Slidus tipas. Lukašenka ruošiasi Rusijai iškrėsti kiaulystę  (3)

Dėl didelių paskolų Rusijai kiekvienas iš 9 milijonų baltarusių skolingas Maskvai po 1000 dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Slidus tipas. Lukašenka ruošiasi Rusijai iškrėsti kiaulystę.

Baltarusijos diktatorius netikėtai paskelbė, kad neva reikalaus kompensacijos iš Rusijos už ne laiku pradėtą ​​eksploatuoti antrąjį Baltarusijos atominės elektrinės bloką. Šia idėja Aleksandras Lukašenka geriausiu įmanomu būdu parodė, kad jo šalies ekonomikai yra gana blogai.

Apie tai „24 kanalui“ papasakojo Baltarusijos politikas Pavelas Latuško.

Jis pažymi, kad Baltarusijos ekonominės problemos yra jos diktatoriaus 30 metų valdymo rezultatas.

Atominė elektrinė Rusijos pinigais

Vienu metu Lukašenka pasirinko ne didinti Baltarusijos ekonomikos konkurencingumą, o gilinti ryšius su Rusija. Tuo pat metu Rusijos ekonomika taip pat išgyvena sunkius laikus, todėl Vladimiras Putinas negalės visiškai patenkinti Minsko diktatoriaus finansinio apetito.

Be to, pradėjus eksploatuoti Baltarusijos atominę elektrinę, Lukašenka turės grąžinti Rusijos suteiktą paskolą, tačiau Baltarusijos diktatorius tam neturi pinigų.

Dėl sankcijų už bendrininkavimą agresijoje prieš Ukrainą Baltarusija, kaip ir Rusija, gauna mažiau pajamų. Tuo pat metu kalio trąšų, kurios buvo vienas iš Baltarusijos pramonės flagmanų, kainos pasaulio rinkose smarkiai krito.

„Dabar Lukašenka bando rasti formalių priežasčių atidėti paskolos mokėjimo pradžią. Diktatoriui būtų idealu, jei Baltarusija pradėtų mokėti kažkur 2054 m., kai jo gyvenimo kelionė jau baigsis“, – pažymėjo Latuško.

Kas žinoma apie Baltarusijos AE

Kad Rusijos įmonė Baltarusijoje galėtų pastatyti pirmąją atominę elektrinę, Lukašenka 2011 metais iš Rusijos paėmė 10 mlrd. dolerių paskolą. Tačiau per 10 statybų metų Baltarusija išleido kiek daugiau nei pusę šios sumos, o tai rodo, kad dalis Maskvos suteiktų lėšų buvo pavogta.

 

Pirmasis atominės elektrinės blokas buvo paleistas 2021 m., o antrasis pradėtas eksploatuoti tik po kelių mėnesių nuo pirmojo bloko paleidimo. Būtent šiuo delsimu Baltarusijos diktatorius bandė pasinaudoti, o tai savo ruožtu Maskvoje buvo vertinama neigiamai.

Ekonomika Lukašenkos būdu

Tai ne pirmas kartas, kai Baltarusijos diktatorius ieško priežasčių nevykdyti savo įsipareigojimų. Tokia jo ekonominė strategija: skolintas lėšas paversti investicijomis, kurios turėtų prisidėti prie Baltarusijos ekonomikos plėtros.

Dabar Lukašenka netgi stengiasi kruopščiai skatinti antrosios atominės elektrinės statybas turėdamas tą patį tikslą – įnešti į Baltarusijos ekonomiką pinigų, kurių negrąžins. Tačiau net viena Baltarusijos atominė elektrinė jo šaliai tam tikru mastu yra perteklinė.

 

Pastatytos atominės elektrinės galios pakanka 25 % Baltarusijos elektros poreikių patenkinti. Apskritai Lukašenka pasienyje su Lietuva ją pastatė būtent tam, kad eksportuotų elektrą į Baltijos šalis. Tačiau jėga numalšinus protestus ir Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Baltarusijos atominė elektrinė prarado potencialias rinkas. Atitinkamai nėra prasmės statyti antrąją Baltarusijos atominę elektrinę.

Dėl šios „Lukašenkonomikos“ per 2023 metus Baltarusijoje elektros kainos gyventojams buvo pakeltos du kartus. O dėl didelių paskolų Rusijai kiekvienas iš 9 milijonų baltarusių iš tikrųjų skolingas Maskvai po 1000 dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(0)
(25)

Komentarai (3)