„Bloomberg“ skelbia apie netikėtą Putino ultimatumą  ()

Rusijos Federacijos diktatoriaus reikalavimas atsisakyti didžiulių nuolaidų parduodant naftą sužlugdė rusiškos naftos paklausą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas pareikalavo padidinti Rusijos naftos pardavimo kainą, „šaudamas savo naftininkams į koją“. Rusijos naftos eksportas iš karto sumažėjo ketvirtadaliu.

Apie tai pranešė leidinys „Bloomberg“, remdamasis tanklaivių eismo duomenimis. Pastebima, kad Rusijos Federacijos naftos sektorius šiuo metu išgyvena bene blogiausius laikus. Dėl Rusijos kariuomenės įsiveržimo į Ukrainą Vakarai įvedė Rusijos naftos embargą ir nustatė jai kainų lubas, todėl kitos šalys sutiko ją pirkti tik su didžiulėmis nuolaidomis. Rusijos biudžetas iškart tapo deficitinis.

V. Putinas problemą „išsprendė“ unikaliu būdu: įsakė naftos kompanijoms atsisakyti didelių nuolaidų klientams. Ir tai iš karto sukėlė apgailėtinų pasekmių: Rusijos naftos eksportas sumažėjo iki pačių blogiausių rodiklių nuo vasario mėnesio – kiek mažiau nei 3 mln. barelių per dieną.

Palyginimui, dar gegužę Rusijos Federacija per dieną pardavė 1 mln. barelių daugiau.

Vykdydami V. Putino nurodymus, naftos gamintojai prekės ženklo „Urals“ kainą pakėlė 9 USD iki 64,37 USD. Nuolaida sumažinta nuo 30% (nuo 2023 m. pavasario) iki 16%. Nepaisant to, tai rusams daugiau pinigų neatnešė – pakilus kainai rusiškos naftos paklausa iš karto krito.

 

Diktatoriaus ultimatumas lėmė ir derybų dėl „Rosneft“ bendradarbiavimo su didžiausia Indijos naftos perdirbimo gamykla „Bharat Petroleum“ nutraukimą. Jie planavo pasirašyti sutartį dėl 6 milijonų barelių rusiškos naftos tiekimo, tačiau dabar sandorio likimas nežinomas.

Indija aiškiai leido Maskvai suprasti, kad neketina pirkti rusiškos naftos be didelių nuolaidų, nes iš to jai nėra jokios naudos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(99)
(1)
(98)

Komentarai ()