Smūgis Pentagonui. Gauti Putino psichinės ekspertizės rezultatai  (12)

Putinas nejaučia baimės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pentagonas to nesitikėjo. Gauti Putino psichinės ekspertizės rezultatai.

Klinikinė psichologė Nirit Pisano paskelbė Rusijos prezidento Vladimiro Putino elgesio per pastaruosius dvejus metus analizės rezultatus. Ekspertai išanalizavo Putino pasisakymus pirmosiomis invazijos į Ukrainą dienomis, taip pat vėliau, kai Rusijos ginkluotosios pajėgos Zaporižios srityje buvo spaudžiamos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir tada, kai Rusijos armija patyrė jautrius smūgius Kryme.

Apie tai rašo „Nikkei Asia“.

Leidinys susipažino su Pisano pranešimo, kurį ji skaitė Pentagono organizuotame simpoziume, santrauka. Pranešimo metu psichologė paaiškino tyrimo metodiką ir interpretavo išvadas. Pagrindinė išvada – Putinas nerodo emocijų, kurių tikisi Pentagonas. Todėl atrodo, kad JAV veiksmai turi keistis.

„Emocinis kalbų vertinimas atskleidžia didelį pyktį ir pasibjaurėjimą, bet, kaip bebūtų keista, beveik jokios baimės. Putino baimės trūkumas buvo akivaizdus ir jo kalboje praėjus metams po invazijos“, – sakė klinikinė psichologė Nirit Pisano.

Putino elgesys: detalės

Pentagonas nusprendė išanalizuoti Putino elgesį, nes „turime žinoti, ką stengiamės suvaldyti“.

„Efektyvus atgrasymas – tai visuma veiksmų, kurie atima iš priešų siekiamą naudą, apkrauna išlaidomis, kurių jie bijo, ir skatina santūrumą, pasiūlant priimtiną alternatyvų rezultatą“, – interviu sakė specialistė.

Tyrimui buvo pasirinktos keturios Putino kalbos: 2022 m. vasario 22 d. ir 24 d. (invazijos į Ukrainą dienomis), 2023 m. vasario 21 d. per jo kalbą Federalinėje Asamblėjoje ir 2023 m. rugsėjo 4 d. derybos su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu dėl grūdų sandorio.

 

Nustatyti keli žymenys – 10 emocijų: pagrindinės – džiaugsmas, agresija, pasibjaurėjimas, baimė, liūdesys, netikėtumas (bazinės); papildomos – pramoga (linksmybė), panieka, viltis ir tikėjimas (pasitikėjimas) (svarbu politikui).

Žymenys buvo analizuojami naudojant dirbtinio intelekto ir elgesio psichologijos programą, kuri yra specialaus Cognovi laboratorijos projekto dalis. Dėl to gauti tokie rezultatai:

  • pirmosiomis invazijos dienomis Putinas rodė pyktį, pasibjaurėjimą ir panieką, taip pat buvo pastebėtas aukštesnis tikėjimo ir vilties lygis;
  • po metų – taip pat dominavo pyktis, pasibjaurėjimas, panieka ir tikėjimas, viltis;
  • 2023 metų rudenį – taip pat buvo pastebėtas didelis agresijos, pasibjaurėjimo, paniekos, vilties, tikėjimo ir nuostabos lygis.

Pisano paaiškino šių žymenų reikšmę vertinant Putino elgesį, kurį bandoma atgrasyti nuo karo tęsimo.

 

„Atgrasymo operacijos atgraso priešus nuo veiksmų, kurie kelia grėsmę gyvybiškai svarbiems JAV interesams, darydamos ryžtingą įtaką jų sprendimų priėmimui“, – aiškino ji.

JAV ir partneriai pradėjo „atgrasymo operaciją“ gerokai prieš prasidedant invazijai. Visų pirma, jie atvirai pranešė apie Rusijos ginkluotųjų pajėgų pasirengimą puolimui ir apie pajėgas, susibūrusias aplink Ukrainą. Jau invazijos metu kiekvienas partnerių žingsnis buvo nukreiptas į tai, kad nuostoliai ir rizika Rusijai taptų didesni už invazijos naudą. Tačiau visą laiką taikytos atgrasymo operacijos nerodė, kad jos gąsdino Putiną, o netgi veikė priešingai.

„Mūsų strategijos kartais gali paskatinti tokį elgesį, kuriam mes stengiamės užkirsti kelią“, – padarė išvadą Pisano.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(12)
(-4)

Komentarai (12)