[ŽT] Netikėti įvykiai. Ukrainoje aptiktas didžiulis dujų telkinys

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2023-08-30 09:06
Kad dujų vartojimas sparčiai pradės kristi. Pasižiūrėkite ilgalaikius energijos mix'o grafikus. AEI tik pagauna pagreitį keisti visa kitą. Taip, liks kokie 20-30% iškastinio kuro, kurį truksime ilgiau pakeisti, bet konkurencija tarp likusių tiekėjų bus didelė, laimės mažiausia kaina. Mažiausią kainą turės tie, kurių infrastruktūra bus atsipirkus, o ne kuriems ją tik reikės statyti. Vienintelė išeitis, kad CCUS technologijos patiria proveržį ir atpinga bent 5-8 kartus, bet nenusimato to galimybių jei kalbėt apie STORAGE dujų pavidalu kažkur slepiant. Nebent UTILIZATION dalis atsiras kokie produktai, kurie pakeis žaliavą, todėl galės prisiimti santykinai didesnius kaštus.
punktyras 2023-08-30 11:38
Cemento gamyba, trąšų pramonė, sintetinių tepalų, plastmasės pramonė. Gal netgi „pilkojo“ vandenilio – jei yra galimybė rinktis tarp RF ar UA, preferencijos kaip ir aiškios. Pokarinė Ukraina man atrodo perspektyvi.
immortallt 2023-08-30 12:13
Cemento gamyboje dujų nereikia. Anglys naudojamos ir dabar keičiamos jau KAK'u, įskaitant padangomis. Techniškai vandeniliu keisti galima, kol kas kiek domėjausi - problematiška. Sintetinių tepalų - niekada detaliai nebuvo poreikis domėtis, bet ne nafta? Plastmasės pramonė taip, bet vėlgi, dalis poreikio bus tenkinama vis daugiau perdirbtu plastiku/atgautais polimerais, o ko neis pakeisti/sutaupyti liks tame 20-30%. Ne elektrai ar šilumai tiek liks. Trąšos dabar sėdi ant pilko vandenilio ir šiaip diegsis žalią vandenilį, nes EU ETS'ai jau dabar kainuoja tiek, kad jau apsimoka diegti. Problema, nėra išbaigtų sprendimų ir įgyvendintų projektų pilna apimtimi, tai visi žiūri vienas į kitą ir nedrąsiai pradeda projektus. Ateitis arba čia gaminsime žalią vandenilį, arba vešimės žalią vandenilį (iš energinių salų Baltijos jūroje arba arabų pusiasalio). Pilkasis vandenilis yra didžiausia nesąmonė, kurią gali sugalvoti (jei kaip energijos šaltinį vandenilį naudoti). Panašus efektyvumas, kaip naudoti dyzelinį generatorių, kad pagaminti elektrą, ta elektra kelti vandenį Kruonyje, o esant elektros trūkumui paleisti suktis Kruonį. Net mėlynas vandenilis neturi daug prasmės ilga perspektyva, nes reikia CCUS, kuris išlieka brangus (na nebent CCUS taps iš esmės nemokama). Pigiau žalią vandenilį tada daryti vis tiek. Ukraina perspektyvi, tik į iškastinį kurą investicijos stipriai pavėluotos. Ukraina biometano perspektyvų turi didelių. Biometanas turės didelę paklausą rinkoje, nes su juo spręsti galėsi tuos 1-3% laiko, kai kelias paras bus ir silpnas vėjas, ir saulės nebus, ir vandens rezervuaruose nebus prikaupta ar paklausa stipriai išaugs. Arba tą 1-3% dengsi sintetiniu metanu, tiesiogiai vandeniliu ar dar kažkuo (čia jau 20-30+ metų perspektyva).
SPeed_FANat1c 2023-08-30 12:45
viskas priklauso nuo kainos manau, jei apsimokes degint jas tai ir deginam. Nu va db tegu tik parduoda, mes dujomis sildomes. Bet dar viena priezastis okupuot ukraina rusijai. Bet tuo paciu ir priezastis ginti ja. Galetu susitart kad tas dujas is anksto parduoda dar neigautas uz ginklus, su salyga kad isgaus jei teritorija nebus okupuota. Arba net jei nato nusipirktu duju po ukrainos zeme, tai ji turetu preteksto ateit ju pasiimt ir isvaryt okupantus
immortallt 2023-08-30 13:12
Ką reiškia "apsimokėti"? Vaikų darbo jėga irgi apsimoka, maisto reikia mažai, smulkius dalykus sukrapšto, užima mažai vietos, tai į 3 m. aukščio patalpą 3 aukštais gali sutalpinti, bet kažkodėl vaikų darbo jėgos atsisakėme. Ar sumažinimas klimato kaitos pasekmių, kad derlingumas kristų 30%, o ne 50% apsimoka ar ne? Ar mažinti masinę migraciją nuo 3 mlrd. iki 1 mlrd. žmonių apsimoka? Ar išvengti užliejimo ~70% žmonių būstų ir infrastruktūros apsimoka ar ne? Niekas nepirks dujų, kad dar ir pats gavyba turėsi rūpintis, dar ir kad apsiginti turėtum. Prieš kokius 40 metų taip galėjo būti. Dabar visiems dujų reikia iki 10-15 metų, po to nebereikės. Pradėti gavybą ir nutiesti dujotiekius reikia bent 10 metų. NATO yra JAV ir ES iš esmės. JAV dujų nereikia, jie jas eksportuoja jau. ES dujų reikia, bet ne po 10 metų. Anksčiau net ne karo zonoje, pradėti gavybą ir dar nuo nulio yra techniškai komplikuota.
