ir bus susietos su reformų, reikalingų Ukrainai artėti prie ES, įgyvendinimu. Artimiausiu metu svarbu pasiekti politinį sutarimą dėl šios priemonės įsteigimo, o jos įgyvendinimo metu – užtikrinti pakankamą lankstumą, reaguojant į besikeičiančią situaciją ir karo eigą“, – pažymėjo G. Skaistė.

ECOFIN posėdžio metu taip pat vyks diskusijos dėl birželio 20 d. EK pristatyto nuosavų išteklių paketo, muitinės reformos bei bus apžvelgiama pažanga dėl ES fiskalinių taisyklių peržiūros. Nuo š. m. liepos ES Tarybai pirmininkavimą perėmusi Ispanija pristatys savo prioritetus ekonomikos ir finansų srityje, rašoma pranešime.

 

Ministerija pažymi, kad taip pat numatoma, kad EG posėdžio metu bus priimtas bendras pareiškimas dėl euro zonos fiskalinės krypties 2024 metais. Siekiant tolesnio infliacijos mažėjimo euro zonos mastu, svarbu užtikrinti fiskalinės ir monetarinės politikos sinergiją ir palaipsniui grįžti prie biudžetinės drausmės.

EG posėdyje taip pat bus pristatyta ataskaita dėl tarptautinio euro vaidmens, o išplėstinės sudėties EG posėdyje numatomas skaitmeninio euro projekto pažangos pristatymas. Taip pat ministrai tęs diskusijas dėl Europos kapitalo ir finansų rinkų ateities.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ELTA
ELTA
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()