„Bus Čečėnija 2.“ Rusams kyla panika  ()

Dagestane ir kituose Rusijos Federacijos Šiaurės Kaukazo regionuose tęsiasi antisemitinės demonstracijos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-31 „Bus Čečėnija 2.“ Rusams kyla panika  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dagestane ir kituose Rusijos Federacijos Šiaurės Kaukazo regionuose tęsiasi antisemitinės demonstracijos. Šie įvykiai tik dar kartą pabrėžia tarpetninės ir tarpreliginės įtampos stiprėjimą pačioje Rusijoje.

Karo studijų instituto (ISW) analitikai analizavo situaciją Rusijos Federacijoje dėl antisemitizmo.

Dar spalio 28 d. žmonių minia susirinko prie viešbučio Dagestane ieškoti pabėgėlių iš Izraelio. O naktį iš spalio 28 į 29 dieną žmonių grupė padegė žydų kultūros centrą. Machačkalos gyventojus riaušėms paskatino vienas iš vietinių „Telegram“ kanalų. Tas pats kanalas pranešė apie neva esančius „Izraelio pabėgėlius“ viešbutyje, taip pat paragino dagestaniečius atvykti į oro uostą, kur tikimasi skrydžio iš Tel Avivo.

Tik apie vidurnaktį Rusijos gvardijos darbuotojams pavyko išstumti minią demonstrantų iš oro uosto teritorijos.

Dabar „Telegram“ kanalas, kviečiantis į demonstracijas, laikinai nepasiekiamas. Gali būti, kad iš viršaus atėjo įsakymas nuslopinti bet kokį antisemitinį judėjimą regione.

Pats Kremlius kol kas nereagavo į įvykius Dagestane, palikdamas galimybę tai padaryti vietos valdžiai. Tuo tarpu Dagestano, Karačajų Čerkesijos ir Kabardos-Balkarijos vadovai ragina savo regionų gyventojus susilaikyti nuo smurto ir antisemitinių kalbų.

 

ISW analitikai įsitikinę, kad naujausi įvykiai Rusijos Federacijoje apsunkins Kremliaus darbą, kuris turės kažkaip įrodyti, kad žydų mažuma šalyje yra visiškai saugi.

Rusijos Federacijos vyriausiojo rabinato Dagestane spaudos tarnyba pareiškė, kad Dagestano žydų šeimos turi palikti šį regioną, nes Rusijos Federacija jų nebeišgelbės. Be to, pogromų būta ir pačioje Rusijoje.

Kremlius kol kas nežino, kaip reaguoti į šiuos įvykius. Spalio 25 d. Putinas subūrė Rusijos Federacijos religinių bendruomenių vadovus. Kartu jis nuolat sakydavo, kad Rusija yra „religinės harmonijos švyturys“.

 

Rusijos ultranacionalistams kyla panika. Jie susirūpinę dėl įvykių Dagestane ir Šiaurės Kaukaze. Jie baiminasi, kad šie įvykiai gali išplisti į kitus Rusijos Federacijos regionus.

Iš pradžių jie buvo tikri, kad už to slypi Ukrainos specialiosios tarnybos, tačiau dabar patys tuo netiki.

Vienas rusų tinklaraštininkas retoriškai paklausė, ar Maskvoje nebus „pogromų“, ir sakė, kad demonstracijos gali sukelti situaciją, primenančią etninių rusų skerdynes Tadžikijoje ir Čečėnijos Respublikoje praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje. Daugelis Rusijos šaltinių apgailestauja, kad oficialus atsakas kol kas yra vangus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(60)
(2)
(58)

Komentarai ()