skimas969 2023-08-30 14:33
Juokdariai. Kas tas 1 mljrd??? Lietuva per metus suvartoja virš 2 mljrd kubu....
mixed 2023-08-30 15:02
is kur tie paistalai kad po 10metu duju nereikes? nuo ae peirama prie dujiniu elektriniu.
immortallt 2023-08-30 15:18
Nuo ko pereinama ant ko? Nesakiau nereikės, sakiau reikės vis mažiau ir dabartinių šaltinių užteks.
punktyras 2023-08-30 16:06
Geriausi visiškai sintetiniai tepalai sintetinami iš dujų. Būtų didžiausia pridėtinė vertė.
immortallt 2023-09-04 08:26
O kaip yra, ir už kokią dalį iškastinio kuro paklausos atsakingi tepalai? Ir kaip jų paklausa mažės elektrifikuojant transportą, o vėjo jėgainėse augant trukmei tarp tepalų keitimo? Ir šiaip, tepalų perdirbimas irgi auga.
Stebėtojas 2023-09-04 09:48
Reikėtų skirti tepalą nuo alyvos. Paprastai perdirbamos alyvos, nes jas lengviau surinkti ir pervežti. Pabandyk tepalą kada iš guolių iškrapštyti. Šiaip, pavarų sistemos dažniausiai yra užpildomos alyva, kurią vėliau lengva išleisti ir pripilti šviežios, o seną perdirbti.
immortallt 2023-09-04 10:16
Svarbu supratome apie ką eina kalba. Tikrai neapsimetinėju ekspertu, tik žinau, kad išaugo laikas tarp keitimų nuo į metus 2x iki kartą per 7-10 metų. Ir kad išaugo perdirbtos "alyvos" dalis švariuose tepaluose. Juo kuo skiriasi tepalai ir alyva - ne mano sritis ir tiesą pasakius absoliučiai nerūpi
Stebėtojas 2023-09-04 10:27
Supratome Tik labai įdomi šita dalis .
immortallt 2023-09-04 11:46
Ne, ten buvo iš alyvos gamintojų pranešimas, kad dirbant kartu su gamintojais vėjo jėgainių dalių (pavarų matyt pagrinde) ištobulino produktą, kuris lėčiau keičia savo savybes. Greičiausiai ir kaip sakai, pakeitė ir naudojamas medžiagas, gal optimizavo paviršiaus plotus, sumažino vibracijas, dar žiū gal kokius filtrus įdėjo. Tiesiog akcentas ant to, kad alyvos naudojimas mažinamas. Čia vienu metu bandė pateikti, kaip vėjo jėgainės milžiniškus kiekius alyvos naudoja, tik nežiūri, kad dujinės jėgainės irgi alyvą naudoja, priedo prie iškastinio kuro.
HardAxe 2023-09-04 12:02
alyvos mano automobilis "sunaudoja" lyg 6 litrus ant 15kkm, o benzino 1200litrų. Sakyčiau į alyvą galima nekreipti dėmesio, jei ją priduodam kultūringai.
immortallt 2023-09-04 12:28
O vėjo jėgainė sunaudoja šimtąją dalį to, tai jau tampa aktualu, bet kažkodėl lyginant tada jau pamiršta alternatyvos alyvos sąnaudas. Nu iš serijos, kai elektromobiliui primena apie elektros tiekime susidarančius nuostolius, bet naftos gavybos ir perdirbimo visos grandinės imti į palyginimą jau nenori, nes nu tipo čia mažmožis, bet tas mažmožis didesnis nei visos elektromobilio energijos sąnaudos.
Stebėtojas 2023-09-04 12:49
Matai, HardAxe, galima būtų nekreipti dėmesio, jei tavo automobilis būtų vienintelis toks. Bet kai automobilių milijardas ir kiekvienam iš jų reikia tų 6 litrų, tai.... Tas pats ir su vėjo jėgainėmis, gal vienai užtenka X litrų, bet kai jėgainių pristatė tūkstančius ir kasmet reikėdavo keisti du kartus, tai skaičiai nemaži susidaro. O dabar nuo 14 iki 20 kartų sumažino alyvos naudojimą. Sakyčiau, kad labai gerai patobulino šią vietą.
HardAxe 2023-09-04 16:55
kreipk nekreipęs, jeigu 1000 automobilių sunaudoja 6 tonas alyvas, tai per metus sudegina 1200 kubinių metrų benzino. O jį dar reikia atvežti, išpilstyti... Iškastinis kuras, kaip bepažiūrėsi, visvien turi daug didesnį ekologinį pėdsaką. Alyvą juk galima (galima?) surinkti ir perdirbti/sudeginti gana švariai. O kuras dega kaip išeina, priklausomai nuo variklio būklės.